Την Ημέρα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, στις 14 Σεπτεμβρίου, η εκκλησία έχει θεσπίσει αυστηρή νηστεία ως ένδειξη ταπείνωσης και ευλάβειας γι’ αυτό και δεν υπάρχει ούτε κρέας, ούτε ψάρι. Αντίθετα, κυριαρχεί η φασολάδα, ένα φαγητό λιτό αλλά πλήρες με συμβολική σημασία καθώς είναι η πρώτη εμφάνιση των ξερών φασολιών της νέας σοδειάς και μαγειρεύεται σαν ευλογία. Όμως, όταν πέφτει Σάββατο ή Κυριακή, επιτρέπεται το λάδι στο φαγητό οπότε την τιμητική τους έχουν τα λαδερά.

Γι’ αυτή την τόσο σημαντική ημέρα, ετοιμάσαμε και σας προτείνουμε 14 συνταγές για λαδερά και όσπρια που τιμούν τις παραδόσεις και τα έθιμά μας. Ευχές για Χρόνια Πολλά σε όσους γιορτάζουν!

14 εθιμοτυπικά φαγητά για τη νηστεία του Τιμίου Σταυρού

Χάντρες λαδερές στον νταβά

Ένα από τα πιο νόστιμα λαδερά φαγητά με χάντρες και καρότα, το οποίο το απολαμβάνουμε όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο σε περιόδους νηστείας. Διαβάστε αναλυτικά όλη τη συνταγή εδώ.

Φασολάδα κλασική παραδοσιακή

Το υπέροχο εθνικό μας φαγητό, μια σούπα χυλωμένη φασολάδα που δεν μπορείς να σταματήσεις να γεμίζεις το πιάτο απ’ την κατσαρόλα. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Γίγαντες από την Ταβέρνα του Οικονόμου

Οι γίγαντες είναι από το είδος που στο ελληνικό τραπέζι έχει την τιμητική του. Επίσης, είναι εξαιρετική επιλογή εάν επισκεφθείτε την Ταβέρνα του Οικονόμου, στα Άνω Πετράλωνα. Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Φακές αραντιστές: μια παραδοσιακή συνταγή της Αστυπάλαιας

Την πιο διαφορετική συνταγή τη βρίσκουμε στην κουζίνα της Αστυπάλαιας, αφού στην κλασική σούπα προστίθενται τα αραντιστά, τα πιο απλά και εύκολα «ζυμαρικά». Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Φακόρυζο με καραμελωμένα κρεμμύδια

Αν μέχρι σήμερα η κλασική σούπα τις έκανε βαρετές, το φακόρυζο με τα καραμελωμένα κρεμμύδια τις αναβαθμίζουν σε ένα πλούσιο γεύμα. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Πατάτες γιαχνί με πράσα και σέσκουλα

Τα λαχανικά μελώνουν στην κατσαρόλα σε πλούσιες σάλτσες ντομάτας και δίνουν πιάτα βαθιάς νοστιμιάς που δεν πρέπει να λείπουν από καμία κουζίνα. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Γίγαντες με πράσα στην κατσαρόλα

Απ’ τα πιο αγαπημένα όσπρια, οι γίγαντες έχουν γευστικό πλούτο και αρμονικές συνθέσεις, που είναι καταγεγραμμένες στις τοπικές παραδόσεις μας. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Φασόλια με λάχανο

Ένα πολύ νόστιμο πιάτο με το αγαπημένο λάχανο και φασόλια χάντρες. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Μανιτάρια ραγού

Τα μανιτάρια ραγού είναι ένα πιάτο βαθιάς νοστιμιάς, που θα απολαύσετε και μπορείτε να το φτιάξετε πανεύκολα. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Πρασόρυζο με λιαστή ντομάτα και πάπρικα

Τα λαχανικά και τα όσπρια μελώνουν στην κατσαρόλα σε πλούσιες σάλτσες ντομάτας και δίνουν πιάτα βαθιάς νοστιμιάς που δεν πρέπει να λείπουν από καμία κουζίνα. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Ντοματόρυζο με πελτέ, λιαστή ντομάτα, ρίγανη

Μία νόστιμη συνταγή, ιδανική για το καθημερινό τραπέζι, αφού φτιάχνετε πολύ γρήγορα. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Kουνουπίδι με ντομάτα, αρακά και μυρωδικά

Το κουνουπίδι μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε διάφορες συνταγές. Σε αυτή την εκδοχή τον φτιάχνουμε με ντομάτα και τον ταιριαστό του αρακά. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Φακόρυζο με ντομάτα

Ένα λαδερό φαγητό με απίστευτη νοστιμιά, που πρέπει να φτιάξετε στο σπίτι. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Σιφνέικη ρεβιθάδα

Ο Σωτήρης Ευαγγέλου, ο σεφ που τιμά την παράδοση, μας προτείνει αυτή τη ρεβιθάδα που έχει γεύση από την γραφική Σίφνο, είναι απλή στην παρασκευή της και πεντανόστιμη. Διαβάστε αναλυτικά όλη τη διαδικασία εδώ.

Διαβάστε επίσης

Γεμιστά: 18 συνταγές για το πιο αγαπημένο πιάτο