Οι ξηροί καρποί που τόσο πολύ αγαπάμε, έχουν δυνατότητες που δεν γνωρίζουμε και έτσι δεν τους εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο. Έχουμε συνηθίσει να τους καταναλώνουμε κυρίως σκέτους, ή να τους προσθέτουμε σε πράσινες σαλάτες, στο γιαούρτι και σε κάποια γλυκά. Ωστόσο, γίνονται αλεύρι, μπαίνουν σε γεμίσεις κρεατικών και πουλερικών, συμπληρώνουν τα πιάτα μας ως γαρνιτούρα, κάνουν πιο γευστικά τα σπιτικά ψωμιά και όχι μόνο. Γενικά, είναι ένα υλικό ευέλικτο που προσθέτει βάθος και πλούσια γεύση στα πιάτα μας. Τους δοκιμάζουμε ψιλοκομμένους, κονιοποιημένους ή αναμεμειγμένους σε βούτυρο ξηρών καρπών για να δώσουμε μια νέα διάσταση γεύσης στις αγαπημένες μας συνταγές.
Το πρώτο βήμα για να μαγειρέψουμε με ξηρούς καρπούς και σπόρους είναι να μάθουμε πώς να αναδεικνύουμε καλύτερα τις γεύσεις τους.
Για να το πετύχουμε αυτό υπάρχουν ορισμένα tips που σας συγκεντρώσαμε παρακάτω:
Καβούρδισμα/Ψήσιμο
Το ψήσιμο των ξηρών καρπών και των σπόρων αναβαθμίζει τη γευστική δύναμη. Ωστόσο, επειδή είναι μια διαδικασία που απαιτεί προσοχή, θα πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή για να μην τους κάψουμε. Πρέπει να θυμόμαστε ότι ο χρόνος ψησίματος διαφέρει από φούρνο σε φούρνο και ότι ψήνονται διαφορετικά, ανάλογα με την πυκνότητά τους. Το ίδιο ισχύει και με τους σπόρους.
Για παράδειγμα, στους 180°C, τα κάσιους και τα κουκουνάρια ροδίζουν περίπου σε 5 έως 7 λεπτά. Στην ίδια θερμοκρασία τα καρύδια, τα πεκάν και τα φιστίκια μπορούν χρειάζονται λίγα λεπτά παραπάνω, ενώ τα αμύγδαλα και τα φουντούκια θέλουν 8 με 10 λεπτά. λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο.
Αν θέλουμε, για μεγαλύτερη ευκολία αλλά και για να εποπτεύουμε τα υλικά μας καλύτερα, μπορούμε να καβουρδίσουμε σε ένα τηγάνι, στο μάτι της κουζίνας.
Ψιλοκομμένοι ή σε χοντρά κομμάτια
Μπορούμε να κόψουμε σε χοντρά κομμάτια τα καρύδια στο multi ή στο μπλέντερ σε χαμηλή ταχύτητα, αλλά και σε γουδί όπου μπορούμε να τα σπάσουμε. Εναλλακτικά, τα κόβουμε με μεγάλη προσοχή σε ξύλο κοπής χρησιμοποιώντας μαχαίρι, αλλά θα χρειαστούμε περισσότερο χρόνο.
Μίγμα
Για να φτιάξουμε μίγμα χρησιμοποιούμε έναν οποιοδήποτε συνδυασμό ψημένων ξηρών καρπών και σπόρων και τους βάζουμε σε ένα δυνατό μπλέντερ. Προσθέτουμε χοντρό θαλασσινό αλάτι, λίγο πιπέρι και όσα βότανα ή μπαχαρικά θέλουμε. Χτυπάμε σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να γίνει μια λεπτή σκόνη. Πού χρησιμοποιούμε τη «μαγική σκόνη»; Πασπαλίζουμε τις σαλάτες, το προσθέτουμε σε ένα φιλέτο σολομού, καρυκεύουμε τα φρούτα και το γιαούρτι μας, συνοδεύουμε μια πιατέλα με τυριά και όπου αλλού προτιμάμε και θεωρούμε ότι αναβαθμίζει το γευστικό αποτέλεσμα.
Ολόκληροι σπόροι
Οι ολόκληροι σπόροι είναι ιδανική προσθήκη στις σαλάτες μας και προσθέτουν τραγανότητα. Μπορούμε επίσης να συνοδεύσουμε ζυμαρικά με απλές σάλτσες που έχουν βάση το λάδι. Δοκιμάζουμε ψημένους ηλιόσπορους ή κολοκυθόσπορους σε ένα απλό σπαγγέτι με λάδι και σκόρδο, ή λιγκουίνι με ξύσμα λεμονιού, λάδι και παρμεζάνα.
Βούτυρο ξηρών καρπών
Πιθανότατα γνωρίζουμε το βούτυρο ξηρών καρπών ως κλασικό άλειμμα για σάντουιτς ή ντιπ για φρούτα. Μπορούμε να φτιάξουμε εύκολα το δικό μας βούτυρο, χρησιμοποιώντας οποιονδήποτε ξηρό καρπό μας αρέσει. Πού μπορούμε να το προσθέσουμε; Φτιάχνουμε smoothie με φυστικοβούτυρο ή αμυγδαλοβούτυρο για ένα πιο παχύρρευστο, πιο πλούσιο και πιο χορταστικό ρόφημα. Ανακατεύουμε με λάδι, ξύδι και σιρόπι σφενδάμου για να φτιάξουμε dressing για σαλάτες και ζεστά λαχανικά.
Η διαδικασία είναι εύκολη: Βάζουμε ψημένους ξηρούς καρπούς και σπόρους της επιλογής μας στο μπλέντερ. Προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να καλύψει τους καρπούς. Αν θέλουμε πιο αραιό αποτέλεσμα θα βάλουμε λίγο νερό παραπάνω. Αν προτιμάμε πιο γλυκό αποτέλεσμα, προσθέτουμε λίγο μέλι και μια πρέζα αλάτι. Χτυπάμε μέχρι να έχουμε την επιθυμητή υφή και αφήνουμε το μείγμα να καθίσει για 10 έως 20 λεπτά, ώστε να μαλακώσουν οι ξηροί καρποί. Προσοχή! Για να μην λασπώσει το μίγμα, οι ξηροί καρποί θα πρέπει να έχουν κρυώσει καλά πριν τους χρησιμοποιήσουμε.
Συγκεντρώσαμε 20 υπέροχες συνταγές με ξηρούς καρπούς:
Φτιάχνουμε το τέλειο σνακ: καραμελωμένοι ξηροί καρποί με μέλι και αλάτι
Ένα υγιεινό σνακ που συνδυάζει ξηρούς καρπούς με μέλι και αλάτι, κάτι ανάμεσα σε γλυκό και αλμυρό! Συνοδεύει τέλεια το ποτό μας κι είναι ιδανικό για βραδιά ταινίας στο σπίτι.
Συκομαγίδες
Αποξηραμένα σύκα και ξηροί καρποί πλάθονται σε μικρές μερίδες ενέργειας.
Ψωμί με μπίρα και ξηρούς καρπούς
Ένα φοβερό μπιρόψωμο με ξηρούς καρπούς που μπορούμε να ιδιαίτερα σάντουιτς, ή να το απολαύσουμε με μαρμελάδα για πρωινό.
Χοιρινό με αγκινάρες και αμύγδαλα
Ένα μαγειρευτό κατσαρόλας με χοιρινό και αγκινάρες που κερδίζει τις εντυπώσεις με την πλούσια γεύση του.
Παστέλι με ποικιλία ξηρών καρπών
Το παστέλι περιέχει πολλούς και συνδυασμούς ξηρών καρπών με τον κάθε τόπο να έχει τη δική του χαρακτηριστική συνταγή.
Overnight oats με ταχίνι και καρύδια
Φτιάχνουμε ένα γρήγορο και χορταστικό πρωινό με βρώμη που έχουμε μουλιάσει από το προηγούμενο βράδυ.
Παπαρδέλες με πέστο από φιστίκι Αιγίνης
Φτιάχνουμε απολαυστικές παπαρδέλες με πέστο βασιλικού και φιστίκι Αιγίνης. Ένα διαφορετικό πιάτο ζυμαρικών, που θα σας κερδίσει με την πρώτη μπουκιά.
Κέρασμα με φιστίκι Αιγίνης από τον Στέλιο Παρλιάρο
Αυτό το αγαπημένο αμυγδαλωτό του Στέλιου Παρλιάρου είναι τόσο εύκολο και απολαυστικό, που θα γίνει και δικό σας αγαπημένο.
Σαλάτα με αμπελοφάσουλα και καρύδια
Ετοιμάζουμε μια σαλάτα με αμπελοφάσουλα και καρυδοσκορδαλιά και αρωματικό dressing.
Γλυκό ψωμί με μαύρη ζάχαρη, καρύδια, σταφίδες και μπαχαρικά
Μια διαφορετική εκδοχή του ψωμιού με μαύρη ζάχαρη, όπου η γεύση των καρυδιών και των μπαχαρικών θα δημιουργήσουν το τέλειο συνοδευτικό για τον καφέ σας και όχι μόνο.
Παγωμένες μπάρες γιαουρτιού με μέλι και καρύδια
Ετοιμάζουμε εύκολα και γρήγορα δροσερές μπάρες και τις απολαμβάνουμε όλο το καλοκαίρι.
Μπισκοτάκια αμυγδάλου με καρύδα και γλάσο από υποβρύχιο
Τα τέλεια μπισκότα για να προσφέρουμε στους καλεσμένους μας με καφέ ή μυρωδάτο ρόφημα με τσάι και βότανα.
Σοκολατένιες πάστες με καρύδια πεκάν και χουρμάδες
Απολαυστικές πάστες σοκολάτας, που δεν χρειάζονται καθόλου ψήσιμο.
Παγωτό με βουτυρένια καραμέλα και φουντούκια
Υποδεχόμαστε το καλοκαίρι με στρώσεις παγωτού, καραμέλας και καραμελωμένων φουντουκιών.
Ριζότο με γαρίδες, πιπεριές, ντομάτες, αμύγδαλα και φουντούκια
Ένα πολύ γευστικό και αρωματικό ριζότο με τραγανή υφή από τα αμύγδαλα και τα φουντούκια και θαλασσινή αύρα από τις γαρίδες.
Γεμιστά δαμάσκηνα με σοκολάτα και φουντούκι
Γεμίζουμε τα αποξηραμένα δαμάσκηνα με βελούδινη γκανάζ, τα βουτάμε σε λιωμένη σοκολάτα και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Το αποτέλεσμα είναι μοναδικό.
Σεμιφρέντο σοκολάτας με σύκα και φουντούκια
Το καλοκαίρι θέλει δροσερά γλυκά και ένα σοκολατένιο σεμιφρέντο είναι ό,τι πρέπει για να γλυκαθούμε μετά την παραλία.
Σπιτική γκρανόλα
Μία υγιεινή πρόταση για πρωινό ή σνακ που θα μας δώσει όλη την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε μια κουραστική μέρα.
Μπάρες ενέργειας µε γκρανόλα και ξηρούς καρπούς
Ο Γιώργος Δημητρακόπουλος μας ετοιμάζει εύκολες μπάρες δημητριακών, που είναι σούπερ γευστικές και υγιεινές.
Μπάρες χωρίς ψήσιμο
Υγιεινό και απολαυστικό σνακ σε δύο εκδοχές, με ταχίνι και φυστικοβούτυρο.