Το παντζάρι είναι κυρίαρχο λαχανικό και όπου εμφανίζεται, δηλώνει εμφατικά το παρόν του. Έχει τη δική του χαρακτηριστική γεύση, είναι πολύτιμο και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και μπορεί να προσαρμοστεί σε κάθε είδους συνταγή. Παρότι είναι ευέλικτο και μπορεί να καταναλωθεί νωπό ή βρασμένο, ολόκληρο, τεμαχισμένο ή πολτοποιημένο, είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις από τις οποίες μπορεί να κρυφτεί. Ωστόσο, μπορεί να συνεργαστεί με οποιαδήποτε φυτική ή ζωική πρωτεΐνη. Από κρέας και ψάρι, μέχρι ρεβίθια και τυριά.

Στη λίστα που ακολουθεί, συγκεντρώσαμε 18 νόστιμες ιδέες για δημιουργήσετε κι εσείς τα δικά σας κατακόκκινα πιάτα, γεμάτα γεύση, θρέψη και ένταση.

18 συνταγές με πρωταγωνιστή το παντζάρι

παντζάρια ψητά

Παντζάρια ψητά με πετιμέζι, μυρωδικά και τυρί γαλένι
Αυτή η συνταγή για την χειμωνιάτικη σαλάτα περιέχει φρέσκα λαχανικά και μπαχαρικά που λειτουργούν ως γευστικές «γέφυρες» που ενώνουν την γλύκα του παντζαριού με το υπόξινο, σπάνιο γαλένι. Διαβάστε εδώ αναλυτικά τη συνταγή.

Ζεστή σαλάτα rosolli με παντζάρι, πατάτα, μήλο και καρότο
Η γιορτινή αυτή σαλάτα λέγεται rosolli και μας έρχεται από τη μακρινή Φινλανδία. Παρά την ξενόφερτη προέλευσή της, πλαισιώνει και συνοδεύει εξαίσια κάθε είδους ψητό κρέας – και ιδιαίτερα το χοιρινό. Διαβάστε εδώ αναλυτικά τη συνταγή.

Τόνος σουβλάκι με φιστίκι Αιγίνης και σαλάτα ψητών παντζαριών
Φτιάχνουμε το πιο νόστιμο σουβλάκι από ψάρι, το πασπαλίζουμε με φιστίκι κελυφωτό (που του δίνει απίθανη γεύση και άρωμα) και το συνοδεύουμε με παντζάρια ψημένα στο αλουμινόχαρτο. Διαβάστε εδώ αναλυτικά τη συνταγή.

Παντζαρόσουπα
Αυτή η σούπα είναι πολύ εντυπωσιακή τόσο σε εμφάνιση, όσο και σε γεύση αφού στην επιφάνειά της έχει ψωμί με λιωμένο ροκφόρ. Διαβάστε εδώ αναλυτικά τη συνταγή.

Κόκκινος χυμός παντζαριού με μήλο και τζίντζερ
Φτιάχνουμε σπιτικό χυμό γεμάτο από βιταμίνες και με μόλις 74 θερμίδες. Θα χρειαστούμε 3 μόνο υλικά για να τον φτιάξουμε. Διαβάστε εδώ αναλυτικά τη συνταγή.

Σαλάτα με πέννες, πέστο παντζαριού και φέτα
Μια σαλάτα πολύ απλή στη σύνθεση και ετοιμασία, αλλά πολύ εντυπωσιακή λόγω χρωματικής έντασης των υλικών, και ιδιαίτερα δροσερή. Ταιριάζει σαν ορεκτικό ή ελαφρύ γεύμα. Διαβάστε εδώ αναλυτικά τη συνταγή.

Κρέμα γκοργκοντζόλα με παντζάρι, μαριναρισμένο σε τζίντζερ και λεμόνι
Το κρεμώδες ντιπ είναι απλό κα δημιουργικό και αναδεικνύει άψογα το παντζάρι, τώρα που είναι και η καλύτερή του εποχή. Διαβάστε εδώ αναλυτικά τη συνταγή.

Σαλάτα με γλυκιά κολοκύθα και σάλτσα από παντζάρι, φρέσκια μυζήθρα και δυόσμο
Μια ζεστή σαλάτα που συνδυαστικά με τα υπόλοιπα υλικά της μας χαρίζει μία μοναδική γεύση για το δείπνο με αγαπημένους φίλους. Διαβάστε εδώ αναλυτικά τη συνταγή.

Χειμωνιάτικα λαχανικά στη γάστρα με κύμινο και πορτοκάλι
Μια χειμωνιάτικη ζεστή σαλάτα που σε γεμίζει θαλπωρή. Γίνεται στη γάστρα και συνοδεύει τέλεια κάθε ψητό κρέας ή ψάρι. Διαβάστε εδώ αναλυτικά τη συνταγή.

Κρέμα παντζαριού με καπνιστή πέστροφα
Ένα ιδιαίτερο πιάτο με καπνιστή πέστροφα, που θα εντυπωσιάσει σε κάθε μπουφέ ή τραπέζι και με τα εντυπωσιακά χρώματά του, αλλά και με τη νοστιμιά κα τις εντάσεις του. Διαβάστε εδώ αναλυτικά τη συνταγή.

Red velvet pancakes με παντζάρι
Red velvet pancakes που ξεχωρίζουν όχι μόνο για τη γεύση τους, αλλά και για το κατακόκκινο χρώμα τους. Ετοιμάστε αυτά τα εναλλακτικά pancakes στο κυριακάτικο πρωινό και θα μείνουν αξέχαστα σε μικρούς και μεγάλους. Διαβάστε εδώ αναλυτικά τη συνταγή.

Σούπα παντζαριού με σταγόνες μπλε τυριού και καραμελωμένα καρύδια
Με εντυπωσιακό χρώμα και ντελικάτες πινελιές, αυτή η σούπα είναι ιδανική για να ανοίξει το γιορτινό τραπέζι. Το μπλε τυρί εδώ εμφανίζεται στην πιο φίνα εκδοχή του. Διαβάστε αναλυτικά εδώ τη συνταγή.

Σαλάτα με πλιγούρι, παντζάρι και φέτα
Αν επιθυμήσετε μια χορταστική σαλάτα για κυρίως γεύμα, αυτή η νόστιμη και πολύχρωμη σαλάτα με πλιγούρι και φέτα είναι ιδανική. Διαβάστε αναλυτικά εδώ τη συνταγή.

Σαλάτα με ρέβα, καρότο, παντζάρι και μήλο
Μια απίθανη σαλάτα με ρέβα, καρότο και παντζάρι και τις δίνουμε ακόμη πιο ξεχωριστή γεύση προσθέτοντας μήλο, ξηρούς καρπούς και σταφίδες. Διαβάστε εδώ αναλυτικά τη συνταγή.

Ψαροκεφτέδες με σκορδάτη παντζαροσαλάτα
Οι κεφτέδες είναι από τους πιο νόστιμους μεζέδες. Όταν φτιάχνονται με ψάρι, αν μαγειρευτούν με μαστοριά, κερδίζουν ακόμα και όσους τα ψάρια δεν είναι το πιο δυνατό τους κομμάτι στο τραπέζι. Διαβάστε εδώ αναλυτικά τη συνταγή.

Παντζαροτηγανίτες με πικάντικο γιαούρτι
Ένας μεζές με τη γλύκα και το υπέροχο χρώμα του παντζαριού που τον κάνουν πραγματικά ξεχωριστό! Το πικάντικο γιαούρτι είναι η ιδανική συνοδεία. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Τάρτα με παντζάρι, καραμελωμένα κρεμμύδια και γκρέιπφρουτ
Με μια τραγανή πίτα με καραμελωμένα παντζάρια και κρεμμύδια. Δένουν ξεχωριστά με τη σπιρτάδα του ροζ γκρέιπφρουτ. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Παντζαρόσουπα με τζίντζερ, πορτοκάλι και αρωματικό γιαούρτι
Ο σεφ Ανδρέας Λαγός προτείνει αυτή την εντυπωσιακή κόκκινη σούπα με απλά υλικά, αλλά πολύ ξεχωριστά αρώματα και γεύση. Διαβάστε αναλυτικά τη συνταγή εδώ.

Διαβάστε επίσης

Γιατί να πείσουμε το παιδί μας να τρώει παντζάρι

Παντζάρι: Ο Δ. Παπαζυμούρης μάς εξηγεί με ποια υλικά ταιριάζει και πώς χρησιμοποιείται δημιουργικά στην κουζίνα (+συνταγές)