Τα φρέσκα φασολάκια, σήμα κατατεθέν της ελληνικής γαστρονομίας, αποτελούν ένα καλοκαιρινό λαχανικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και εξαιρετικά ευέλικτο στη μαγειρική. Είτε σε σαλάτα, είτε μαγειρεμένα με φρέσκια ντομάτα, μόνα τους ή συνοδεία άλλων λαχανικών και κάποιας πρωτεΐνης, οι επιλογές για να τα γευτούμε είναι άπειρες. Ωστόσο, λόγω της εποχικότητάς τους, μπορούμε να τα προμηθευτούμε συγκεκριμένους μήνες του χρόνου. Για να τα διατηρήσουμε, λοιπόν, στην κατάψυξή μας και να τα απολαμβάνουμε όλο τον χρόνο, πρέπει να ακολουθήσουμε μία συγκεκριμένη διαδικασία.

Πώς καταψύχουμε τα φρέσκα φασολάκια

Η διαδικασία είναι απλή και εύκολη:

1. Ξεπλένουμε τα φασολάκια και τα καθαρίζουμε, αφαιρώντας τις άκρες και τις ίνες που ενδεχομένως έχουν. Εάν θέλουμε, τα κόβουμε ομοιόμορφα σε κομμάτια.

2. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα, βράζουμε αλατισμένο νερό. Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, το αλατισμένο νερό ενδέχεται να συμβάλλει στη διατήρηση των βιταμινών και των μετάλλων που συνήθως καταστρέφονται κατά το βράσιμο των λαχανικών. Επίσης, βοηθά στο να νοστιμίσουν τα βρασμένα φασολάκια.

3. Όσο το νερό βράζει, γεμίζουμε ένα βαθύ μπολ με πάγο.

4. Μόλις το νερό αρχίσει να κοχλάζει, προσθέτουμε τα φασολάκια. Αν τα έχουμε κόψει σε κομμάτια, ρίχνουμε πρώτα τα μεγαλύτερα και εν συνεχεία τα υπόλοιπα. Τα αφήνουμε στο νερό μέχρι να αποκτήσουν ένα έντονο πράσινο χρώμα και μετά αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι της κουζίνας. Σουρώνουμε τα φασολάκια και αμέσως τα ρίχνουμε στο μπολ με τον πάγο, προσθέτοντας λίγο παγωμένο νερό.

5. Αφού κρυώσουν, τα απλώνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν.

6. Μόλις βεβαιωθούμε ότι έχουν στεγνώσει, τα μοιράζουμε σε πλαστικές σακούλες συντήρησης τροφίμων, τα σφραγίζουμε και τα αποθηκεύουμε στην κατάψυξη.

Για να τα ξεπαγώσουμε και να τα μαγειρέψουμε, ή για να χρησιμοποιήσουμε λίγα από αυτά σε κάποια συνταγή, ρίχνουμε στο σουρωτήρι την ποσότητα που θέλουμε και τα ξεπλένουμε μέχρι να να μαλακώσουν.

Μπορούμε, επίσης, να τα βγάλουμε από την κατάψυξη το προηγούμενο βράδυ και να τα αφήσουμε στη συντήρηση του ψυγείου.

10 συνταγές


Φασολάκια λαδερά
Ένα από τα πιο κλασικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας.


Πράσινα φασολάκια με φασόλια χάντρες
Τα πράσινα φασολάκια συνδυάζονται αρμονικά με τα φασόλια χάντρες και γίνονται το τέλειο μεσημεριανό γεύμα.


Κοπανάκια κοτόπουλου με φασολάκια και λιαστή ντομάτα
Ένα πιάτο που μπορούμε να απολαμβάνουμε όλη τη διάρκεια του χρόνου.


Τονοσαλάτα με τρίχρωμες πένες, φασολάκια και ντοματίνια
Τρίχρωμες πένες, τραγανά φασολάκια και πολύχρωμα ντοματίνια που δημιουργούν μια πανδαισία χρωμάτων και γεύσεων.


Φασολάκια στην κατσαρόλα με φάβα και λιαστές ντομάτες
Συνδυάζουμε τα φασολάκια με εποχιακά υλικά και όσπρια και το αποτέλεσμα είναι απολαυστικό.


Σαλάτα με παντζάρια, φασολάκια και κατσικίσιο τυρί
Χορταστική σαλάτα που γίνεται και πρώτης τάξης ελαφρύ μεσημεριανό ή βραδινό.


Μπακαλιάρος μαριναρισμένος σε λεμόνι με φασολάκια σοτέ
Ένα εύκολο και πολύ νόστιμο καλοκαιρινό πιάτο.


Μοσχαρίσια μάγουλα με φασολάκια και ντομάτα
Κρέας και λαδερό μαζί στο ίδιο πιάτο!


Σαλάτα με αμπελοφάσουλα και καρύδια
Πολύ νόστιμη σαλάτα μια σαλάτα με καρυδοσκορδαλιά και αρωματικό dressing.


Ψητά φασολάκια με γαύρο μαρινάτο και dressing μάραθου
Ένα απόλυτα καλοκαιρινό πιάτο με σπιτικό μαρινάτο γαύρο.

Διαβάστε επίσης: 

Τα φασολάκια σημαίνουν καλοκαίρι
Τα φασολάκια του καλοκαιριού: ποικιλίες, μυστικά και συνταγές