Στο αγαπημένο μας καφενείο της γειτονιάς ή στην ψαροταβέρνα δίπλα στη θάλασσα, μια μερίδα τηγανητά ψάρια με χρυσαφένιες πατάτες είναι η προσομοίωση της καλοκαιρινής χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς. Βάλτε μπόλικο ελαιόλαδο στο τηγάνι, βυθίστε μέσα φρέσκο γαύρο, σαρδέλες ή μπαρμπούνια και απολαύστε στο σπίτι μοναδικές νοστιμιές που μυρίζουν θάλασσα. Εμείς σας προτείνουμε 18 συνταγές, κάποιες κλασικές και άλλες ιδιαίτερες ή πιο εξωτικές για να δοκιμάσετε το τηγανητό ψάρι στα καλύτερά του. Από γόπες με βαλσαμικό και δενδρολίβανο, γαύρο με κουρκούτι, σαρδέλες αχνιστές και μπαρμπούνια σαβόρο μέχρι μεξικάνικο ξιφία ζαραντεάδο, τηγανιά τόνου και σουτζουκάκια μπακαλιάρου, το σίγουρο είναι ότι από αυτές, θα δυσκολευτείτε να διαλέξετε μόνο μία.

Δείτε παρακάτω τις συνταγές:

Τηγανητός γαύρος σαν τσιτσαρόν: ο τέλειος ψαρομεζές
Λατρεμένα σε γεύση μικρά ψαράκια που τηγανίζονται φίνα και απογειώνονται από την φρεσκάδα της ντομάτας , των μυρωδικών και της σάλτσας λευκού ταραμά.

Κροκέτες ρέγγας με ντιπ από πελτέ ντομάτας
Φτιάξτε αυτές τις πρωτότυπες κροκέτες από ρέγγα, συνοδεύστε τις με ντιπ από πελτέ ντομάτας και θα έχετε εύκολα και γρήγορα έναν ωραίο μεζέ για το ούζο ή το τσίπουρό σας.

Γόπες με βαλσαμικό και δεντρολίβανο
Αν δεν αγαπάτε τα ψάρια, αυτή η συνταγή θα σάς κάνει να το ξανασκεφτείτε.

Μπαρμπούνια τηγανητά σαβόρο
Μαγειρεύουμε μπαρμπούνια στο τηγάνι και τα περιχύνουμε με χειροποίητη πικάντικη σάλτσα σαβόρο, σε μια συνταγή με ρίζες από την νησιωτική Ελλάδα.

Γαύρος τηγανητός: ο απόλυτος καλοκαιρινός μεζές
Βάζουμε τον γαύρο στο τηγάνι και φτιάχνουμε εύκολα και γρήγορα το αγαπημένο πιάτο του καλοκαιριού συνοδευόμενο από ντιπ μαγιονέζας με ντομάτα.

Φέτες κρανιού με ρατατούιγ λαχανικών στο τηγάνι
Η συνταγή είναι εξαιρετικά απλή και εντυπωσιακά νόστιμη. Στην ουσία πρόκειται για δύο παράλληλες παρασκευές σε δυο τηγάνια. Στο ένα τηγάνι σοτάρονται και μελώνουν για ένα 20λεπτο ανάμεικτα λαχανικά κομμένα σε μικρά κυβάκια, που τα ονοματίζουμε ρατατούιγ, μια και προσομοιάζουν στο αντίστοιχο γαλλικό πιάτο. Στο άλλο τηγάνι ψήνονται σε λίγο λάδι οι φέτες του κρανιού για ένα πεντάλεπτο. Και η σύνθεση των δύο γίνεται στο πιάτο. Πανεύκολο πιάτο και έτοιμο σε μισή ώρα.

Γαύρος σε κουρκούτι ρεβιθιού τηγανητό και κρέμα λεμόνι
Ιδανικός μεζές για το καλοκαίρι ο γαύρος! Αντί για την κλασική συνταγή με απλό αλεύρι για το τηγάνισμα, μπορείτε να ετοιμάσετε κουρκούτι ρεβιθιού και κρέμα λεμόνι για να απογειώσετε τη γεύση του.

Η τηγανιά αλλιώς… Με φιλέτο τόνου και ελιές!
Εξαιρετική εναλλακτική στην κλασική τηγανιά, τρώγεται σκέτος σαν μεζές, συνοδεύεται με τηγανητές πατάτες, μπαίνει πάνω από ρύζι, ενώ ανακατεύεται επιτυχώς με οποιαδήποτε ζυμαρικό τραβάει ο ουρανίσκος σας. Το φιλέτο τόνου θα το βρείτε φρέσκο ή κατεψυγμένο στην αγορά (ευκολότερα στην κεντρική).

Τσιτσαρόν (σαν κροκέτες) ψαριού με σάλτσα πιπεριάς Φλωρίνης
Μια παραλλαγή της κλασικής συνταγής τσιτσαρόν (chicharron) με φιλέτο λευκού ψαριού, που συναντάμε σε ολόκληρη την Λατινική Αμερική, φυσικά και στο Μεξικό. Ένα εύκολο ορεκτικό που μετατρέπεται σε κυρίως πιάτο με την συνοδεία μιας δροσερής σαλάτας!

Σουτζουκάκια μπακαλιάρου
Μια παραλλαγή στην κλασική πολίτικη συνταγή, για τσιπουροποσίες, ελαφρύ μεσημεριανό ή βραδινό, με ένα ποτήρι λευκό κρασί. Εξαιρετική και απολαυστική ιδέα ακόμα και για τα παιδιά, που αρνούνται κάποιες φορές το ψάρι.

Σαρδέλες αχνιστές
Βάζουμε τις σαρδέλες στο τηγάνι με ελαιόλαδο και μυρωδικά και έχουμε έτοιμο ένα θρεπτικό και νόστιμο πιάτο που μυρίζει καλοκαίρι.

Γλώσσα με λεμόνι και κάππαρη
Ψάχνετε εύκολους, απλούς και κυρίως νόστιμους τρόπους να μαγειρέψετε το ψάρι σας; Αυτή η συνταγή είναι ακριβώς αυτό που ψάχνετε!

Μπαρμπούνια τηγανητά με την τεχνική εσκαμπές
Δοκιμάστε να τηγανίσετε μπαρμπούνια και να τα συνοδεύσετε με αυτό το ξεχωριστό μείγμα αραβικής προέλευσης, που ουσιαστικά είναι μια τεχνική συντήρησης του νόστιμου αυτού ψαριού.

Μπακαλιάρος με πατάτες τηγανητές
Εύκολος και νόστιμος μπακαλιάρος με τηγανητές πατάτες, που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι.

Ξιφίας ζαραντεάδο με κρέμα φασολιών και φρέσκιας βανίλιας
Ο ντόπιος πεντανόστιμος ξιφίας σε μια εκδοχή ζαραντεάδο με καμένη κόκκινη πιπεριά και μια σάλτσα από φασόλια που μυρίζει Μεξικό!

Πέστροφα τηγανητή σε βούτυρο
Αναμφίβολα ένα βαρύ πιάτο με ανυπέρβλητη όμως νοστιμιά!

Γαλέος αχνιστός
Γαλέος αχνιστός με καυτερές νότες, ιδανικό γεύμα για το καθημερινό τραπέζι, αλλά και μεζές για ούζο και τσίπουρο.

Φιλέτα τσιπούρας με κόλιανδρο και λάιμ
Δίνουμε εξωτική γεύση στη τσιπούρα, φτιάχνοντας ένα εύκολο και γρήγορο πιάτο για κάθε μέρα. Μην σας ανησυχεί η καυτερή γεύση της σάλτσας κόκκινης πιπεριάς, αφού την εξισορροπούν ο κόλιανδρος και το λάιμ.