Όλο και πιο διαδεδομένη γίνεται η χρήση του seitan (σεϊτάν) στη μαγειρική, καθώς πρόκειται για μια πολύ καλή εναλλακτική-φυτική πρόταση για το κρέας.  Πέρα από το ότι θεωρείται ένα από τα αγαπημένα υλικά της vegan κουζίνας έχει ξεκινήσει να χρησιμοποιείται και από όσους επιθυμούν να γνωρίσουν επιπλέον γεύσεις και να διευρύνουν τις γνώσεις τους στην μαγειρική, καθώς είναι πλούσιο και σε πρωτεΐνη. Για αυτό νομίζουμε πως αξίζει να το γνωρίσουμε καλύτερα.

Λέγοντας «φυτικό κρέας»
Το «κρέας σίτου» υπάρχει εδώ και αιώνες, ωστόσο ως «σεϊτάν» αποκαλείται σχετικά πιο πρόσφατα. Αν και ουσιαστικά προέρχεται από σιτάρι, το σεϊτάν έχει λίγα κοινά με το αλεύρι ή το ψωμί, ενώ παρασκευάζεται από γλουτένη, την κύρια πρωτεΐνη του σίτου. Όταν μαγειρευτεί αποκτά παρόμοια υφή με εκείνη του κρέατος και συνεπώς πέρα από καλή πηγή πρωτεΐνης μπορεί να αντικαταστήσει το κρέας σε συνταγές. Υπάρχει σε διάφορες μορφές όπως αλεσμένο, σε φέτες ή σε λωρίδες. Ωστόσο, πέρα από την αγορά του μπορεί να παρασκευαστεί ακόμη και στο σπίτι είτε με αλεύρι ολικής αλέσεως είτε με γλουτένη ζωτικού σίτου.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη 86eats (@86.eats)

Στη μαγειρική
Το σεϊτάν έχει αλμυρή  και σχετικά ουδέτερη γεύση όπως εκείνη ενός μανιταριού Portobello. Η ήπια γεύση του, το κάνει ευέλικτο και άρα μπορεί να  μαγειρευτεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.  Μπορεί να μπει στο τηγάνι με λίγη σόγια, αλλά και να ψηθεί στη σχάρα ακόμη και να βραστεί. Για παράδειγμα, μπορείτε να τηγανίσετε σεϊτάν και να προσθέσετε και λαχανικά.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη veganboaters (@veganboaters)

Μπορείτε ακόμη να φτιάξετε σούπες ή κοκκινιστά με σεϊτάν, όπως θα κάνατε και με ένα κομμάτι κρέας. Μόλις ξεκινήσετε να το χρησιμοποιείτε, θα ανακαλύψετε πολλούς δημιουργικούς τρόπους για να το βάλετε  στη μαγειρική σας. Προσθέστε αρκετά αρωματικά και μπαχαρικά γιατί αυτά είναι που θα δώσουν παραπάνω γεύση.

Πώς το φυλάσσουμε
Δείτε την ημερομηνία λήξης στις συσκευασίες που αγοράσατε από το κατάστημα. Επίσης, μπορεί να μείνει στην κατάψυξη έως και τρεις μήνες.

Πού το βρίσκουμε
Μπορείτε να το αναζητήσετε στα βιολογικά καταστήματα.