linguini_gavros_Xenakis
clock icon
60'

Λιγκουίνι με πέστο λιαστής ντομάτας και τραγανό γαύρο

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 600 γρ. λιγκουίνι ζυμαρικά
  • 250 γρ. φιλέτα φρέσκου γαύρου
  • 30 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 200 γρ. καλαμποκάλευρο
  • 500 ml ηλιέλαιο
  • αλάτι
  • Για το πέστο λιαστής ντομάτας

  • 50 γρ. βασιλικό πλατύφυλλο
  • 50 γρ. γραβιέρα Τήνου πικάντικη
  • 70 γρ. λιαστές ντομάτες Τήνου, ελαφρά μουλιασμένες σε ζεστό νερό
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 200 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. ψίχα ψωμιού

Αυτό το πιάτο ζυμαρικών με το πέστο λιαστής ντομάτας και τον τηγανητό γαύρο είναι ότι πρέπει για την εποχή και θα γίνει ανάρπαστο.

Πέστο: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα δυνατό μπλέντερ και τις λιαστές ντομάτες στραγγισμένες από το νερό. Χτυπάμε καλά και αποθηκεύουμε στο ψυγείο.

Παίρνουμε τα φιλέτα του γαύρου, τα περιχύνουμε με το ξίδι και τα πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι. Τα αφήνουμε να μαριναριστούν για λίγο στο ψυγείο και τα περνάμε από το καλαμποκάλευρο. Βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε νερό, προσθέτουμε αλάτι και μαγειρεύουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία.

Ταυτόχρονα ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο σε δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τον γαύρο για περίπου 1΄-2΄ μέχρι να γίνει τραγανός. Τον μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Σουρώνουμε τα ζυμαρικά κρατώντας λίγο από το υγρό τους. Τα βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα, ρίχνουμε το πέστο και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε τα ζυμαρικά αμέσως προσθέτοντας από πάνω τον τραγανό γαύρο.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Τζαννής Σιφναίος, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφία: Studio LM

Διαδικασία

Βήμα 1

Πέστο: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα δυνατό μπλέντερ και τις λιαστές ντομάτες στραγγισμένες από το νερό. Χτυπάμε καλά και αποθηκεύουμε στο ψυγείο.

Βήμα 2

Παίρνουμε τα φιλέτα του γαύρου, τα περιχύνουμε με το ξίδι και τα πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι. Τα αφήνουμε να μαριναριστούν για λίγο στο ψυγείο και τα περνάμε από το καλαμποκάλευρο. Βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.

Βήμα 3

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε νερό, προσθέτουμε αλάτι και μαγειρεύουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία.

Βήμα 4

Ταυτόχρονα ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο σε δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τον γαύρο για περίπου 1΄-2΄ μέχρι να γίνει τραγανός. Τον μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Βήμα 5

Σουρώνουμε τα ζυμαρικά κρατώντας λίγο από το υγρό τους. Τα βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα, ρίχνουμε το πέστο και ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε τα ζυμαρικά αμέσως προσθέτοντας από πάνω τον τραγανό γαύρο.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Τζαννής Σιφναίος, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφία: Studio LM