Η κατάψυξη είναι ένας πολύ βολικός και εύκολος τρόπος να διατηρήσουμε τρόφιμα, να έχουμε πάντα κάτι για μαγείρεμα στο σπίτι, αλλά και για να εξοικονομήσουμε χρήματα. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα υλικά κατάλληλα για να μπουν στον καταψύκτη.

Ας ρίξουμε μια ματιά στα τρόφιμα που διατηρούμε στη συντήρηση του ψυγείου και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να βάλουμε στην κατάψυξη.

Αυγά
Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι τα αυγά δεν βρίσκονται συνήθως στο τμήμα φρέσκων τροφίμων των σούπερ μάρκετ; Έτσι, δεν χρειάζεται να σκεφτείτε να τα βάλετε στην κατάψυξη. Αν τα καταψύξετε ολόκληρα, η χαμηλή θερμοκρασία θα προκαλέσει ρωγμές στο κέλυφος και τότε το αυγό θα χαλάσει. Αυτό που μπορείτε όμως να κάνετε είναι να καταψύξετε τα ασπράδια των αυγών. Πρόκειται για μια τεχνική που χρησιμοποιείται πολύ στη ζαχαροπλαστική.

Λαχανικά και φρούτα πλούσια σε νερό
Πεπόνι, καρπούζι, ντομάτα, αγγούρι… Όλα αυτά είναι πολύ πλούσια σε νερό και δεν πρέπει να μπαίνουν στην κατάψυξη. Όπως και το μαρούλι και οι άλλες πράσινες σαλάτες. Μετά την απόψυξη, χάνουν την υφή και τη γεύση τους. Αν έχετε φρούτα και λαχανικά που δεν θέλετε να χαλάσουν, μπορείτε να κάνετε υγιεινά smoothies ή μαρμελάδες με τα φρούτα και σούπες με τα λαχανικά που διατηρούνται στην κατάψυξη και προσφέρουν ένα γρήγορο και ελαφρύ γεύμα.

Επίσης, μπορείτε να συντηρήσετε στην κατάψυξη καρότα, σέλινο, μπρόκολο και αρακά, σε ειδικά σακουλάκια τροφίμων,  αν τα μαγειρέψετε πρώτα σε βραστό νερό για 5 λεπτά (μπλανσάρισμα). Θα τα αφήσετε να κρυώσουν πολύ καλά και μετά μπορείτε να τα αποθηκεύσετε.

Φρέσκα και μαλακά τυριά
Τα φρέσκα (τυρί cottage, ρικότα, κατσικίσιο τυρί, τυρί με βότανα κ.λπ.) και τα μαλακά τυριά, όπως η μοτσαρέλα και το μπρι, σίγουρα δεν μπορούν να μπουν στην κατάψυξη. Επειδή περιέχουν πολύ νερό, η χαμηλή θερμοκρασία θα αλλάξει την υφή και τη γεύση τους και στην κυριολεξία δεν θα τρώγονται.

Πατάτες
Οι πατάτες, όπως και τα ραπανάκια, δεν πρέπει να μπαίνουν στην κατάψυξη γιατί χάνουν τα θρεπτικά συστατικά τους και αλλοιώνεται η υφή τους. Ο καλύτερος τρόπος να διατηρήσουμε τις πατάτες είναι να τις αποθηκεύουμε σε ένα σκοτεινό ντουλάπι μακριά από πηγές θερμότητας.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το πώς θα αποθηκεύετε τις πατάτες ΕΔΩ.

Μαγιονέζα και κρέμα ζαχαροπλαστικής
Η μαγιονέζα που φτιάξατε πρέπει να καταναλωθεί εντός ολίγων ημερών από το ψυγείο. Αν την βάλετε στην κατάψυξη, θα χάσει την υφή και τη γεύση της και δεν θα τρώγεται. Το ίδιο ισχύει και για τις γλυκές κρέμες ζαχαροπλαστικής.

Το πιο σημαντικό!
Ποτέ και για κανένα λόγο δεν πρέπει να βάζουμε πάλι στην κατάψυξη ένα τρόφιμο που έχουμε ήδη ξεπαγώσει. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μόλυνσης. Γι’ αυτό και θα πρέπει να μαγειρεύουμε ολόκληρες τις ποσότητες τροφίμων που έχουμε αποψύξει. Μια καλή ιδέα είναι να αποθηκεύουμε στην κατάψυξη μικρές μερίδες τροφίμων ώστε να χρησιμοποιούμε κάθε φορά ακριβώς την ποσότητα που χρειαζόμαστε.

Δείτε επίσης:
Διατηρείται η σοκολάτα στην κατάψυξη;

Κατάψυξη: Τα λάθη που κάνεις και δεν μπορείς να την τακτοποιήσεις

Για πόσο καιρό μπορείς να κρατήσεις το κοτόπουλο στην κατάψυξη;