Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, τα ζυμαρικά παρασκευάζονται ακόμη με παραδοσιακό τρόπο, στο χέρι, με αλεύρι, νερό ή αυγά και συνδυάζεται με τοπικά και εποχικά υλικά. Τα σκιουφιχτά στην Κρήτη, το ψιρούκι στη Θράκη, τα φλωμάρια στη Λήμνο και άλλα ζυμαρικά της παράδοσης μεταφέρουν τεχνικές, γεύσεις και επιλογές που συνδέονται με την καθημερινότητα και την οικονομία του τόπου.
Στη λίστα που ακολουθεί καταγράφουμε συνταγές που βασίζονται σε αυτά τα ζυμαρικά, χειροποίητα και μη και μπορούν να συνδυαστούν σε παραδοσιακές αλλά και πιο σύγχρονες συνταγές.
8 χωριάτικες μακαρονάδες με τοπικές συνταγές
Ψιρούκι με κεφτεδάκια σε σάλτσα πιπεριάς
Το ψιρούκι είναι ένα σχεδόν άγνωστο ζυμαρικό από τη Θράκη που θυμίζει τραχανά. Ένα πρόχειρο ζυμαρικό των δύο υλικών που συνήθως γίνεται μια απλή σούπα, αξιοποιείται εδώ και αναδεικνύεται μέσα από το πάντρεμα με τα κεφτεδάκια και τη σάλτσα από πιπεριές.
Τραχανάς με τσιγαρίδες
Ο παραδοσιακός τραχανάς σε μια πιο πλούσια εκδοχή, με τραγανές τσιγαρίδες και καπνιστή πάπρικα.
Λίγα λόγια για τις τσιγαρίδες
Οι τσιγαρίδες είναι από αυτά τα υλικά που είχαν πάντα πρόχειρα οι νοικοκυρές στο χωριό στο κελάρι. Τις έφτιαχναν από το περισσευάμενο λίπος μετά τη σφαγή του χοίρου. Αδίκως έχει δαιμονοποιηθεί και η συνετή κατανάλωσή του, ειδικά όταν φτιάχνεται από χοιρινό το οποίο έχει τραφεί και ζήσει σωστά, δίνει ενέργεια και βιταμίνες A, Β και D. Επίσης, εάν το χοιρινό από το οποίο προέρχεται είναι ποιοτικό, δεν μυρίζει και αναλόγως της προέλευσής του, παλιότερα χρησιμοποιούσαν το λίπος που βρίσκεται γύρω από τα νεφρά ακόμα και στα γλυκά. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το λίπος σκέτο αντί για βούτυρο για να δέσουμε σάλτσες, να σοτάρουμε λαχανικά ή κρέας, να μαγειρέψουμε σε αυτό αυγά ή να χρησιμοποιήσουμε λίπος και καβουρδισμένο κρέας.
Τριφτούδι χυλωμένο με ντομάτα, γιαούρτι και δυόσμο
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς φτιάχνετε η μανέστρα; Αν όχι ήρθε η ώρα να δοκιμάσετε το τριφτούδι, το πιο απλό και εύκολο χειροποίητο ζυμαρικό, που εδώ χυλώνει με ντομάτα, ξερό δυόσμο και γιαούρτι. Μπορούμε να μαγειρέψουμε το τριφτούδι και σαν σούπα, απλά προσθέτοντας επιπλέον καυτό ζωμό.
Μακαρονάκι κοφτό με μύδια, αυγοτάραχο και κρόκο Κοζάνης
Μια πεντανόστιμη μακαρονάδα με τα αρώματα της θάλασσας, σε ένα χορταστικό πιάτο για το τραπέζι μας.
Σκιουφιχτά με σάλτσα από ψητές ντομάτες, κάππαρη, μαύρη ελιά και πικάντικο σουσάμι
Τα παραδοσιακά σκιουφιχτά μαγειρεύονται εύκολα και συνδυάζονται υπέροχα με ψητές ντομάτες, κάππαρη, μαύρες ελιές και που έχει περάσει πρώτα από το τηγάνι μαζί με πικάντικη πάπρικα
Χυλοπίτες με πρόβατο, χαρουπόμελο και πρόβειο γιαούρτι
Νόστιμες και παραδοσιακές, οι χυλοπίτες είναι ένα πιάτο που συνδυάζεται υπέροχα με πρόβατο και χαρουπόμελο, σε μία πιο σύγχρονη εκδοχή.
Κουσκουσάκι με κολοκύθι, πέστο φιστίκι Αιγίνης και κατσικίσιο τυρί
Το κουσκουσάκι ετοιμάζεται σε μόλις 25 λεπτά. Η συνταγή είναι αρκετά εύκολη και η νοστιμιά του απογειώνεται με το κατσικίσιο τυρί.
Φλωμάρια με μελιτζάνες στιφάδο
Τα φλωμάρια μοιάζουν με τις γνωστές χυλοπίτες. Τα βασικά τους συστατικά είναι το κίτρινο σκληρό αλεύρι από ντόπια σιτάρια της Λήμνου, τα αυγά και το πρόβειο γάλα. Η παρασκευή τους είναι απλή που αξίζει να τα φτιάξετε και να τα απολαύσετε φρέσκα με το εξαιρετικά πεντανόστιμο «μελωμένο» στιφάδο από μελιτζάνες. Φτιάξτε τα σε μεγαλύτερη ποσότητα από την προτεινόμενη ώστε να τα αποξηράνετε και να τα αποθηκεύσετε.
Επιλέγουμε όποιο είδος μελιτζάνας θέλουμε. Δεν παραλείπουμε να τις κόψουμε σε μέγεθος μπουκιάς για να μη λιώσουν στο μαγείρεμα.
Δείτε επίσης
Ζυμαρικά στα γρήγορα: 14 νόστιμες συνταγές όταν έχουμε μόνο μισή ώρα
Συνταγές—ΦΆΝΗΣ ΜΑΪΚΑΝΤΗΣ, ΕΥΑ ΜΟΝΟΧΑΡΗ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΧΕΛΜΗΣ
Styling—ΤΖΑΝΝΗΣ ΣΙΦΝΑΙΟΣ
Food styling—ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Φωτογραφίες—LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPHY