Όσο κι αν αγαπάμε τις κλασικές ιδέες των συνοδευτικών, όπως τον πουρέ πατάτας και το κλασικό βραστό ρύζι, κάποια στιγμή νιώθουμε ότι το πιάτο μας χρειάζεται κάτι παραπάνω. Συχνά, τα συνοδευτικά, καταλήγουν τα πιο αδιάφορα συστατικά στο πιάτο. Για έχουν ουσιαστικό ρόλο στο πιάτο και να κάνουν τα φαγητά μας ακόμη πιο λαχταριστά, βρήκαμε νόστιμες ιδέες που θα σας βγάλουν από αυτόν τον μπελά. Συγκεντρώσαμε 23 συνταγές συνοδευτικών που φέρνουν νέο χαρακτήρα στο τραπέζι, χωρίς υπερβολές και χωρίς δύσκολες τεχνικές, μόνο γεύση, υφή και λίγη φαντασία.

23 που θα σας απαλλάξουν από τον μπελά των συνοδευτικών

Ψητές γλυκοπατάτες στον φούρνο, σαν τηγανητές
Σε αυτή τη συνταγή οι γλυκοπατάτες παίρνουν ιδιαίτερη γεύση με τη βοήθεια της πάπρικας και του θυμαριού και γίνονται η υγιεινή επιλογή για τηγανητές πατάτες. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Πουρές καρότου
Ο Ηλίας Μαμαλάκης μας προτείνει έναν ξεχωριστό πουρέ, με εντυπωσιακό χρώμα και φίνα γεύση. Συνοδεύει ιδανικά ψητό κρέας και πουλερικά. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Ψητά αχλάδια με ροκφόρ
Ο σεφ Γκίκας Ξενάκης μας προτείνει γεμιστά αχλάδια. Είναι ό,τι πρέπει για ένα εντυπωσιακό ορεκτικό πιάτο. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Baby πατάτες με πορτοκάλι και ελιές
Ο σεφ Φάνης Μαϊκάντης μας προτείνει baby πατάτες με πορτοκάλι και ελιές. Είναι μια ξεχωριστή πρόταση για να συνοδεύσετε το κρέας ή το ψάρι που θα επιλέξετε για κυρίως πιάτο. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Πατάτες γιαχνί με φέτα
Η πατάτα δικαιωματικά κατέχει μία σταθερή θέση στο τραπέζι μας, είτε ως ορεκτικό, είτε ως κυρίως, κάθε εποχή και σε κάθε περίσταση. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Γιαχνερά χόρτα
Μια απλή συνταγή από τον σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου, με χόρτα που βρίσκονται σε αφθονία στην αγορά αυτή την εποχή και μαγειρεύονται γιαχνί, δηλαδή με σάλτσα ντομάτας που τους πηγαίνει πολύ. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Σαλάτα με ψητές γλυκοπατάτες, λουκάνικο και πιπεριές
Αυτή η ζεστή σαλάτα με τις γλυκοπατάτες και το λουκάνικο μπορεί να σερβιριστεί είτε ως συνοδευτικό, είτε ως ένα ελαφρύ ορεκτικό. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Κολοκύθα ντοφινουά 
Η σεφ Ντίνα Νικολάου μας προτείνει μια παραλλαγή του περίφημου gratin dauphinois, με την εποχική κίτρινη κολοκύθα. Ένα εύκολο πιάτο της ορεινής χωριάτικης γαλλικής κουζίνας για ορεκτικό που γίνεται σε χρόνο dt. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Πατάτες τηγανητές τριών σταδίων
Ο Δημήτρης Παπαζυμούρης μας προτείνει τη μέθοδο για τέλειες τηγανητές πατάτες τριών σταδίων που θα βγουν τραγανές απ’ έξω και μαλακές από μέσα. Προϋποθέτει μια φριτούρα, δηλαδή μια κατσαρόλα με διχτάκι. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Άγρια μανιτάρια στιφάδο
Αυτά τα άγρια μανιτάρια σιγομαγειρεύονται με μικρά κρεμμυδάκια και γίνονται ένα χορτοφαγικό στιφάδο λουκούμι και συνοδεύουν από κοτόπουλο και γαλοπούλα μέχρι κόκκινο κρέας και κυνήγι. Ωστόσο, μπορεί να σταθεί και ως κυρίως πιάτο για όσους αποφεύγουν τις ζωικές πρωτεΐνες. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Πατάτες hasselback με μπέικον και κασέρι
Ετοιμάζουμε εύκολα και γρήγορα με τη βοήθεια της φριτέζας αέρος εντυπωσιακές πατάτες κομμένες με έναν ιδιαίτερο τρόπο, σαν ακορντεόν και τις γεμίζουμε με μπέικον και κασέρι. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Λάχανο ψητό με βινεγκρέτ από αχλάδι και καπνιστό τόφου
Ανεβάζουμε τον πήχη ενός αγαπημένου χορτοφαγικού πιάτου με λάχανο ψήνοντάς το στη φριτέζα αέρος. Και πεντανόστιμο θα γίνει και σε πολύ λίγο χρόνο. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Τηγανητά μανιτάρια με μπαχαρικά και μαγιονέζα βασιλικού
Αυτή η συνταγή με τα τηγανητά μανιτάρια πλευρώτους, που συνοδεύεται με μια επίσης vegan μαγιονέζα βασιλικού. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Baby πατάτες με τυρί Brie και τουρσιά
Ένας πολύ ξεχωριστός και εύκολος τρόπος να απολαύσουμε τις baby πατάτες. Ωραία ιδέα για συνοδευτικό ενός κρέατος. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Γλασαρισμένοι χειμερινοί βολβοί και ρίζες για το πλάι
Οι ρίζες είναι τα ιδανικά συνοδευτικά για το πλάι γιατί αναβαθμίζουν τα πιάτα τόσο σε χρώμα και γεύση, όσο και σε θρεπτική αξία. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Κουσκουσάκι με κολοκύθι, πέστο φιστίκι Αιγίνης και κατσικίσιο τυρί
Το κουσκουσάκι ετοιμάζεται σε μόλις 25 λεπτά. Η συνταγή είναι αρκετά εύκολη και η νοστιμιά του απογειώνεται με το κατσικίσιο τυρί. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Baba Ganoush (Μπαμπά γκανούς)
Στα ελληνικά σημαίνει «καλομαθημένος μπαμπάς» και πρωτοεμφανίστηκε στην Αίγυπτο γύρω στον δεύτερο αιώνα π.Χ., όμως την πατρότητά του διεκδικούν τόσο οι Άραβες όσο και οι Τούρκοι. Όπως και να έχει, είναι η πιο διαδεδομένη μελιτζανοσαλάτα παγκοσμίως με δεκάδες παραλλαγές και μπορείτε να την αξιοποιήσετε με πολλούς τρόπους. Ως άλειμμα, ορεκτικό αλλά και συνοδευτικό με κρεατικά και λιπαρά ψάρια. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Πατάτες γιαχνί με πράσα και σέσκουλα
Τα χειμερινά λαχανικά μελώνουν στην κατσαρόλα σε πλούσιες σάλτσες ντομάτας και δίνουν πιάτα βαθιάς νοστιμιάς που δεν πρέπει να λείπουν από καμία κουζίνα. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Πατάτες ντόμινο
Αυτές οι πατάτες ετοιμάζονται πανεύκολα, καταναλώνονται αμέσως μόλις βγουν από τον φούρνο, και γίνονται νοστιμότατες, με τα αρώματα του θυμαριού και του σκόρδου να αναδύονται στην ατμόσφαιρα και να τους δίνουν ιδιαίτερη γεύση. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Πουρές γλυκοπατάτας-καρότου με πέστο ροδιού
Ένα εύκολο συνοδευτικό για το γιορτινό τραπέζι, ο πουρές γλυκοπατάτας-καρότου, μπορεί να ετοιμαστεί στο πι και φι. Για να τελειοποιήσουμε τη συνταγή προσθέτουμε πέστο ροδιού. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Πουρές λαχανικών σε 3 εκδοχές
Αρακάς, καρότο και σαφράν. Τρεις διαφορετικοί πουρέδες λαχανικών για να συνοδεύσετε ψάρια, πουλερικά ή κρεατικά. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Πράσα με πλιγούρι, κόκκινες πιπεριές και τριφτή τομάτα
Ένα νόστιμο χορτοφαγικό, κυρίως πιάτο που θα μπορούσατε να σερβίρετε και ως συνοδευτικό για κοτόπουλο και ψάρι. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Ψητά λαχανικά με σάλτσα σόγιας, θυμάρι και δεντρολίβανο
Τα κρεατικά και τα πουλερικά ζητούν δίπλα τους καλομαγειρεμένα λαχανικά και ένα πλούσιο γευστικό πιλάφι αναδεικνύοντας τη γεύση τους ακόμα περισσότερο. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Δείτε επίσης

18 σπιτικά συνοδευτικά του καφέ που απογειώνουν την εμπειρία μας