Κι όμως μπορείτε να φτιάξετε ζύμη τάρτας χωρίς βούτυρο και αυγό και να βγει τραγανή και χρυσαφένια.

Σίγουρα όταν μιλάμε για μια ζύμη τάρτας το πρώτο που σκεφτόμαστε είναι το βούτυρο, ωστόσο σε αυτή τη συνταγή χρησιμοποιούμε φυτικό λίπος, επειδή είναι μια πολύ καλή μη γαλακτοκομική εναλλακτική για τους vegan. Η ζύμη ετοιμάζεται εύκολα σε λίγα λεπτά, αλλά για να γίνει ωραία η υφή της χρειάζεται αναμονή στο ψυγείο. Ταιριάζει τέλεια με μια μηλόπιτα, ή μια τάρτα φρούτων ή ό,τι άλλο έχετε όρεξη.

Υλικά:
1 ¼ φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κουτ. γλυκού αλάτι
1/3 φλιτζανιού φυτικό λίπος
4-5 κουτ. σούπας παγωμένο νερό

Διαδικασία:
Σ’ ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι. Ρίχνετε το μείγμα σε κουζινομηχανή και προσθέτετε το φυτικό λίπος, μέχρι να τριφτεί σε κομμάτια μεγέθους ενός αρακά. Προσθέτετε το παγωμένο νερό ρίχνοντας μία κουταλιά κάθε φορά και ανακατεύετε με ένα πιρούνι, μέχρι να δημιουργηθεί μια μπάλα. Συνεχίστε να πιέζετε τη ζύμη με το πιρούνι. Κόψτε ένα μικρό κομμάτι από τη ζύμη και πιέστε το με τα δάχτυλά σας. Αν μένει ως έχει, η ζύμη είναι έτοιμη να μορφοποιηθεί και να παγώσει. Αν όχι, συνεχίστε να ανακατεύετε τη ζύμη και προσθέστε άλλη μια κουταλιά παγωμένο νερό.

Σχηματίστε μια μπάλα με τη ζύμη και αφαιρέστε τη από το μπολ. Τώρα πιέσετε τη ώστε να γίνει ένας επίπεδος δίσκος. Τυλίξτε τη ζύμη με μεμβράνη και τοποθετήστε τη στο ψυγείο να παγώσει για μια ώρα έως όλο το βράδυ. Να θυμάστε ότι αυτή η ζύμη δεν είναι όπως η παραδοσιακή, μπορεί να έχει μερικές ρωγμές κι αυτό δεν είναι κάτι κακό.

Βγάλτε τη ζύμη από το ψυγείο και ξετυλίξτε τη. Χρησιμοποιήστε έναν πλάστη για να ανοίξετε τη ζύμη σε στρογγυλό σχήμα, που να χωρά σε μια ταρτιέρα διαμέτρου 23-25 εκατοστών.
Μεταφέρετε τη ζύμη στην ταρτιέρα και κόψτε τις περισσευούμενες άκρες, ώστε να ταιριάζει ακριβώς στο σκεύος. Η ζύμη είναι έτοιμη για να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε συνταγή! Τυλιγμένη σε μεμβράνη, μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 3-5 ημέρες και στην κατάψυξη για 2-3 εβδομάδες.

Tip
Το φυτικό λίπος μπορεί να αντικατασταθεί με vegan βούτυρο ή λάδι καρύδας. Στην τελευταία περίπτωση η ζύμη θα έχει και τη γεύση της καρύδας, οπότε σκεφτείτε το αυτό όταν θα διαλέξετε γέμιση, για να ταιριάζει.