Bravo Italia! Γιορτάζουμε την ιταλική κουζίνα που εντάχθηκε στην UNESCO και μοιραζόμαστε μαζί σας τις 10 εμβληματικές συνταγές που όλοι αγαπάμε

Η UNESCO ανακοίνωσε την ένταξη της ιταλικής κουζίνας στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, καθιστώντας την Ιταλία την πρώτη χώρα της οποίας η εθνική γαστρονομία αποκτά αυτό το καθεστώς. Η απόφαση αφορά στο σύνολο των πρακτικών που διαμορφώνουν τον ιταλικό τρόπο μαγειρέματος που περιλαμβάνει την έμφαση στην ποιότητα των πρώτων υλών, την αφοσίωση στις τοπικές ποικιλίες, τις παραδοσιακές τεχνικές και τη βαθιά κοινωνική διάσταση του οικογενειακού τραπεζιού. Η αναγνώριση τιμά τόσο τα εμβληματικά πιάτα όσο και την τεχνική που τα συνοδεύει, αναδεικνύοντας έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους γαστρονομικούς πολιτισμούς του κόσμου.

Με αφορμή αυτή τη σημαντική στιγμή, συγκεντρώσαμε κλασικές ιταλικές συνταγές φτιαγμένες με τον τρόπο που η ιταλική κουζίνα μάς διδάσκει. Δηλαδή, καθαρά, απλά και με σεβασμό στην παράδοση.

Οι εμβληματικές συνταγές στην ιταλική κουζίνα

ιταλική κουζίνα

Πίτσα μαργαρίτα – Pizza Margherita (Νάπολη)
Με προέλευση τη Νάπολη, αυτή η εμβληματική πίτσα χαρακτηρίζεται από έναν απλό και φρέσκο συνδυασμό ντομάτας, μοτσαρέλας, φρέσκου βασιλικού και ελαιόλαδου, που αντιπροσωπεύουν τα χρώματα της ιταλικής σημαίας. Η αυθεντική ναπολιτάνικη συνταγή για πίτσα μαργαρίτα, όπως ορίζεται από την Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN). Δείτε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Σπαγγέτι καρμπονάρα – Spaghetti alla Carbonara (Ρώμη)
Ένα κλασικό ρωμαϊκό πιάτο ζυμαρικών με κρεμώδη σάλτσα από αυγά, τυρί Pecorino Romano, guanciale ή pancetta και μαύρο πιπέρι.  Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Αν θέλετε να μυηθείτε στον μαγικό κόσμο των χειροποίητων ζυμαρικών δείτε εδώ πώς φτιάχνουμε σπιτικά ζυμαρικά βήμα- βήμα

Λαζάνια μπολονέζ – Lasagna Bolognese (Εμίλια – Ρομάνα)
Ένα πλούσιο και κλασικό πιάτο με στρώσεις ζυμαρικών, πλούσια σάλτσα κρέατος που μαγειρεύεται αργά (ragù bolognese), κρεμώδη σάλτσα μπεσαμέλ (besciamella) και παρμεζάνα. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Αν φτιάξατε μεγαλύτερη ποσότητα και περίσσεψε κιμάς εδώ έχουμε 9 εύκολες συνταγές για να τον αξιοποιήσετε.

Ριζότο μιλανέζε – Risotto alla Milanese (Μιλάνο)
Ένα πλούσιο και κρεμώδες πιάτο με βάση το ρύζι από το Μιλάνο, που παραδοσιακά παρασκευάζεται με ρύζι Arborio, ζωμό βοδινού κρέατος, σαφράν για το χαρακτηριστικό χρυσαφένιο χρώμα του και παρμεζάνα. Σερβίρεται ιδανικά μόνο του ή, παραδοσιακά, δίπλα σε οσομπούκο αλα μιλανέζε. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Αν είστε λάτρεις του ιταλικού ριζότο εδώ σας προτείνουμε 12 διαφορετικοί τρόποι να το απολαύσετε.

Τιραμισού – Tiramisu (Βένετο)
Ένα αγαπημένο επιδόρπιο που δεν χρειάζεται ψήσιμο, με στρώσεις από μπισκότα σαβουαγιάρ (savoiardi) εμποτισμένα με εσπρέσο, στρωμένα με ένα μείγμα από τυρί μασκαρπόνε, αυγά και ζάχαρη, και πασπαλισμένα με κακάο σε σκόνη. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Για να πετυχαίνετε πάντα το ιδανικό αποτέλεσμα ανακαλύψαμε για εσάς την επιστήμη πίσω από το τέλειο τιραμισού.

Cacio e Pepe (Ρώμη)
Ένα άλλο μινιμαλιστικό κλασικό πιάτο που βασίζεται σε τρία μόνο βασικά συστατικά: τυρί Pecorino Romano, μαύρο πιπέρι και νερό από το βρασμό των ζυμαρικών για να δημιουργηθεί μια κρεμώδης σάλτσα. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Για μεγαλύτερη απόλαυση μπορείτε να δοκιμάσετε cacio e pepe με πατάτες 

Μπρουσκέτα με ντομάτα – Bruschetta al Pomodoro (Τοσκάνη)
Ένα απλό αλλά κομψό ορεκτικό με καταγωγή από την Τοσκάνη, που φτιάχνεται από ψημένο ψωμί (μπρουσκέτα) αλειμμένο με σκόρδο, περιχυμένο με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και γαρνιρισμένο με φρέσκια, ώριμη ντομάτα και βασιλικό. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Με μία φέτα ψωμί μπορείτε να δημιουργήσετε ευφάνταστους συνδυασμούς. Πατήστε εδώ για να ανακαλύψετε περισσότερες γεύσεις και μυστικά.

Νιόκι alla Sorrentina (Καμπανία)
Μαλακά νιόκι πατάτας ψημένα σε μια απλή, φρέσκια σάλτσα ντομάτας με μοτσαρέλα και βασιλικό, ένα βασικό πιάτο της νότιας Ιταλίας. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Η απόλαυση δεν περιορίζεται εκεί. Σας προτείνουμε ακόμα 4 πανεύκολες συνταγές για να φτιάξετε νιόκι στη στιγμή.

Πανακότα – Panna Cotta (Πιεμόντε)
Ένα εκλεπτυσμένο, κρεμώδες ιταλικό επιδόρπιο από την περιοχή του Πιεμόντε, φτιαγμένο από γλυκιά κρέμα που πήζει με ζελατίνη και μορφοποιείται, και σερβίρεται συχνά με σάλτσα από μούρα ή καραμέλα. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες για να φτιάξετε στο σπίτι πανακότα όπως στην Ιταλία βρήκαμε τις σωστές αναλογίες για τέλειο αποτέλεσμα.

Πέστο Τζενοβέζε – Pesto alla Genovese (Γένοβα)
Ένα αρωματικό, δροσερό ιταλικό πέστο από τη Λιγουρία, φτιαγμένο με φρέσκο βασιλικό, κουκουνάρι, σκόρδο, παρμεζάνα, πεκορίνο και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Παραδοσιακά δουλεμένο σε γουδί για να διατηρείται το άρωμα και το έντονο πράσινο χρώμα, σερβίρεται συνήθως με trofie ή trenette και αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά condimenti της ιταλικής κουζίνας. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Αν αγαπάτε τη ρόκα τότε μπορείτε να δείτε εδώ πώς να φτιάξετε εύκολα πέστο με ρόκα.

Περισσότερη γεύση από την ιταλική κουζίνα 

Cucina Povera: 16 νόστιμες συνταγές που κοστίζουν λιγότερο από 8€

Οσομπούκο: Ο ρόλος του κολλαγόνου και ποια είναι η ιδανική μέθοδος μαγειρέματος

Πορκέτα: Το ιταλικό χοιρινό με την απόλυτα τραγανή κρούστα

Babà Napoletano: Ο βασιλιάς της ναπολιτάνικης ζαχαροπλαστικής που λατρεύεται σε ολόκληρη την Ιταλία