sardelosalata me aromatika & feta
clock icon
40'

Σαρδελοσαλάτα με αρωματικά και φέτα

Υλικά

  • 300-400γρ. σαρδέλες καθαρισμένες από κεφάλια και εντόσθια
  • ⅔ φλιτζανιού αλάτι χοντρό
  • 2 σκελίδες σκόρδο, σε λεπτές φέτες
  • χυμό από 1-2 λεμόνια (περίπου)
  • ελαιόλαδο
  • Για τη σαλάτα

  • 1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού βασιλικό ή δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
  • 100γρ. φέτα, σε μικρά κυβάκια
  • 1 κουτ. σούπας κάππαρη ξαλμυρισμένη
  • 6 ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • αλάτι θαλασσινό
  • Για το dressing

  • ⅓ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 3 κουτ. σούπας ξίδι
  • 1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
  • ¼ κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • ½ σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

Tips

  • Μπορείτε να ετοιμάσετε τη σαλάτα και με έτοιμες παστές σαρδέλες, του εμπορίου.
  • Αντί για ξερό κρεμμύδι μπορείτε να βάλετε 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και να προσθέσετε άνηθο ή λίγο λεμονοθύμαρο ή άλλα αρωματικά της αρεσκείας σας. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε ψητή πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε κυβάκια.

Σαλάτα – μεζές για ούζο και τσίπουρο που θα λατρέψετε. Μπορείτε να φτιάξετε τις παστές σαρδέλες με τα χεράκια σας ή να τις πάρετε έτοιμες.

Ετοιμάζετε πρώτα τις σπιτικές παστές σαρδέλες: Ανοίγετε το κάθε ψαράκι και, τρίβοντας ελαφρώς το δάχτυλό σας πάνω κάτω στο άνοιγμα για να μαλακώσει η σάρκα, αφαιρείτε το κόκκαλο μαζί με την ουρά. Αραδιάζετε τις σαρδέλες ανοιχτές σε μια στρώση σε πλατύ, γυάλινο σκεύος, σκορπάτε από πάνω λίγο σκόρδο και αρκετό αλάτι. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να στρωθούν όλα τα ψάρια.
Βάζετε μια τελευταία στρώση αλατιού από πάνω και περιχύνετε τις σαρδέλες με αρκετό χυμό λεμονιού μέχρι να σκεπαστούν καλά. Τις αφήνετε για 5 ώρες στο ψυγείο μέχρι να πάρουν άσπρο χρώμα και να «ψηθούν». Αν τις χρησιμοποιήσετε αμέσως, τότε τις βγάζετε από τη μαρινάδα, αλλιώς ρίχνετε λάδι από πάνω να σκεπαστούν. Πρέπει να τις καταναλώσετε μέσα σε 2 μέρες.
Για τη σαρδελοσαλάτα: Ανακατεύετε σε ένα μεγάλο μπολ της σαλάτας το κρεμμύδι, τα αρωματικά και την κάππαρη. Κόβετε τις σαρδέλες στη μέση, κρατάτε λίγες για το γαρνίρισμα και τις προσθέτετε στο μπολ μαζί με τα μισά ντοματίνια.
Ανακατεύετε προσεκτικά τη σαλάτα και σκορπάτε από πάνω τα κυβάκια της φέτας, τα υπόλοιπα ντοματίνια και τις υπόλοιπες σαρδέλες. Χτυπάτε όλα τα υλικά του dressing μέχρι να ομογενοποιηθούν και περιχύνετε τη σαλάτα με το μίγμα. Πασπαλίζετε την επιφάνεια με λίγο θαλασσινό αλάτι και σερβίρετε.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Elena Jeffrey

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε πρώτα τις σπιτικές παστές σαρδέλες: Ανοίγετε το κάθε ψαράκι και, τρίβοντας ελαφρώς το δάχτυλό σας πάνω κάτω στο άνοιγμα για να μαλακώσει η σάρκα, αφαιρείτε το κόκκαλο μαζί με την ουρά. Αραδιάζετε τις σαρδέλες ανοιχτές σε μια στρώση σε πλατύ, γυάλινο σκεύος, σκορπάτε από πάνω λίγο σκόρδο και αρκετό αλάτι. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να στρωθούν όλα τα ψάρια.

Βήμα 2

Βάζετε μια τελευταία στρώση αλατιού από πάνω και περιχύνετε τις σαρδέλες με αρκετό χυμό λεμονιού μέχρι να σκεπαστούν καλά. Τις αφήνετε για 5 ώρες στο ψυγείο μέχρι να πάρουν άσπρο χρώμα και να «ψηθούν». Αν τις χρησιμοποιήσετε αμέσως, τότε τις βγάζετε από τη μαρινάδα, αλλιώς ρίχνετε λάδι από πάνω να σκεπαστούν. Πρέπει να τις καταναλώσετε μέσα σε 2 μέρες.

Βήμα 3

Για τη σαρδελοσαλάτα: Ανακατεύετε σε ένα μεγάλο μπολ της σαλάτας το κρεμμύδι, τα αρωματικά και την κάππαρη. Κόβετε τις σαρδέλες στη μέση, κρατάτε λίγες για το γαρνίρισμα και τις προσθέτετε στο μπολ μαζί με τα μισά ντοματίνια.

Βήμα 4

Ανακατεύετε προσεκτικά τη σαλάτα και σκορπάτε από πάνω τα κυβάκια της φέτας, τα υπόλοιπα ντοματίνια και τις υπόλοιπες σαρδέλες. Χτυπάτε όλα τα υλικά του dressing μέχρι να ομογενοποιηθούν και περιχύνετε τη σαλάτα με το μίγμα. Πασπαλίζετε την επιφάνεια με λίγο θαλασσινό αλάτι και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Elena Jeffrey