Κλασική κι αγαπημένη εκδοχή της πίτσας. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε το προσούτο και τον βασιλικό αφού ψηθεί η πίτσα. Είναι ωραίο να είναι ωμά!
Σε ένα μπολ αναμιγνύετε τη μαγιά με τη ζάχαρη, προσθέτετε ½ φλιτζάνι από το χλιαρό νερό και ανακατεύετε καλά. Περιμένετε 5 λεπτά να αρχίσει το μίγμα να κάνει φουσκάλες.
Κοσκινίζετε το αλεύρι σε μεγάλο μπολ και το ανακατεύετε με το αλάτι. Προσθέτετε το μισό λάδι, το μίγμα της μαγιάς και το υπόλοιπο χλιαρό νερό. Αρχίζετε να ανακατεύετε και στη συνέχεια να ζυμώνετε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μίγμα.
Απλώνετε μια χούφτα αλεύρι στον πάγκο εργασίας και αδειάζετε πάνω το μίγμα. Ζυμώνετε περίπου για 10 λεπτά μέχρι να έχετε μια ομοιογενή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ακόμη αλεύρι αν είναι πολύ κολλώδης. Τοποθετείτε τη ζύμη σε ένα μεγάλο λαδωμένο μπολ (γιατί θα φουσκώσει), ραντίζετε με ελάχιστο ελαιόλαδο και καλύπτετε με ένα πανί. Την αφήνετε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Όταν φουσκώσει, τη χτυπάτε να μαζέψει και την αφήνετε να φουσκώσει ξανά για άλλη μισή ώρα.
Ενώ περιμένετε να φουσκώσει η ζύμη, ετοιμάζετε τη σάλτσα. Βάζετε την τριμμένη ντομάτα να βράσει με λίγο ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και μια πρέζα ζάχαρη μέχρι να πήξει. Την αφήνετε να κρυώσει εκτός φωτιάς.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Χωρίζετε τη ζύμη σε δύο μέρη και τα ανοίγετε σε δύο φύλλα τα οποία απλώνετε σε λαδωμένα τετράγωνα ή στρογγυλά ταψάκια. Αλείφετε με τη σάλτσα της ντομάτας, πασπαλίζετε με το βασιλικό, μοιράζετε ομοιόμορφα τη μοτσαρέλα και το προσούτο και ψήνετε τις πίτσες στο φούρνο για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η ζύμη και να λιώσει το τυρί.
Βγάζετε τις πίτσες από το φούρνο, διακοσμείτε με ολόκληρα φυλλαράκια βασιλικού, με το ειδικό εργαλείο χαράζετε την πίτσα σε κομμάτια και σερβίρετε αμέσως.
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα μπολ αναμιγνύετε τη μαγιά με τη ζάχαρη, προσθέτετε ½ φλιτζάνι από το χλιαρό νερό και ανακατεύετε καλά. Περιμένετε 5 λεπτά να αρχίσει το μίγμα να κάνει φουσκάλες.
Βήμα 2
Κοσκινίζετε το αλεύρι σε μεγάλο μπολ και το ανακατεύετε με το αλάτι. Προσθέτετε το μισό λάδι, το μίγμα της μαγιάς και το υπόλοιπο χλιαρό νερό. Αρχίζετε να ανακατεύετε και στη συνέχεια να ζυμώνετε μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μίγμα.
Βήμα 3
Απλώνετε μια χούφτα αλεύρι στον πάγκο εργασίας και αδειάζετε πάνω το μίγμα. Ζυμώνετε περίπου για 10 λεπτά μέχρι να έχετε μια ομοιογενή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ακόμη αλεύρι αν είναι πολύ κολλώδης. Τοποθετείτε τη ζύμη σε ένα μεγάλο λαδωμένο μπολ (γιατί θα φουσκώσει), ραντίζετε με ελάχιστο ελαιόλαδο και καλύπτετε με ένα πανί. Την αφήνετε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Όταν φουσκώσει, τη χτυπάτε να μαζέψει και την αφήνετε να φουσκώσει ξανά για άλλη μισή ώρα.
Βήμα 4
Ενώ περιμένετε να φουσκώσει η ζύμη, ετοιμάζετε τη σάλτσα. Βάζετε την τριμμένη ντομάτα να βράσει με λίγο ελαιόλαδο, αλατοπίπερο και μια πρέζα ζάχαρη μέχρι να πήξει. Την αφήνετε να κρυώσει εκτός φωτιάς.
Βήμα 5
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC. Χωρίζετε τη ζύμη σε δύο μέρη και τα ανοίγετε σε δύο φύλλα τα οποία απλώνετε σε λαδωμένα τετράγωνα ή στρογγυλά ταψάκια. Αλείφετε με τη σάλτσα της ντομάτας, πασπαλίζετε με το βασιλικό, μοιράζετε ομοιόμορφα τη μοτσαρέλα και το προσούτο και ψήνετε τις πίτσες στο φούρνο για 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η ζύμη και να λιώσει το τυρί.
Βήμα 6
Βγάζετε τις πίτσες από το φούρνο, διακοσμείτε με ολόκληρα φυλλαράκια βασιλικού, με το ειδικό εργαλείο χαράζετε την πίτσα σε κομμάτια και σερβίρετε αμέσως.
Βήμα 7
Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling: Αντωνία Κατή