Είναι από τα συστατικά που, αν και προστίθενται συνήθως εξωτερικά σε ένα φαγητό -σε μορφή σος- χωρίς να μαγειρεύονται, κατορθώνουν να εισχωρούν στο… DNA της γεύσης του σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Με έντονο χρώμα, απολαυστικά πικάντικη γεύση και απαλή υφή, η μουστάρδα είναι το καρύκευμα που νοστιμίζει τα κυρίως μας και συνοδεύει πολύ συχνά τις πατάτες μας. Όμως, πόσα γνωρίζουμε στην πραγματικότητα για την μουστάρδα αυτή καθαυτή;
Ένα ταξίδι στο παρελθόν
Η ιστορία του σιναπόσπορου ξεκινά περίπου το 3.000 π.Χ. σε εδάφη της Ινδίας ως απλό μπαχαρικό. Η χρήση της γινόταν αποκλειστικά με τη μορφή σκόνης, μιας και εκείνα τα χρόνια οι λαοί δεν είχαν ανακαλύψει τον τρόπο να την μετατρέπουν σε πάστα. Στην Ελλάδα, οι σπόροι μουστάρδας κάνουν την εμφάνισή τους στην αρχαία εποχή, αλλά με τρόπο διαφορετικό από τον συνηθισμένο. Τον 6ο αιώνα π.Χ., ο μαθηματικός Πυθαγόρας συνιστούσε τους σπόρους μουστάρδας ως φάρμακο για τα τσιμπήματα σκορπιών, με τον Ιπποκράτη, έναν αιώνα αργότερα, να τους χρησιμοποιούσε ευρύτερα σε φαρμακευτικές κατασκευές του.
Η καθιέρωση της κλασικής μουστάρδας – όπως την γνωρίζουμε και την απολαμβάνουμε σήμερα – ανήκει στους Ρωμαίους. Και αυτό, διότι, ήταν οι πρώτοι που τόλμησαν να αναμείξουν τους γνωστούς σιναπόσπορους με μούστο, δημιουργώντας μία πάστα εφάμιλλη της σημερινής μουστάρδας.
Ποια είδη μουστάρδας υπάρχουν σήμερα;
Στις μέρες μας, η μουστάρδα παρασκευάζεται από σιναπόσπορους (λευκούς, καφέ ή μαύρους) αναμιγμένους με νερό, ξίδι, λεμόνι, κρασί, μυρωδικά κ.λπ. ανάλογα με τον τύπο της μουστάρδας, ενώ αρχικά γινόταν κυρίως με την προσθήκη μούστου, απ’ όπου πήρε και το όνομά της.
Στην αγορά βρίσκουμε, πλέον, πολυάριθμες εκδοχές μουστάρδας, με πιο δημοφιλή την αγγλική (καυτερή, από λευκούς σιναπόσπορους, κατάλληλη για κρεατικά και σάντουιτς), τη γαλλική dijon (σε απαλή ή πικάντικη εκδοχή, από μαύρο σινάπι, ιδανική για σάλτσες, dressings και μαγιονέζα) και την αμερικάνικη (απαλή, από λευκούς σπόρους, ζάχαρη και ξίδι, που συνήθως χρησιμοποιείται για να νοστιμέψει τα hot dogs και όχι μόνο).
Εννοείται ότι μπορείτε να φτιάξετε και μουστάρδα στο σπίτι. Μπορείτε να δείτε εδώ μια πρόταση για 3 διαφορετικά είδη.
Είναι θρεπτική η μουστάρδα;
Η μουστάρδα διαθέτει μερικά ενδιαφέροντα οφέλη για την υγεία και τον οργανισμό μας. Αρχικά, η σύσταση της μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, με το νάτριο, το οποίο περιέχει να μας προσφέρει δυνητικά ακόμα και το 75% της ημερήσιας ποσότητας που χρειαζόμαστε. Η καυτερή της γεύση – όσο πιο καυτερή, τόσο πιο ευεργετική για τον οργανισμό μας – οφείλεται στο κράμα μπαχαρικών που περιέχει στη σύνθεση τής. Τα μπαχαρικά διεγείρουν τον μεταβολισμό με τον καλύτερο και πιο γρήγορο τρόπο. Άρα, συμβάλλει και στο αδυνάτισμα. Και όλα αυτά χωρίς να μας προσθέτει λίπος.
Πώς εντάσσουμε τη μουστάρδα στις συνταγές μας;
Μπορεί η μουστάρδα να μην είναι το βασικό υλικό στις συνταγές μας, όμως, πάντα καταφέρνει να αφήνει την επίγευσή της στον ουρανίσκο.
Μπουτάκια κοτόπουλου με πατάτες και σάλτσα μουστάρδας-εστραγκόν
Αυτή η συνταγή για κοτόπουλο φούρνου είναι ιδιαίτερα αρωματική και θα ταιριάξει άψογα στο καθημερινό τραπέζι.
Σολομός τυλιχτός με μπέικον και σάλτσα μουστάρδας
Κάνουμε το σολομό ακόμα πιο απολαυστικό, τυλίγοντας τον με φέτες μπέικον που όταν ψηθούν στο φούρνο θα γίνουν έξτρα τραγανές.
Χταπόδι με τσίπουρο σε σάλτσα μουστάρδας
Ένας μεζές που είναι η καλύτερη συνοδεία για το τσίπουρο. Απολαυστικός όλες τις εποχές του χρόνου.
Πατατοσαλάτα πικάντικη με σαλάμι, κρεμμύδι, άνηθο και σάλτσα μουστάρδας
Ένα πιάτο που σερβίρεται και ως σαλάτα αλλά και ως μεζές για τη μπύρα.
Κεφτεδάκια φούρνου με σάλτσα μουστάρδας
Η πικάντικη μουστάρδα μαζί με την κεφαλογραβιέρα χαρίζουν μοναδική γεύση στα κεφτεδάκια, ενώ η πλούσια σάλτσα μουστάρδας κάνει το πιάτο ακόμη πιο απολαυστικό.