Κάθε χρόνο, μόλις ανεβαίνει η θερμοκρασία και μπαίνουμε σε καλοκαιρινούς ρυθμούς, ονειρευόμαστε μια σύντομη απόδραση, βόλτες στην παραλία και θαλασσινούς μεζέδες σε κάποια ψαροταβέρνα, μαζί με καλή παρέα. Αν όμως οι εξορμήσεις δεν είναι πάντα εφικτές, υπάρχει πάντα η δυνατότητα να «φέρουμε» το καλοκαίρι στο σπίτι μας -ξεκινώντας από την κουζίνα. Οι συνταγές με μικρά ψάρια, εκτός από θρεπτικές, είναι και εξαιρετικά νόστιμες.
Πρόκειται για πιάτα που ετοιμάζονται εύκολα και τα οποία συνδυάζουν τη φρεσκάδα της θάλασσας με την παράδοση της ελληνικής γαστρονομίας. Από τηγανητές μαρίδες και γαύρο μαρινάτο μέχρι λαχταριστές σαρδέλες στο φούρνο, κάθε μπουκιά είναι μια μικρή καλοκαιρινή ανάμνηση.
Συγκεντρώσαμε 25 συνταγές με μικρά ψάρια που υπόσχονται να φέρουν άρωμα Ελλάδας και θαλασσινή αύρα σε κάθε γεύμα σας.
25 συνταγές με μικρά ψάρια
Συνταγές με γαύρο
Γαύρος τηγανητός
Βάζουμε τον γαύρο στο τηγάνι και φτιάχνουμε εύκολα και γρήγορα το αγαπημένο πιάτο του καλοκαιριού συνοδευόμενο από ντιπ μαγιονέζας με ντομάτα.
Γαύρος μαρινάτος με μελιτζανοσαλάτα
Ένας από τους καταλληλότερους μεζέδες για συνοδεία ούζου και τσίπουρου
Γαύρος με ντομάτα στον φούρνο
Ένας διαφορετικός και πολύ λαχταριστός τρόπος για να μαγειρέψετε τον γαύρο στον φούρνο με ψιλοκομμένη ντοματούλα.
Γαύρος με δροσερή σούπα ντομάτας
Ο τραγανός και μυρωδάτος γαύρος που έχει μόλις βγει από το τηγάνι βουτά στη δροσερή και πιπεράτη σάλτσα ντομάτας, δίνοντας το στίγμα της ελληνικής καλοκαιρινής κουζίνας.
Γαύρος αχνιστός
Αν ψάχνετε έναν νόστιμο και εξαιρετικά εύκολο μεζέ, δοκιμάστε τον αγαπημένο γαύρο αχνιστό στο τηγάνι με μπόλικο λεμόνι.
Πατάτες βραστές με γαύρο μαρινάτο
Μια απλή βραστή πατατοσαλάτα μετατρέπεται σε ξεχωριστό ορεκτικό πιάτο με τη συνοδεία μιας κρέμας και μαριναρισμένου γαύρου.
Λιγκουίνι με πέστο λιαστής ντομάτας και τραγανό γαύρο
Αυτό το πιάτο ζυμαρικών με το πέστο λιαστής ντομάτας και τον τηγανητό γαύρο είναι ότι πρέπει για την εποχή και θα γίνει ανάρπαστο.
Ψητά φασολάκια με γαύρο μαρινάτο και dressing μάραθου
Φτιάχνουμε στο σπίτι μαρινάτο γαύρο, το συνοδεύουμε με τραγανά ψητά φασολάκια και έχουμε έτοιμο ένα γευστικό συνοδευτικό για το καλοκαιρινό τραπέζι.
Συνταγές με προσφυγάκια/μπαρμπούνια
Μπαρμπούνια τηγανητά σαβόρο
Μαγειρεύουμε μπαρμπούνια στο τηγάνι και τα περιχύνουμε με χειροποίητη πικάντικη σάλτσα σαβόρο, σε μια συνταγή με ρίζες από την νησιωτική Ελλάδα.
Προσφυγάκια σε καυτερή σάλτσα φούρνου
Το προσφυγάκια και η πεντανόστιμη, πικάντικη, ελαφριά σάλτσα τους με φρέσκια ντοματούλα βάζουν «φωτιά» στο τραπέζι.
Μπαρμπούνια τηγανητά με την τεχνική εσκαμπές
Δοκιμάστε να τηγανίσετε μπαρμπούνια και να τα συνοδεύσετε με αυτό το ξεχωριστό μείγμα αραβικής προέλευσης, που ουσιαστικά είναι μια τεχνική συντήρησης του νόστιμου αυτού ψαριού.
Συνταγές με σαρδέλες
Μαρινάτες σαρδέλες με κρύα σάλτσα ελιάς
Η έντονη, ζωηρή και παιχνιδιάρικη γεύση αυτής της μαρινάτης σαρδέλας με την κρύα σάλτσα ελιάς είναι το κάτι άλλο!
Ριγανάδα σε προζυμένιο ψωμί με μαρινάτες σαρδέλες
Σε αυτή τη συνταγή φτιάχνουμε ριγανάδα με σαρδέλες, ένα απολαυστικό ορεκτικό με άρωμα Μεσογείου ιδανικό για τα καλοκαιρινά -αλλά και όχι μόνο- τραπέζια.
Σαρδέλες φιλεταρισμένες με ψητά ντοματίνια και πέστο μάραθου
Η σαρδέλα είναι κατεξοχήν ψάρι της παρέας και του ούζου. Αυτή η πολύ εύκολη και γρήγορη συνταγή θα κερδίσει όλους τους ουρανίσκους
Παπαλίνες Λέσβου
Οι φρεσκοπαστωμένες παπαλίνες είναι ένας εντυπωσιακός ουζομεζές της Λέσβου.
Σαρδέλες πλακί αλ Καρούσο
Μια νεωτερική συνταγή για σαρδέλες πλακί, που χαρακτηρίζεται από κομψότητα εικόνας και γευστικού αποτελέσματος.
Σαρδέλες αχνιστές
Βάζουμε τις σαρδέλες στο τηγάνι με ελαιόλαδο και μυρωδικά και έχουμε έτοιμο ένα θρεπτικό και νόστιμο πιάτο που μυρίζει καλοκαίρι.
Σαρδέλες ψητές σε αμπελόφυλλο
Ελληνική γαστρονομική ταυτότητα και νοστιμιά με σαρδέλες τυλιγμένες σε αμπελόφυλλο
Φρίσσες μαρινάτες
Φρίσσες ονομάζεται ένα είδος σαρδέλας που ως μαρινάτη είναι καλύτερη και από γαύρο
Συνταγές με γόπες
Γόπες με βαλσαμικό και δεντρολίβανο
Αν δεν αγαπάτε τα ψάρια, αυτή η συνταγή θα σας κάνει να το ξανασκεφτείτε.
Γόπες με ρύζι στην κατσαρόλα
Καλοκαίρι χωρίς φρέσκο ψάρι που μοσχοβολά θάλασσα και έχει γεύση Ελλάδας, δεν νοείται. Σε αυτή τη συνταγή οι γόπες μπαίνουν στην κατσαρόλα και μαγειρεύονται με τριμμένη ντομάτα, σέλινο και ρύζι.
Γόπες πλακί στο τηγάνι
Αν δεν βρείτε γόπες θα το κάνετε με σαφρίδια, κολιούς, μεγάλη σαρδέλα και όλα τα ολόφρεσκα μικρόψαρα του καλοκαιριού
Συνταγές με μαρίδα/αθερίνα
Μαρίδα τηγανητή σε κρούστα από λάιμ και μαϊντανό
Λίγο λάιμ και το άρωμα του μαϊντανού, μπορούν να δώσουν μια άλλη διάσταση στο κλασικό, τηγανητό μαριδάκι.
Αθερίνα τηγανητή με σκορδαλιά
Τραγανή και πεντανόστιμη αθερίνα που μοσχοβολά θάλασσα, στο τηγάνι, παρέα με σκορδαλιά και ένα ποτήρι ούζο.
Μαριδοπιτάκια
Μια νησιώτικη συνταγή για μαριδοπιτάκια, που συνοδεύονται εξαιρετικά με ούζο.