ANOIGMA–RISOTTO-ME-ROQUEFORT-KAI-AXLADI
clock icon
2:50'

Ριζότο με αχλάδια και ροκφόρ

Υλικά

  • 400γρ. ρύζι αρμπόριο
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
  • 2 αχλάδια βρασμένα, σε κύβους
  • 120γρ. ροκφόρ, γκοργκοντζόλα ή άλλο μπλε τυρί, σε κύβους
  • 2 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 50γρ. βούτυρο
  • 1½ λίτρο ζωμό λαχανικών
  • 50γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τη σάλτσα αχλαδιών

  • ½ σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 κλαράκια μαντζουράνα (τα φυλλαράκια)
  • 2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
  • 3 αχλάδια, σε κύβους
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • αλάτι

Η έντονη γεύση του ροκφόρ ταιριάζει πολύ με αρκετά φρούτα όπως στην περίπτωσή μας με το αχλάδι. Φτιάχνουμε λοιπόν ένα υπέροχο ριζότο που αν είστε λάτρεις του είδους θα το ξαναφτιάξετε πολλές φορές…

Ετοιμάζετε τη σάλτσα: ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε το σκόρδο με τη μαντζουράνα. Προσθέτετε τα αχλάδια, τα σοτάρετε για 2-3 λεπτά, ρίχνετε το ζωμό και τα βράζετε μέχρι να μαλακώσουν. Δοκιμάζετε το αλάτι και τα πολτοποιείτε. Αφήνετε τη σάλτσα να περιμένει.
Για το ριζότο: ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα μικρή και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διαφανές. Ρίχνετε το ρύζι και το σοτάρετε μέχρι να γυαλίσει ανακατεύοντας συνεχώς.
Προσθέτετε λίγο από το ζωμό (περίπου 1½ φλιτζάνι) και ανακατεύετε σε μέτρια φωτιά. Όταν απορροφηθεί από το ρύζι, ρίχνετε ξανά ζωμό και συνεχίζετε την ίδια διαδικασία μέχρι να χυλώσει το ρύζι. Η διαδικασία του μαγειρέματος με το ζωμό θα διαρκέσει για περίπου 20 λεπτά.
Ρίχνετε τότε το μισό ροκφόρ και το βούτυρο, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε για μερικά λεπτά, μέχρι να λιώσουν το τυρί και το βούτυρο στο ζεστό ριζότο.
Τέλος, προσθέτετε τα βρασμένα αχλάδια, το υπόλοιπο ροκφόρ και την παρμεζάνα και ανακατεύετε. Βάζετε σε κάθε πιάτο από μια μεγάλη κουταλιά πηχτής σάλτσας αχλαδιών και σερβίρετε από πάνω το ριζότο. Στολίζετε τα πιάτα με ένα κλαράκι μαντζουράνας ή τσιπς αχλαδιού.
Για τα τσιπς αχλαδιού: κόβετε τα αχλάδια στη μέση, τα καθαρίζετε από φλούδες, τα κόβετε σε πολύ λεπτές φέτες με τον τρίφτη του λάχανου, αφαιρείτε προσεκτικά τους σπόρους, τα περιχύνετε με χυμό λεμονιού και τα βάζετε πάνω στη σχάρα του φούρνου. Τα ψήνετε στο φούρνο στους 70 βαθμούς μέχρι να στεγνώσουν (θα χρειαστούν 2-3 ώρες).

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε τη σάλτσα: ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε το σκόρδο με τη μαντζουράνα. Προσθέτετε τα αχλάδια, τα σοτάρετε για 2-3 λεπτά, ρίχνετε το ζωμό και τα βράζετε μέχρι να μαλακώσουν. Δοκιμάζετε το αλάτι και τα πολτοποιείτε. Αφήνετε τη σάλτσα να περιμένει.

Βήμα 2

Για το ριζότο: ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα μικρή και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διαφανές. Ρίχνετε το ρύζι και το σοτάρετε μέχρι να γυαλίσει ανακατεύοντας συνεχώς.

Βήμα 3

Προσθέτετε λίγο από το ζωμό (περίπου 1½ φλιτζάνι) και ανακατεύετε σε μέτρια φωτιά. Όταν απορροφηθεί από το ρύζι, ρίχνετε ξανά ζωμό και συνεχίζετε την ίδια διαδικασία μέχρι να χυλώσει το ρύζι. Η διαδικασία του μαγειρέματος με το ζωμό θα διαρκέσει για περίπου 20 λεπτά.

Βήμα 4

Ρίχνετε τότε το μισό ροκφόρ και το βούτυρο, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε για μερικά λεπτά, μέχρι να λιώσουν το τυρί και το βούτυρο στο ζεστό ριζότο.

Βήμα 5

Τέλος, προσθέτετε τα βρασμένα αχλάδια, το υπόλοιπο ροκφόρ και την παρμεζάνα και ανακατεύετε. Βάζετε σε κάθε πιάτο από μια μεγάλη κουταλιά πηχτής σάλτσας αχλαδιών και σερβίρετε από πάνω το ριζότο. Στολίζετε τα πιάτα με ένα κλαράκι μαντζουράνας ή τσιπς αχλαδιού.

Βήμα 6

Για τα τσιπς αχλαδιού: κόβετε τα αχλάδια στη μέση, τα καθαρίζετε από φλούδες, τα κόβετε σε πολύ λεπτές φέτες με τον τρίφτη του λάχανου, αφαιρείτε προσεκτικά τους σπόρους, τα περιχύνετε με χυμό λεμονιού και τα βάζετε πάνω στη σχάρα του φούρνου. Τα ψήνετε στο φούρνο στους 70 βαθμούς μέχρι να στεγνώσουν (θα χρειαστούν 2-3 ώρες).