Με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει απότομα και να θυμίζει περισσότερο καλοκαίρι, βγαίνουμε πλέον έξω σε βεράντες και κήπους και απολαμβάνουμε τον ήλιο και τη φύση που είναι τώρα στα καλύτερά της. Γι’ αυτό και αυτή την Κυριακή σας έχουμε προτάσεις για να φτιάξετε τα μεζεδάκια (νηστίσιμα και μη) που χαιρόμαστε να τρώμε αυτή την εποχή παρέα με ένα ουζάκι, τσίπουρο ή όποιο άλλο απόσταγμα τραβά ή όρεξή σας και έχουν θαλασσινή αύρα. Από μπρουσκέτες με γαρίδες και χταποδάκι σαλάτα μέχρι μύδια σαγανάκι ή γεμιστές σαρδέλες σε αμπελόφυλλα θα βρείτε στις συνταγές που ακολουθούν.
Τα νηστίσιμα
Μπρουσκέτες με γαρίδες και σάλτσα ντομάτας
Ένας εξαιρετικός, νηστίσιμος μεζές με γαρίδες, που σερβίρεται συνοδεύοντας με παγωμένο τσίπουρο.
Χταπόδι βραστό σαλάτα
Χταπόδι σιγοβρασμένο με πιπέρια και μαντζουράνα ή λουίζα και σερβιρισμένο με σάλτσα από κάππαρη, μουστάρδα και πράσινες ελιές. Απλά πεντανόστιμος μεζές!
Καλαμάρι σοτέ με κρεμμύδια, πιπεριές, τζίντζερ και σάλτσα σόγιας
Ένας μεζές με καλαμάρια είναι πάντα ευπρόσδεκτος στο τραπέζι με ένα ποτηράκι ούζο ή τσίπουρο…
Σουπιές σαλάτα και πικάντικος τσιπουρομεζές άλειμμα
Τα καλοκαιρινά βράδια γίνονται πιο νόστιμα με αυτές τις σουπιές σαλάτα και αυτόν τον πικάντικο τσιπουρομεζέ άλειμμα.
Γαρίδες με τζίντζερ και χούμους
Οι γαρίδες έχουν την τιμητική τους στο σαρακοστιανό τραπέζι και γίνονται εξαιρετικός μεζές για ούζο και τσίπουρο. Σε αυτή τη συνταγή τις συνοδεύουμε με χούμους, που τους πάει πολύ.
Χταπόδι ψητό με σάλτσα πιπεριάς
Αν αγαπάτε το χταπόδι συνδυάστε το με μια εύκολη σάλτσα ψητής πιπεριάς σε έναν πρώτης τάξεως θαλασσινό μεζέ.
Γαρίδες τας κεµπάπ
Ο πιο νόστιμος κοκκινιστός, θαλασσινός μεζές, που αν τον συνοδεύσουμε με κάτι χορταστικό, όπως το ρύζι, γίνεται και τέλειο, νηστίσιμο κυρίως.
Μύδια αχνιστά με ξύσμα λεμονιού
Μύδια αχνιστά με λεμόνι, ένας απίθανος καλοκαιρινός μεζές, ιδανικό συνοδευτικό για το ούζο ή το τσίπουρο της παρέας.
Τηγανιά στιγμής με καλαμαράκια σε άλμη
Ένας μεζές που θα φτιάξετε εύκολα και πολύ γρήγορα και φυσικά θα απολαύσετε με ένα καραφάκι ούζο.
Πικάντικες γαρίδες με τουρσί σε λάδι πάπρικας
Θαλασσινός μεζές για την Καθαρά Δευτέρα και γενικά την περίοδο της νηστείας, που κάνει καλή παρέα σε ούζο, τσίπουρο και λευκό κρασί.
Συριανό χταπόδι με αρωματικά, κάππαρη και λιαστή ντομάτα
Ένας εξαιρετικός μεζές ή πρώτο πιάτο. Η συνταγή προσαρμόστηκε από μια συνταγή του βιβλίου «Γεύσεις Συριανού Σπιτιού», εκδόσεις Πρέκας, Σύρος 2001.
Γαρίδες σουβλάκι σε μαρινάδα ούζου
Το ούζο ταιριάζει πολύ με τα θαλασσινά, δοκιμάστε όμως όχι μόνο να πιείτε ένα ποτηράκι μαζί με το μεζέ αλλά να μαρινάρετε τα θαλασσινά σας σε αυτό. Το αποτέλεσμα είναι απίστευτα γευστικό.
Τα μη νηστίσιμα
Πιτάκια θαλασσινών
Τα θαλασσινά είναι απολαυστικά όχι μόνο ως μεζές αλλά και ως γέμιση σε παντός τύπου πίτες. Αυτή τη συνταγή είμαστε βέβαιοι ότι θα την αγαπήσετε!
Γαύρος μαρινάτος με άνηθο και κόλιανδρο
Ολόφρεσκο ψαράκι, γαύρος στην περίπτωσή μας, μαριναρισμένος σε ξίδι και αλάτι, αρωματισμένο με άνηθο, κόλιανδρο και μπούκοβο θα γίνει ο καλύτερος μεζές μαζί με το ουζάκι ή τσιπουράκι σας.
Μύδια σαγανάκι με μουστάρδα και φέτα
Πιάτο με θαλασσινή αύρα και έντονο ελληνικό στοιχείο λόγω της φέτας. Ένας εξαιρετικός μεζές για να συνοδέψετε ούζο ή λευκό κρασί.
Γεμιστές σαρδέλες στα αμπελόφυλλα
Πρώτης τάξεως μεζές για ούζο και τσίπουρο, οι σαρδέλες εδώ τυλίγονται σε αμπελόφυλλα με μια ωραία γέμιση.
Καλαμαράκια με μυρωδικά και τσίλι
Τα καλαμαράκια, τραγανά και πολύ νόστιμα, είναι ο καλύτερος μεζές ή κυρίως πιάτο με θέα θάλασσα!
Ψητές πιπεριές Φλωρίνης με μαριναρισμένο γαύρο
Η δροσερή και αρωματική σαλάτα γαύρου γίνεται ιδανική γέμιση για τις ψητές πιπεριές, δημιουργώντας ένα νόστιμο και πολύ αρωματικό μεζέ για να συνοδέψετε ούζο και τσίπουρο.
Σαρδέλες στη λαδόκολλα
Σαρδέλες στη λαδόκολλα: ένα πιάτο που μυρίζει θάλασσα, ιδανικός μεζές για τις βραδιές με φίλους στο σπίτι.
Τηγανιά θαλασσινών
Ένας νόστιμος μεζές που θα ταιριάξετε ωραιότατα με ένα καραφάκι ούζο.