Υπάρχει μια στιγμή στο φαγητό που το πιρούνι παραμερίζεται και το ψωμί αναλαμβάνει δράση για αληθινές βούτες. Όλοι ξέρουμε τι σημαίνει αυτό, η σάλτσα είναι καλή, το λάδι ακόμα καλύτερο και το πιάτο αξίζει να γυαλίσει. Εντάξει, γνωρίζουμε πως δεν είναι πολύ ευγενικό, όμως είναι τόσο, μα τόσο, απολαυστικό. Από το στιφάδο μέχρι το μπουγιουρντί και από το αυγολέμονο ως τη φασολάδα, το «να βουτήξουμε λίγο ψωμί» είναι ίσως η πιο ειλικρινής πράξη απόλαυσης στο ελληνικό τραπέζι. Δεν έχει εθιμοτυπία, έχει ένστικτο. Είναι το σημείο που σταματάμε να «δοκιμάζουμε» και αρχίζουμε να συμμετέχουμε. Γιατί, ας είμαστε ειλικρινείς: αν δεν βουτήξουμε στη σάλτσα, έχουμε όντως φάει ή απλώς έχουμε γευματίσει;
20 συνταγές για αληθινές βούτες με ψωμί
Ελληνική χωριάτικη σαλάτα
Αν υπάρχει ένα πιάτο που ζητάει ψωμί για ατελείωτες βούτες, τότε σίγουρα μιλάμε στη δική μας χωριάτικη σαλάτα. Ειδικά όταν ο γλυκόξινος χυμός της ντομάτας ενώνεται με την αλμύρα της φέτας και την αψάδα του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, τότε πετυχαίνουμε το απόλυτο umami και σταματάει μόνο όταν έχουμε, κυριολεκτικά, γυαλίσει το πιάτο. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.
Αυγά σε σάλτσα ντομάτας με φέτα
Αυγά με ντομάτα ή αλλιώς στραπατσάδα ή καγιανάς: ένα νόστιμο, εύκολο και πεντανόστιμο πιάτο! Επιλέξτε το ψωμί που αγαπάτε και ξεκινήστε τα «μακροβούτια». Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.
Ρεγγοσαλάτα με ολόκληρη ρέγγα
Αυτή η συνταγή για ρεγγοσαλάτα είναι ένας μερακλίδικος μεζές για τσίπουρο που φτιάχνεται με ολόκληρη ρέγγα και είναι έτοιμη σε μόλις 20′. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.
Χυλωμένη φασολάδα με σελινόριζα και θυμάρι
Ζεστή και ωραία χυλωμένη, η φασολάδα είναι ένα πολύ νόστιμο φαγητό. Εννοείται πως η φασολάδα θέλει το ψωμί της. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.
Χόρτα τσιγαριαστά με αυγά
Λίγα χόρτα εποχής μαζί με αυγά συνθέτουν έναν από τους πιο λιτούς, αλλά ιδιαίτερα νόστιμους μεζέδες. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.
Γίγαντες πλακί με φέτα
Δοκιμάστε αυτόν τον εύκολο και πεντανόστιμο τρόπο να μαγειρέψετε τους γίγαντες, θα τον λατρέψουν μικροί και μεγάλοι, ακόμη και όσοι δεν συμπαθούν τα όσπρια. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.
Καβουρμάς κοτόπουλο με τηγανητά αυγά
Ο καβουρμάς στην πιο ελαφριά εκδοχή του, αφού είναι φτιαγμένος με κοτόπουλο. Συνοδεύεται υπέροχα από τηγανητά αυγά που, όπως γνωρίζουμε το ψωμί περιμένει με αγωνία να βουτήξει στον ρέοντα κρόκο. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.
Ψιρούκι με κεφτεδάκια σε σάλτσα πιπεριάς
Το ψιρούκι είναι ένα σχεδόν άγνωστο ζυμαρικό από τη Θράκη που θυμίζει τραχανά. Ένα πρόχειρο ζυμαρικό των δύο υλικών που συνήθως γίνεται μια απλή σούπα, αξιοποιείται εδώ και αναδεικνύεται μέσα από το πάντρεμα με τα κεφτεδάκια και τη σάλτσα από πιπεριές. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.
Μοσχαράκι στιφάδο με κανέλα, γαρίφαλο και μπαχάρι
Το μοσχαράκι μαγειρεμένο ως στιφάδο με μπόλικα γλυκά κρεμμύδια και μπαχάρια ταιριάζει απόλυτα στο οικογενειακό τραπέζι και είναι πάντα ένα ευπρόσδεκτο πιάτο. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.
Μπουγιουρντί
Φτιάχνουμε νόστιμο μπουγιουρντί εύκολα κα γρήγορα ρίχνοντας μαζί στο φούρνο φρεσκομυρωδάτες ντομάτες, ρίγανη και φέτα και κασέρι. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.
Σπετζοφάι με τόνο Αλοννήσου
Φτιάχνουμε ζεστό ορεκτικό με τόνο, αρωματισμένο με ρίγανη, πιπεριές και μαραθόσπορο. Αυτή η σαλτσούλα που μένει στην κατσαρόλα είναι πραγματικά ό,τι καλύτερο για να βουτήξει το ψωμί. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.
Φέτα ψητή µε ντοµάτα και ρίγανη
Φτιάχνουμε την αγαπημένη φέτα ψητή µε ντοµάτα και ρίγανη και συνοδεύουμε το ψωμί μας. Είναι και ωραίο μεζεδάκι για όλη την παρέα. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.
Φασολάκια λαδερά με πατάτες και κολοκυθάκια
Όλα τα λαδερά φαγητά είναι ιδανικά για να βουτήξουμε στη σάλτσα τους. Πόσο μάλλον τα λαδερά φασολάκια με τις πατάτες που αποτελούν ένα από τα πλέον κλασικά και αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.
Μελιτζάνες με αυγά, σαλάμι Λευκάδος και σουμάκ
Εξαιρετικό ως συνοδευτικό για ούζο, τσίπουρο ή κρασί, ή ακόμα και ως συστατικό σε πιάτα με ντομάτα και αλμυρά τυριά, το Σαλάμι Λευκάδος απογειώνει αυτή την απόλυτα καλοκαιρινή συνταγή η οποία συνδυάζει τη γλύκα της μελιτζάνας με την νοστιμιά των τηγανιτών αυγών. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.
Γαρίδες σαγανάκι
Ένα πιάτο που δεν λείπει από κανέναν κατάλογο εστιατορίου ή τσιπουράδικου που σέβεται το όνομά του. Μια συνταγή «γη και θάλασσα» προτού καν εφευρεθεί ο όρος. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.
Πολίτικη λαχανοσαλάτα
Όταν στο τραπέζι δεν χωράει η ελληνική χωριάτικη σαλάτα, τότε παίρνει θέση η πολίτικη σαλάτα με άρωμα από την Πόλη. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.
Σουπιές κρασάτες με κρεμμυδάκια στιφάδο
Μαγικό συστατικό ο τοματοπελτές και ακόμα πιο μαγικές οι βούτες για το ψωμί σε αυτό το πιάτο που λέξη προς λέξη μας προκαλεί για ατέλειωτο βούτηγμα. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα ζεστό, προζυμένιο, κατά προτίμηση ολικής. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.
Συκωταριά στιφάδο
Άλλοι την λατρεύουν και άλλοι δεν θέλουν να τη δουν ούτε ζωγραφιστή. Εάν ανήκετε στην πρώτη κατηγορία, τότε θα λατρέψετε αυτή τη συνταγή με συκωταριά και δίνει την πιο νόστιμη και λιγωτική σάλτσα για βούτες. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.
Σπετζοφάι με αυγά
Μια παραλλαγή του παραδοσιακού πηλιορείτικου πιάτου. Το πικάντικο λουκάνικο με τις πιπεριές και τη ντομάτα συνδυάζεται άψογα με αυγά, κάνοντάς το ιδανικό για χορταστικό μεσημεριανό ή βραδινό. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.
Αρνάκι φρικασέ
Ένα ιδιαίτερα νόστιμο πιάτο, που μπορεί να σερβιριστεί τόσο στο κυριακάτικο τραπέζι, όσο και σε ένα εορταστικό γεύμα. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.
Διαβάστε επίσης
16 χορταστικά μαγειρευτά με κρέας στην κατσαρόλα
22 slow mood σούπες με βελουτέ υφή που φροντίζουν σώμα και ψυχή