Μάθετε όλα τα μυστικά για να διατηρήσετε τα κολοκυθάκια σαν φρέσκα για πολύ καιρό.

Ψάχνετε τρόπους να συντηρήσετε για μεγαλύτερο διάστημα τα κολοκυθάκια σας, τώρα που είναι ακόμη φρέσκα στις λαϊκές αγορές; Αν αναρωτιέστε αν μπορούν να μπουν στην κατάψυξη, ναι μπορούν, αλλά υπάρχουν μερικά μυστικά για την καλύτερη δυνατή διατήρηση τους. Διαφορετικά, μπορεί να καταλήξετε με μια μάζα χωρίς γεύση, που δεν χωρίζει σε κομμάτια και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Τρίβουμε και καταψύχουμε
Τα τριμμένα κολοκυθάκια είναι ιδανικά για συνταγές που τα χρειάζονται, όπως ένα αλμυρό κέικ ή κολοκυθοκεφτέδες. Ξεκινήστε κόβοντας τις άκρες τους και στη συνέχεια τρίψτε τα στον τρίφτη. Στη συνέχεια, στραγγίξτε το νερό τους. Αυτό θα σας βοηθήσει αν πρόκειται να τα μαγειρέψετε μετά την απόψυξη. Μπορείτε ακόμη και να τα περάσετε από τον ατμό, πριν τα βάλετε στην κατάψυξη για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα. Για να το κάνετε αυτό βάλτε σε μια κατσαρόλα νερό να βράζει, ρίξτε τα κολοκυθάκια μέσα στο ειδικό καλάθι του ατμού και αφήστε τα για 1-2 λεπτά ή μέχρι να γίνουν διάφανα. Στη συνέχεια, στραγγίξτε το νερό μέχρι τα κολοκυθάκια να είναι όσο το δυνατόν στεγνά. Αποθηκεύστε τα τριμμένα και στον ατμό κολοκυθάκια σε μερίδες σε σκεύη για κατάψυξη ή σακούλες, που κλείνουν αεροστεγώς αφήνοντας 2,5 εκατοστά κενό από επάνω. Έπειτα, αφήστε τα κολοκυθάκια να κρυώσουν, σφραγίστε τις σακούλες και βάλτε τα στην κατάψυξη αναγράφοντας την ημερομηνία κατάψυξης.

Μπλανσάρουμε και καταψύχουμε
Αναρωτιέστε τι είναι το μπλανσάρισμα; Είναι μια απλή διαδικασία που μας βοηθά να διατηρούμε τα λαχανικά μας καλύτερα, βυθίζοντάς τα σε καυτό νερό για πολύ λίγο. Μπορείτε να κόψετε σε λεπτές φέτες τα κολοκυθάκια και να τα βυθίσετε για ένα λεπτό σε καυτό νερό. Έπειτα, στραγγίξτε τα και τοποθετήστε τα σε μία στρώση πάνω σε ένα ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα. Βάλτε το στην κατάψυξη για 1-2 ώρες και έπειτα αφαιρέστε τα κολοκυθάκια και βάλτε τα σε σακούλες τροφίμων για κατάψυξη. Αυτή η μέθοδος βοηθά να μην κολλάνε οι κομμένες φέτες μεταξύ τους. Έτσι, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σε όποια συνταγή απαιτεί τεμαχισμένα κολοκυθάκια.

Πόσο κρατάνε στην κατάψυξη;
Ακόμα και τα κατεψυγμένα κολοκυθάκια έχουν ημερομηνία λήξης. Καλό είναι να τα χρησιμοποιήσετε μέσα σε 3 μήνες μετά την κατάψυξή τους.