Φριτάτα στα ιταλικά, τορτίγια στα ισπανικά, ομελέτα στα ελληνικά. Όπως και να την πεις τη λατρεύουν όλοι οι λαοί της Μεσογείου και γίνεται πανεύκολα ακόμη κι αν δεν έχεις ταλέντο στο αναποδογύρισμα -ο φούρνος θα κάνει όλη τη δουλειά.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε ένα μπολ χτυπάτε με ένα αβγοδάρτη τα αβγά με το γάλα και το τυρί.
Σε ένα μέτριο αντικολλητικό τηγάνι με χερούλι που δεν χαλάει στο φούρνο, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και τοποθετείτε τις ροδέλες της ντομάτας στον πάτο.
Ρίχνετε από πάνω τα χτυπημένα αβγά και το ζαμπόν, αλατοπιπερώνετε, χαμηλώνετε τη φωτιά στο μέτριο και ψήνετε μέχρι το αβγό να ξεκολλά από τα τοιχώματα και τον πάτο του τηγανιού, που σημαίνει ότι έχει ψηθεί.
Σε αυτή τη φάση μεταφέρετε την ομελέτα στον φούρνο και ψήνετε μέχρι να σταθεροποιηθεί το αβγό στην επιφάνεια. Πασπαλίζετε με μαϊντανό, αν χρησιμοποιήσετε και σερβίρετε.
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε ένα μπολ χτυπάτε με ένα αβγοδάρτη τα αβγά με το γάλα και το τυρί.
Βήμα 2
Σε ένα μέτριο αντικολλητικό τηγάνι με χερούλι που δεν χαλάει στο φούρνο, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και τοποθετείτε τις ροδέλες της ντομάτας στον πάτο.
Βήμα 3
Ρίχνετε από πάνω τα χτυπημένα αβγά και το ζαμπόν, αλατοπιπερώνετε, χαμηλώνετε τη φωτιά στο μέτριο και ψήνετε μέχρι το αβγό να ξεκολλά από τα τοιχώματα και τον πάτο του τηγανιού, που σημαίνει ότι έχει ψηθεί.
Βήμα 4
Σε αυτή τη φάση μεταφέρετε την ομελέτα στον φούρνο και ψήνετε μέχρι να σταθεροποιηθεί το αβγό στην επιφάνεια. Πασπαλίζετε με μαϊντανό, αν χρησιμοποιήσετε και σερβίρετε.