Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη σικελική κουζίνα; Θέλετε να γνωρίσετε λίγο καλύτερα την γαστρονομική της κουλτούρα; Το παρακάτω κείμενο θα μας ταξιδέψει στη διάσημη κουζίνα της Σικελίας και θα μας ξεναγήσει στα «βασικά» της σημεία μέσα από τα μάτια μιας ντόπιας. Η Emilia Strazzanti, (Αιμιλία Στρατσάντι) με καταγωγή από την Σικελία και συνιδρύτρια του Strazzanti shop με προϊόντα και φαγητά από την πατρίδα της, εξηγεί τι κάνει το φαγητό της Σικελίας τόσο ξεχωριστό.
1. Pasta alla norma
Ονομάστηκε έτσι από τον Vincenzo Bellini, ο οποίος συνέθεσε τη διάσημη όπερα Norma τον 19ο αιώνα. Αυτό το πιάτο ζυμαρικών με μελιτζάνες είναι από τα βασικά που πρέπει να δοκιμάσετε είτε βρεθείτε στη Σικελία είτε όχι.
2. Φαγητό με ιστορία
Πέρασαν πολλές ξένες δυνάμεις από τη Σικελία, γεγονός που επηρέασε τη ζωή και το φαγητό της. Αυτό φαίνεται σε πιάτα της, όπως το pasta con le sarde, που είναι ζυμαρικά με σαρδέλες, αντζούγιες, σταφίδες, αποξηραμένα φρούτα και αποτελεί δείγμα αραβικής επιρροής.
3. Κάππαρη
Όταν βρέχει, ο αέρας γεμίζει με τις αλατούχες νότες από τα φυτά κάππαρης που μεγαλώνουν στην περιοχή. Ένα άρωμα φρέσκιας αλμύρας πλανιέται στον αέρα. Εξάλλου, η κάππαρη είναι ένα από τα βασικά υλικά της εν λόγω κουζίνας.
4. Arancina ή arancino;
Το Παλέρμο και η Κατάνια έχουν μια φιλική διαμάχη για το πώς προφέρονται αυτές οι ρυζοκροκέτες. Το Παλέρμο ευνοεί το θηλυκό «arancina» και η Κατάνια το αρσενικό «arancino». Ωστόσο, δεν είναι μόνο το όνομα που διαφέρει. Το Παλέρμο γεμίζει την arancina του με ένα ragù με κιμά και τη πλάθει σε μπάλες, ενώ στη Κατάνια το ragù φτιάχνεται με σιγομαγειρεμένα κομμάτια κρέατος. Επίσης, το arancino έχει σχήμα κώνου για να μοιάζει με την Αίτνα, που δεσπόζει στην πόλη.
5. «Εποχιακή» ρικότα
Η γη παίζει ζωτικό ρόλο σε οτιδήποτε τρώμε. Στο σημείο που βόσκουν τα πρόβατα ανάλογα με την εποχή, αλλάζει και τη γεύση του γάλακτος τους και κατά συνέπεια αλλάζει και τη γεύση της ρικότα. Σε όποια συνταγή και να τη δοκιμάσουμε, η γεύση της είναι νόστιμη και διαφορετική ανάλογα με την εποχή.
6. Σοκολάτα Modica
Η σοκολάτα έφτασε στη Modica (Μόντικα) από τους Ισπανούς. Τα τρόφιμα από την Αμερική ήταν περιζήτητα για όσους είχαν την οικονομική δυνατότητα. Αυτή η σοκολάτα έχει χαρακτηριστική κοκκώδη υφή και αποτελεί σήμα κατατεθέν της περιοχής. Η ονομασία «Cioccolato di Modica» περιγράφει αποκλειστικά το προϊόν που παράγεται από την επεξεργασία πάστας πικρού κακάο με ζάχαρη.
7. Μπρόκολο
Στα μανάβικα υπάρχουν και τα τεράστια πράσινα μπρόκολα Σικελίας, που έχουν έντονη γεύση και συνδυάζονται με σαφράν, σταφίδες και κουκουνάρια. Υπάρχουν δεκάδες πιάτα που θα βρείτε το μπρόκολο, όπως το broccoli arriminati.
8. Φιστίκια
Τα φιστίκια Σικελίας έχουν έντονη, γλυκιά γεύση και η συγκομιδή τους γίνεται κάθε δύο χρόνια στην ανατολική πλευρά. Η περιοχή είναι σε καθεστώς DOC (denominazione di origine controllata) -δηλαδή κάτι αντίστοιχο με τα Π.Ο.Π- ενώ τα φιστίκια είναι βραβευμένα παγκοσμίως.
9. Παραδοσιακά αρτοσκευάσματα
Είτε πρόκειται για ένα panettone τα Χριστούγεννα είτε για ένα colomba di Pasqua (αρτοσκεύασμα για το Πάσχα), δεν γίνεται να λείπουν από τα γιορτινά τραπέζια.
10. Nonni (παππούς και γιαγιά)
Η πόρτα των παππούδων είναι πάντα ανοιχτή για όλους. Οι παππούδες έχουν τις δικές τους σπεσιαλιτέ, που είναι γνωστές στην περιοχή. Υπάρχει μεγάλος σεβασμός για τον τρόπο που μαγειρεύουν οι nonnas στη Σικελία, καθώς είναι ένα είδος κουζίνας από μόνο του.
Διαβάστε ακόμη
Κέικ σοκολάτας με αμύγδαλα από το Ποζιτάνο της Ιταλίας
8 φαγητά που πρέπει να δοκιμάσετε αν βρεθείτε στην Πούλια της Ιταλίας
Τρώμε και πίνουμε ιταλικά: Η Ιταλία στο πιάτο (και το ποτήρι)