Δεν χρειάζεται να είναι Κυριακή για να βγει το μοσχαράκι στο τραπέζι. Αλλά, συνήθως είναι. Ίσως γιατί θέλει τον χρόνο του στο μαγείρεμα, την επιλογή στο σωστό κομμάτι, την τέλεια σάλτσα. Ίσως γιατί, ακόμα κι αν το φτιάχνουμε βιαστικά μέσα στην εβδομάδα, πάντα το συνδέουμε με μια πιο αργή εποχή. Από τις πρώτες γεύσεις που θυμόμαστε να αναδύονται από την κατσαρόλα της μαμάς ή της γιαγιάς, το μοσχαράκι κουβαλά μαζί του τεχνική, εποχικότητα και μνήμη.
Πώς να μαγειρέψουμε το μοσχαράκι παραδοσιακά
Ποντίκι, χτένι, σπαλομύτα, μάγουλο, όποια και αν είναι η κοπή, προσαρμόζεται εύκολα και ταιριάζει με μερικά από τα πιο νόστιμα αγαθά. Άλλοτε κοκκινιστό με πατάτες, άλλοτε λεμονάτο, κρασάτο ή στιφάδο και άλλοτε κρυμμένο μέσα σε γάστρα ή σε φύλλο πίτας. Ταιριάζει με πατάτες, λαχανικά, ρύζι και όλων των ειδών τα ζυμαρικά, από χυλοπίτα και σπαγγέτι μέχρι τραχανά.
Ακολουθούν μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές παραδοσιακές συνταγές με μοσχάρι κάθε μία με τη δική της ιστορία.
Μοσχαρίσια στηθοπλευρά με τραχανά και ανθότυρο
Η Κυριακή Φωτοπούλου μαγειρεύει για εμάς μοσχάρι στην κατσαρόλα με τραχανά και του δίνει έξτρα γεύση προσθέτοντας ξηρό ανθότυρο Νάξου. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.
Μοσχαρίσια μάγουλα και ουρά γιουβέτσι στον νταβά
Δύο ιδιαίτερα μέρη του μοσχαριού σιγοψήνονται στον ξυλόφουρνο ή στον οικιακό μας φούρνο και γίνονται λουκούμι. Δείτε τη συνταγή εδώ.
Μοσχαρίσια μάγουλα φρικασέ, με σέσκουλα και σέλερι
Τα μοσχαρίσια μάγουλα γίνονται νοστιμότατο φρικασέ, ένα χειμωνιάτικο πιάτο που ταιριάζει στα Κυριακάτικα και στα γιορτινά τραπέζια. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.
Μοσχαράκι ραγού με πατάτες
Το κοκκινιστό μοσχαράκι ταιριάζει τέλεια με τις πατάτες, ειδικά αν ακολουθήσετε αυτήν τη γευστική συνταγή για ραγού. Ιδανική και για καθημερινό τραπέζι αλλά και για κυριακάτικη οικογενειακή μάζωξη! Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.
Μοσχάρι λεμονάτο με αρακά
Αυτό το φαγητό με μοσχαράκι και αρακά είναι μια τέλεια πρόταση για μεσημεριανό, που θα αρέσει πολύ και στα παιδιά. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.
Σοφρίτο παραδοσιακό
Το κλασικό και διάσημο φαγητό από την Κέρκυρα, γεμάτο αρώματα και νοστιμιά, σερβίρεται με ζεστό πιρουνάτο πουρέ και συναρπάζει σε κάθε περίσταση! Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.
Κρεατόσουπα με ντομάτα και κοφτό μακαρόνι
Απίστευτα πεντανόστιμη, η κρεατόσουπα με ντομάτα και κοφτό μακαρόνι είναι γεύση αγκαλιάς που συνδυάζει δύο αγαπημένα φαγητά σε ένα, ακριβώς ό,τι χρειαζόμαστε όχι μόνο τον χειμώνα, αλλά όταν δεν αισθανόμαστε δυνατοί και χρειαζόμαστε ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνη, θεραπευτικό, για να μας τονώσει. Διαβάστε αναλυτικά η συνταγή εδώ.
Λεμονάτο μοσχαράκι
Αν ζηλεύετε το τέλειο καλομαγειρεμένο λεμονάτο μοσχαράκι της ταβέρνας, αυτή είναι η συνταγή που αναζητάτε. Φυσικά σερβίρετε με τηγανητές πατάτες για ολοκληρωμένη απόλαυση! Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.
Γιουβέτσι με μοσχαρίσια ουρά
Τι πιο λαχταριστό από ένα γιουβέτσι; Εδώ θα βρείτε μια παραλλαγή της κλασικής συνταγής από το Master Chef Λάμπρο Βακιάρο, με μοσχαρίσιες ουρές. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.
Μοσχαράκι στιφάδο με κανέλα, γαρίφαλο και μπαχάρι
Το μαγειρεμένο ως στιφάδο με μπόλικα γλυκά κρεμμύδια και μπαχάρια ταιριάζει απόλυτα στο οικογενειακό τραπέζι και είναι πάντα ένα ευπρόσδεκτο πιάτο. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.
Μοσχαρίσια μάγουλα με φασολάκια και ντομάτα
Δοκιμάστε αυτό το τρυφερό κομμάτι μοσχαριού μαγειρεμένο στην κατσαρόλα με κοκκινιστά φασολάκια και θα έχετε κρέας και λαδερό μαζί στο ίδιο πιάτο! Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.
«Φωλιές» μελιτζάνας με κοκκινιστό μοσχαράκι
Ένας τέλειος συνδυασμός και εντυπωσιακή παρουσίαση με μελιτζάνες, κοκκινιστό μοσχαράκι και κατσικίσιο τυρί Μετσόβου. Δείτε τη συνταγή εδώ.
Μοσχαράκι βραστό με λαχανικά
Ο Σωτήρης Ευαγγέλου βάζει στις κατσαρόλες μοσχαράκι με λαχανικά και δημιουργεί ένα θρεπτικό και απολαυστικό πιάτο. Ένα παρηγορητικό γεύμα για όλη την οικογένεια. Διαβάστε αναλυτικά όλη τη συνταγή εδώ.
Μοσχαρίσιο καρέ με πατάτες γεμιστές και σάλτσα μυρωδικών
O Λάμπρος Βακιάρος στήνει το ιδανικό οικογενειακό τραπέζι. Ένα αρωματικό μοσχαρίσιο καρέ με γρήγορες πατάτες φούρνου σε αλουμινόχαρτο και από δίπλα δροσερή σάλτσα γιαουρτιού. Δείτε τη συνταγή εδώ.
Μοσχαράκι στο πήλινο με πιπεριές Φλωρίνης
Ο Λάμπρος Βακιάρος βάζει το μοσχαράκι στο πήλινο και γίνεται σαν λουκούμι με τις πιπεριές Φλωρίνης Δείτε τη συνταγή εδώ.
Σουτζουκάκια υπερπαραγωγή με κροκέτες πατάτας
Τα σουτζουκάκια σε μια πιο ιδιαίτερη εκτέλεση, σε συνταγή του σεφ Μιχάλη Ντουνέτα, συνδυασμένα με λαχταριστές παρατοκροκέτες που μαζί κάνουν ένα άψογο ζευγάρι. Δείτε τη συνταγή εδώ.
Moσχαρίσια μάγουλα στη γάστρα με κόκκινο κρασί και δεντρολίβανο
Η γάστρα δίνει εξαιρετικά ψητά, ζουμερά και με πλούσια γεύση, όπως αυτά τα κρασάτα μοσχαρίσια μάγουλα που μπορούμε να συνοδεύσουμε με πουρέ πατάτας ή πιλάφι. Δείτε τη συνταγή εδώ.
Μοσχαράκι στάμνας Ηπειρώτικο
Η στάμνα δεν είναι άλλο από πήλινη γάστρα που δίνει νόστιμα φαγητά φούρνου με κρέας και πατάτες. Σε αυτή τη συνταγή επιλέγουμε μοσχαράκι που συνδυάζεται και με κεφαλογραβιέρα, που το κάνει ακόμη πιο απολαυστικό. Δείτε τη συνταγή εδώ.
Μοσχαράκι στη γάστρα με δαμάσκηνα και κονιάκ
Μια υπέροχη συνταγή για το κυριακάτικο και γιορτινό σας τραπέζι. Ο συνδυασμός μοσχαριού και δαμάσκηνων δίνει ένα απίστευτα γευστικό αποτέλεσμα. Δείτε τη συνταγή εδώ.
Οσομπούκο στο φούρνο με κρεμμυδάκια
Οσομπούκο στα ιταλικά θα πει κόκαλο με τρύπα και πρόκειται για ένα από τα πιο νόστιμα κομμάτια του μοσχαριού. Πρόκειται για μοσχαρίσιο κότσι. Το κόκαλο στο κέντρο του με το μελωμένο μεδούλι πλαισιώνεται από τρυφερά κομμάτια κρέατος. Θέλει ώρες μαγείρεμα, αλλά το τελικό αποτέλεσμα του πιάτου σε αποζημιώνει με το παραπάνω. Δείτε τη συνταγή εδώ.
Μανέστρα με μοσχάρι, πράσο και φρέσκια ματζουράνα
Ένα διαφορετικό γιουβέτσι με μοσχάρι. Ένα χορταστικό φαγητό που φωνάζει «σπιτικό». Δείτε τη συνταγή εδώ.
Γιουβέτσι με κριθαροκεφτέδες και κεφαλογραβιέρα
Ο Γιώργος Δημητρακόπουλος ετοιμάζει ένα απολαυστικό γιουβέτσι με κριθαροκεφτέδες και κεφαλογραβιέρα. Θα σερβίρουμε με το μοσχαράκι και με λίγη σαλτσούλα. Δείτε τη συνταγή εδώ.
Μοσχαράκι γιουβέτσι με λαχανικά και χυλοπίτες
Κλασικό φαγάκι που φτιάχνουμε και με κριθαράκι, εδώ όμως θα προτιμήσουμε χυλοπίτες και το αποτέλεσμα θα είναι επίσης εξαίσιο! Δείτε τη συνταγή εδώ.
Μοσχαρίσιος σιδηρόδρομος γιουβέτσι
Ο Ηλίας Μαμαλάκης προτείνει το κλασικό φαγητό του κυριακάτικου τραπεζιού, το γιουβέτσι, φτιαγμένο αυτή τη φορά με μοσχαρίσιο σιδηρόδρομο. Δείτε τη συνταγή εδώ.
Τας κεμπάπ και χυλοπίτες σε πακετάκια φύλλου
Ένα φοβερό πιάτο με μοσχαράκι και χυλοπίτες, «κρυμμένα» σε ένα πακετάκι από φύλλο κρούστας, ότι πρέπει για το κυριακάτικο τραπέζι. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.
Χουνκιάρ Μπεγεντί
Στην τουρκική γλώσσα (hünkâr begendi) χουνκιάρ μπεγεντί σημαίνει «όπως αρέσει στον σουλτάνο», δηλώνοντας την προέλευσή του, και είναι το φαγητό που γίνεται με κρέας από μοσχάρι ή αρνί και πουρέ από μελιτζάνες. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.
Μοσχαράκι κοκκινιστό με γίγαντες και πολύχρωμες πιπεριές
Μία διαφορετική συνταγή για το κοκκινιστό μοσχαράκι, που αντί για πατάτες θα το μαγειρέψετε με γίγαντες. Μπορεί το φαγητό να θέλει το χρόνο του, αλλά το αποτέλεσμα θα σας ευχαριστήσει απόλυτα. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.
Κοκκινιστό μοσχαράκι chili style
Φτιάχνουμε μοσχαράκι κοκκινιστό με έθνικ χαρακτήρα και ξετρελαίνουμε μικρούς και μεγάλους με τη νοστιμιά του. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.
Διαβάστε επίσης
Γιατί στεγνώνει το κρέας – Πώς να το αποφύγετε και να παραμείνει ζουμερό