Υπάρχει κάτι σχεδόν μαγικό στη λαδόκολλα. Μόλις κλείσει γύρω από τα υλικά, μετατρέπεται σε μικρό φούρνο θαυμάτων: κρατάει τους χυμούς, κλειδώνει τα αρώματα, και χαρίζει στα φαγητά εκείνη τη ρουστίκ, ανεπιτήδευτη νοστιμιά που θυμίζει Κυριακή στο σπίτι ή διακοπές σε νησί, με την αλμύρα ακόμη στα μαλλιά.
Συγκεντρώσαμε συνταγές που αξιοποιούν στο έπακρο τη μαγειρική στη λαδόκολλα: από παραδοσιακές εκδοχές μέχρι πιο σύγχρονες προτάσεις με twist. Εύκολες, αρωματικές, και με το πλεονέκτημα πως ταψιά και κατσαρόλες μένουν στη θέση τους καθαρά, χωρίς καμένα λίπη και χωρίς να απαιτούν αγωνιώδες τρίψιμο μετά.
Πάμε να κάνουμε πακετάκι τα καλά μας υλικά… και η λαδόκολλα θα κάνει όλα τα τα υπόλοιπα.
Χαρτόδεμα με ζυγούρι
Το αργοψημένο αρνί στη λαδόκολλα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα της Ελλάδας. Στον τόπο μου, τον Ορχομενό Βοιωτίας, φτιάχνεται με ζυγούρι και είναι ένα έδεσμα που ψήνεται σε κάθε γιορτή. Όσο πιο αργοψημένο τόσο πιο νόστιμο!
Χοιρινή σπάλα
Αυτά τα τρυφερά κομμάτια χοιρινού ανακατεύονται με μανιτάρια, πιπεριές και φέτα και ψήνονται στη λαδόκολλα, που τα κάνει λουκούμι!
Σαρδέλες στη λαδόκολλα
Ένα πιάτο που μυρίζει θάλασσα, ιδανικός μεζές για τις βραδιές με φίλους στο σπίτι.
Κουνελάκι σιγομαγειρεμένο, με κουκουνάρι, σταφίδες και πετιμέζι
Ένα ιδιαίτερο και πολύ γευστικό φαγητό, που κλέβει τις εντυπώσεις σε κάθε τραπέζι.
Αρνίσια παϊδάκια με πορτοκάλι
Φτιάχνουμε αρνίσια παϊδάκια με τον αυτόν τον λαχταριστό και ταυτόχρονα εντυπωσιακό τρόπο, που ξέρουν να κάνουν στα μερακλίδικα ψητοπωλεία.
Το τέλειο μεζεδάκι με αλλαντικά και λαχανικά
Έχετε δοκιμάσει ποτέ να φτιάξετε λαχανικά στη λαδόκολλα, μαζί με πικάντικα αλλαντικά όπως το σουτζούκι; Αν η απάντηση είναι όχι, τότε είναι καιρός να το δοκιμάσετε! Το αποτέλεσμα θα σας δικαιώσει.
Προβατίνα στη λαδόκολλα
Αυτή η συνταγή για προβατίνα θέλει υπομονή να ψηθεί αργά για πολλές ώρες για να γίνει λουκούμι!
Φαγκρί στη λαδόκολλα
Ψήνουμε τα ψάρια μας στη λαδόκολλα και σε λιγότερο από ώρα έχουμε έτοιμο ένα νόστιμο πιάτο.
Κολιός με πατάτες
Ο κολιός είναι πολύ νόστιμο αλλά και αρκετά λιπαρό ψάρι. Τον βάλαμε πάνω σε αρωματικό στρώμα που τύλιξαμε σε λαδόκολλα. Κανείς δεν θα πάρει… μυρωδιά ότι ψήθηκε.
Χταπόδι με δάφνη και πράσινες ελιές
Το χταπόδι είναι από τους πιο εκλεκτούς μεζέδες που συνοδεύουν άψογα ένα καραφάκι ούζο ή ένα ποτήρι κρασί. Το ψήνουμε στη λαδόκολλα και γίνεται απολαυστικό.
Χοιρινές μπριζόλες με σάλτσα πετιμεζιού
Ένα μοναδικό μαγειρικό ντουέτο με τη γλύκα από το πετιμέζι να δένει απίστευτα με τις χοιρινές μπριζόλες που ψήνονται στη λαδόκολλα.
Χοιρινό μπούτι με σκόρδο και λαχανοσαλάτα με τουρσιά
Ένα πιάτο με χοιρινό μπούτι που πάντα κλέβει τις εντυπώσεις!
Κοτόπουλο μπριάμ στη λαδόκολλα
Το καλοκαιρινό καθημερινό τραπέζι θέλει ευκολία, οπότε κλείνουμε το αγαπημένο μας μπριάμ στη λαδόκολλα μαζί με κοτόπουλο και το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα απολαυστικό
Ρολό από κατσικίσιο μπούτι με πέστο από θυμάρι
Το κατσικίσιο μπουτάκι γίνεται πολύ μαλακό και ζουμερό στη λαδόκολλα. Το πέστο από θυμάρι κάνει ακόμη πιο πλούσια και μεστή τη γεύση του. Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσετε φρέσκα μυρωδικά και όχι ξερά. Κάνουν τη διαφορά.
Χοιρινό με τυριά και μανιτάρια
Ένας πληθωρικός μεζές για τη μπίρα και το κρασί, που παντρεύει μπουκίτσες χοιρινού με λουκάνικα και εκλεκτά ελληνικά τυριά, σε ένα πακετάκι όλο γεύση.
Γκιούλμπασι με χαλούμι και φρέσκα μυρωδικά
Ένα απίθανο παραδοσιακό φαγητό με μίγμα από χοιρινό και αρνίσιο κρέας συνδυασμένο με τυρί και μυρωδικά που ψήνεται στη λαδόκολλα. Εδώ είναι λίγο πειραγμένο, κι έτσι αντί για κεφαλογραβιέρα είναι φτιαγμένο με χαλούμι και κάμποσα μυρωδικά.
Πατάτες με σάλτσα φέτας
Συνοδεύστε τις πατάτες φούρνου με κομματάκια φέτας ή άλειμμα τυριού και τυλίξτε τες για ένα μαγικό αποτέλεσμα.
Βασιλομανίταρα με χόρτα
Τα βασιλομανίταρα ή πορτσίνι με τα σαγηνευτικά γήινα αρώματα και τη μεστή, σχεδόν κρεάτινη γεύση, δίνουν ένα πιάτο εξαιρετικής νοστιμιάς.
Δείτε επίσης:
Μυρωδάτες Κυριακές στη γάστρα – 9 συνταγές για να τις μοιράζεσαι