manitaria_stifado
clock icon
60'

Άγρια μανιτάρια στιφάδο

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 500 γρ. κρεμμυδάκια για στιφάδο
  • 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. μανιτάρια μορχέλες μουλιασμένες σε ζεστό νερό
  • 500 γρ. μανιτάρια λευκά, σε χοντρές φέτες
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 130 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 500 γρ. χυμό ντομάτας
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 5 κόκκους μπαχάρι
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • ζυμωτό ψωμί, για συνοδεία

Αυτά τα άγρια μανιτάρια σιγομαγειρεύονται με μικρά κρεμμυδάκια και γίνονται ένα χορτοφαγικό στιφάδο λουκούμι.

Πρώτα καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια. Κατόπιν τα ξεπλένουμε, τα σουρώνουμε καλά. Τα ρίχνουμε στεγνά σε ένα μεγάλο μπολ. Αν χρειαστεί, τα στεγνώνουμε ταμποναριστά με χαρτί κουζίνας.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί καλά προσθέτουμε τα καθαρισμένα κρεμμύδια. Τα αφήνουμε για λίγο να μαραθούν για περίπου 4΄ ανακατεύοντας συχνά με μια μαρίζ.

Στη συνέχεια ρίχνουμε και τα μανιτάρια με το σκόρδο και ανακατεύουμε σοτάροντας για άλλα 2΄. Σβήνουμε με το κρασί.

Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης, τον χυμό ντομάτας, την κανέλα, τα μπαχάρια και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για περίπου 40΄. Δοκιμάζουμε για αλάτι και πιπέρι και προσθέτουμε ανάλογα.

Όταν η σάλτσα του στιφάδο έχει συμπυκνωθεί και τα κρεμμύδια έχουν μαλακώσει αρκετά, προσθέτουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως συνοδεύοντας με ένα ωραίο ζυμωτό ψωμί.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφία: Studio LM

Διαδικασία

Βήμα 1

Πρώτα καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια. Κατόπιν τα ξεπλένουμε, τα σουρώνουμε καλά. Τα ρίχνουμε στεγνά σε ένα μεγάλο μπολ. Αν χρειαστεί, τα στεγνώνουμε ταμποναριστά με χαρτί κουζίνας.

Βήμα 2

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί καλά προσθέτουμε τα καθαρισμένα κρεμμύδια. Τα αφήνουμε για λίγο να μαραθούν για περίπου 4΄ ανακατεύοντας συχνά με μια μαρίζ.

Βήμα 3

Στη συνέχεια ρίχνουμε και τα μανιτάρια με το σκόρδο και ανακατεύουμε σοτάροντας για άλλα 2΄. Σβήνουμε με το κρασί.

Βήμα 4

Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης, τον χυμό ντομάτας, την κανέλα, τα μπαχάρια και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για περίπου 40΄. Δοκιμάζουμε για αλάτι και πιπέρι και προσθέτουμε ανάλογα.

Βήμα 5

Όταν η σάλτσα του στιφάδο έχει συμπυκνωθεί και τα κρεμμύδια έχουν μαλακώσει αρκετά, προσθέτουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Βήμα 6

Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως συνοδεύοντας με ένα ωραίο ζυμωτό ψωμί.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφία: Studio LM