Η άνοιξη είναι αναμφισβήτητα η εποχή που η φύση είναι στα καλύτερά της κι αυτό μεταφράζεται και σε μια πληθώρα φρέσκων λαχανικών, χορταρικών ή μυρωδικών, που εμφανίζονται σιγά -σιγά στους πάγκους της λαϊκής ή του μανάβη μας. Η κατάψυξη είναι καλή για συντήρηση τους μήνες που δεν τα έχουμε στη διάθεσή μας, όμως εμείς σας προτείνουμε να προτιμήσετε τώρα όλα όσα είναι φρέσκα και γεμάτα γεύση και θρεπτικά συστατικά.

Μαγειρέψτε, λοιπόν, με φρέσκο αρακά, τολμήστε να αγοράσετε ολόκληρες αγκινάρες (ακόμα κι αν είναι λίγο χρονοβόρο το καθάρισμά τους) και πάρτε αμπελόφυλλα για να γεμίσετε και τα πιο απίθανα ντολμαδάκια. Ακόμη, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να ψωνίσετε τα τρυφερά και φινετσάτα σπαράγγια, που τώρα βρίσκουμε στην αγορά. Φτιάξτε συνταγές με το σπανάκι που σε λίγο δεν θα υπάρχει -τουλάχιστον φρέσκο- και το ίδιο ισχύει και για τα ραπανάκια, που δίνουν στα φαγητά μας αυτή την πικάντικη αίσθηση.

Μια καλή ιδέα είναι, επίσης, αν έχετε κάποια λαχανικά που αγαπάτε πολύ και θέλετε να τα απολαμβάνετε σαν φρέσκα όλο τον χρόνο, να τα αγοράσετε σε μεγαλύτερες ποσότητες και να τα καταψύξετε. Έτσι, θα είστε σίγουρη για την προέλευση και την ποιότητά τους. Μην ξεχάσετε να βάλετε ετικέτα με την ημερομηνία κατάψυξης τους, ώστε να έχετε και αντίστοιχα την ημερομηνία λήξης τους. Συντηρούνται για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα περίπου έως 12 μήνες μετά και το καλό είναι ότι διατηρούν και τα πολύτιμα θρεπτικά τους συστατικά.

Ακολουθούν 20 συνταγές από το πλούσιο αρχείο μας, που επιλέξαμε με βάση τα πρωταγωνιστικά υλικά τους.

Τα ορεκτικά – πρώτα πιάτα

Χωριάτικη πίτα με σέσκουλα και σπανάκι
Μια νόστιμη χορτόπιτα με χειροποίητο φύλλο, που όμως αν θέλετε μπορείτε να την απολαύσετε και με έτοιμο, χωριάτικο φύλλο. Εμείς σας προτείνουμε να δοκιμάσετε φύλλο ολικής άλεσης, που της ταιριάζει πολύ.

Ντολμαδάκια κασιώτικα
Το κυριότερο χαρακτηριστικό σε αυτά τα ντολμαδάκια είναι το μέγεθός τους. Μικρά σε μέγεθος αφού το κάθε αμπελόφυλλο κόβεται στα 2 ή τα 3 και μετά γεμίζεται, ενώ στη γέμιση τους έχουν πάντα κιμά.

Τηγανητές αγκινάρες με καυκαλήθρες και μυρώνια
Η αγαπημένη σε όλους αγκινάρα σε μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για το τηγάνι με τελικό γαρνίρισμα καυκαλήθρες και μυρώνια που θα αρωματίσουν μοναδικά το καθημερινό μας τραπέζι.

Φριτάτα με φέτα και σπανάκι
Όσοι αγαπάτε τα αυγά πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε αυτή την πανεύκολη και πεντανόστιμη φριτάτα με σπανάκι και φέτα. Μπορεί να καταναλωθεί ως χορταστικό πρωινό ή brunch, αλλά και ως ένα ελαφρύ και θρεπτικό γεύμα.

Vegan πιλάφι με σπαράγγια
Ετοιμάζουμε πιλάφι και το συνοδεύουμε με σπαράγγια, σαφράν και αμύγδαλα. Γευστικό και χορταστικό πιάτο, ιδανικό και για όσους ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή.

Τα λαδερά

Αγκινάρες με πράσα ασπρογιαχνί
Οι τρυφερές αγκινάρες μαγειρεύονται με τα γλυκά πράσα και κάνουν ένα υπέροχο λαδερό γεμάτο ανοιξιάτικη φρεσκάδα. Μην ξεχάσετε τον δυόσμο, θα κάνει τη διαφορά!

Αρακάς με μπαχάρι και κανέλα
Έτσι έφτιαχνε η γιαγιά της Εύας Μονοχάρη τον λαδερό αρακά, με τα ολόφρεσκα καλούδια κάθε εποχής κι έτσι προτιμά να τον φτιάχνει κι αυτή μέχρι σήμερα.

Οι σαλάτες

Πατατοσαλάτα με ραπανάκι, άνηθο και σκορδάτη μαγιονέζα
Ένα πιάτο που σερβίρεται και ως ορεκτικό και ως κυρίως. Μια πικάντικη πατατοσαλάτα με φρέσκα ραπανάκια, που θα γίνει η αγαπημένη σας.

Ζεστή σαλάτα με τρυφερά πράσα, κρεμμυδάκια, σπαράγγια και μανιτάρια
Μια νόστιμη και θρεπτική ζεστή σαλάτα με σπαράγγια και μανιτάρια, ιδανική για vegan διατροφή, αλλά και για όσους αγαπούν το μανιτάρι, γνωστό και ως «το κρέας των λαχανικών».

Κους κους με φασολάκια, αρακά και πιπεριές
Το κους κους μαγειρεμένο με εποχικά υλικά, και συγκεκριμένα με μπόλικο «δροσερό» δυόσμο, δίνει ένα χορταστικό «πολύχρωμο» φαγητό.

Σαλάτα με φρέσκο αρακά, γαλοτύρι και φιστίκια Αιγίνης
Μια σαλάτα με φρέσκο αρακά, τη δροσιά από το γαλοτύρι και το άρωμα των φιστικιών Αιγίνης, που μπορεί να γίνει το τέλειο θρεπτικό γεύμα για το βράδυ.

Κοτοσαλάτα με πατάτες, ντοματίνια και πράσινα φασολάκια
Αυτή η σαλάτα είναι διαφορετική, καθώς χρειάζεται τηγάνι. Κοτόπουλο, φασολάκια, πατάτες και μπαχαρικά δημιουργούν το πιο νόστιμο αποτέλεσμα.

Με πουλερικά – κυνήγι

Κοπανάκια στο τηγάνι με φινόκιο, ούζο, δεντρολίβανο και ντοματίνια
Νόστιμο και εύκολο φαγητό με κοτόπουλο, για το καθημερινό τραπέζι, που κερδίζει τις εντυπώσεις με το άρωμα του.

Κόκορας με σάλτσα πιπεριάς και φασολάκια
Μια γευστική συνταγή για όσους αγαπούν το πάντρεμα των λαχανικών με το κοτόπουλο.

Κουνέλι με άγριες αγκινάρες, αρακά και σαφράν
Σε αυτήν τη συνταγή βάζουμε κουνέλι με αρωματικό σαφράν στην κατσαρόλα μαζί με τρυφερές αγκινάρες και αρακά και έχουμε έτοιμο ένα υπέροχο λεμονάτο φαγητό.

Με κρέας

Μοσχάρι λεμονάτο με αρακά
Αυτό το φαγητό με μοσχαράκι και αρακά είναι μια τέλεια πρόταση για μεσημεριανό, που θα αρέσει πολύ και στα παιδιά.

Aρνάκι με αγκινάρες και αρακά
Ένα ανοιξιάτικο αρνάκι της κατσαρόλας που μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής ενός Κυριακάτικου, αλλά και του Πασχαλινού τραπεζιού. Προτιμήστε να χρησιμοποιήσετε φρέσκες αγκινάρες και αρακά. Δίνουν άλλη νοστιμιά!

Με θαλασσινά – ψάρι

Ρυζοσαλάτα με φρέσκα κρεμμυδάκια, φινόκιο και γαρίδες
Επιστροφή στο σπίτι και τίποτα για φαγητό; Βάλτε το ρύζι να βράζει και σας έχουμε μια γρήγορη, εύκολη, νόστιμη ρυζοσαλάτα που θα κάνετε κάθε μέρα.

Σουπιές με σπανάκι
Ο σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου μας δείχνει πώς να φτιάξουμε σουπιές με σπανάκι με την αγιορείτικη λογική, που δεν είναι περίπλοκη, αλλά απόλυτα γευστική.

Αμπελόφυλλα γεμιστά με αρωματικό ρύζι και μπακαλιάρο
Αυτά τα αμπελόφυλλα εκτός από αρωματικό ρύζι γεμίζονται και με μπακαλιάρο και φέρνουν στο σπίτι σας θαλασσινό αέρα.