Η κλασική αυτή ιταλική συνταγή για σούπα γίνεται πάντα με λαχανικά και με την προσθήκη κάποιου ζυμαρικού, όπως το κριθαράκι που της πάει πολύ.
Υλικά
- 150γρ. κριθαράκι μέτριο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 καρότα, σε πολύ μικρούς κύβους
- 2 κολοκυθάκια μέτρια, σε πολύ μικρούς κύβους
- 2 κλωνάρια σέλινο χοντρό, σε πολύ μικρούς κύβους
- 2 πατάτες μέτριες καθαρισμένες, σε πολύ μικρούς κύβους
- 1½ φλιτζάνι ντομάτες αποφλοιωμένες, ψιλοκομμένες
- 2 λίτρα ζωμό λαχανικών ή κρεάτων
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. σούπας δυόσμο ή βασιλικό (προαιρετικά), ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- λίγο κεφαλοτύρι τριμμένο
- αλάτι, πιπέρι
Διαδικασία
Βήμα 1
Σοτάρετε στο λάδι όλα τα λαχανικά μέχρι να μαραθούν και προσθέτετε την ντομάτα.Βήμα 2
Ρίχνετε τότε το ζωμό και σιγοβράζετε τα λαχανικά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.Βήμα 3
Προσθέτετε το κριθαράκι, το μαϊντανό, το δυόσμο ή το βασιλικό, αλάτι και πιπέρι.Βήμα 4
Βράζετε τη σούπα σε μέτρια φωτιά για 8-10 λεπτά, μέχρι να γίνει το ζυμαρικό. Αφήνετε τη σούπα να σταθεί για 5 λεπτά και σερβίρετε σε πιάτα. Πασπαλίζετε το κάθε πιάτο με λίγο τριμμένο τυρί.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb