Κατάλληλο τόσο για γλυκές, όσο και αλμυρές παρασκευές, το αλεύρι καρύδας είναι ένα καλό υποκατάστατο όταν πειραματιζόμαστε με συνταγές χωρίς γλουτένη.

Ένα από τα καλά των συνταγών χωρίς γλουτένη, που συνήθως παραβλέπουμε, είναι οι αμέτρητες ποσότητες εναλλακτικών αλεύρων που μπορούν να αντικατασταθούν, να συνδυαστούν και να πειραματιστούν για να δημιουργήσουν μερικά από τα αγαπημένα σας πιάτα. Δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα που να μην μπορεί να γίνει χωρίς γλουτένη! Το μόνο που χρειάζεται είναι να παίξει κανείς με συγκεκριμένους σπόρους, ξηρούς καρπούς ακόμη και φρούτα, όπως η καρύδα, για να παράξει άλευρα που μπορεί να βοηθήσουν με το ψήσιμο.

Τι είναι το αλεύρι καρύδας;
Το αλεύρι καρύδας είναι ένα αλεύρι χωρίς γλουτένη, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε γλυκές και αλμυρές συνταγές, καθώς και σε επικαλύψεις ή πανάρισμα για τις αγαπημένες σας πρωτεϊνούχες τροφές, όπως το ψάρι ή το κοτόπουλο. Παράγεται, όπως μπορείτε να φανταστείτε, από καρύδα. Συγκεκριμένα, αποξηραμένη και τριμμένη σάρκα καρύδας, η οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη.
Αλλά αυτό το αλεύρι δεν είναι το μέσο υποκατάστατο αλεύρου σας. Άλλα αλεύρια χωρίς γλουτένη, όπως το ρυζάλευρο ή το καλαμποκάλευρο, είναι κυρίως αμυλούχα, οπότε αντιδρούν παρόμοια με τα σιτάλευρα στο πώς απορροφούν τα υγρά και συνδέονται με τα αυγά. Το αλεύρι καρύδας δεν έχει άμυλο κι επειδή είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, απορροφά περισσότερα υγρά από άλλα αλεύρια. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιο συμπαγή μείγματα.
Συνιστάται να περιορίζετε τη χρήση αυτού του τύπου αλευριού στο περίπου 25% του συνολικού αλευριού μιας συνταγής. Βέβαια, υπάρχουν πάντα και εξαιρέσεις, όπως για παράδειγμα να χρησιμοποιηθεί 100% αλεύρι καρύδας για τηγανίτες ή μπισκότα που ήταν ομολογουμένως πολύ νόστιμα. Να έχετε υπόψη σας ότι αυτό το αλεύρι έχει μια ιδιαίτερα διακριτή γεύση καρύδας.

Πόσο διατηρείται το αλεύρι καρύδας;
Πριν ανοίξετε τη συσκευασία του, αποθηκεύστε το σε ένα δροσερό, σκοτεινό μέρος. Όταν το ανοίξετε, μπορείτε να το βάλετε στο ψυγείο, να το μεταφέρετε σε ένα αεροστεγές δοχείο στην τροφοθήκη σας ή να το καταψύξετε σε ένα δοχείο που σφραγίζει καλά.

Πού αγοράζουμε αλεύρι καρύδας;
Το βρίσκουμε σε ενημερωμένα παντοπωλεία και καταστήματα τροφίμων, ακόμη και βιολογικών (καθώς υπάρχουν και βιολογικά προϊόντα) και επίσης είναι διαθέσιμο και online.