Στην Τοσκάνη αγαπούν τις σούπες κάθε εποχή του χρόνου και μία από τις πιο κλασικές τους είναι η ντοματόσουπα με φασόλια. Θυμίζει κάπως τη δική μας φασολάδα, απλά με αρκετές ντομάτες. Ετοιμάστε την τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι ντομάτες είναι στα καλύτερα τους.
Υλικά
- 6-7 ντομάτες ώριμες, χοντροκομμένες (χωρίς τη φλούδα)
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
- 250γρ. φασόλια άσπρα, μικρά, μουλιασμένα αποβραδίς
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 100γρ. παρμεζάνα χοντροτριμμένη
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Σε ένα τηγάνι σοτάρετε το κρεμμύδι και το σέλερι με το ελαιόλαδο για 6-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνετε το σκόρδο, ανακατεύετε και προσθέτετε το ζωμό λαχανικών και τα φασόλια στραγγισμένα από το νερό.Βήμα 2
Σιγοβράζετε για 20-25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν αρκετά τα φασόλια (αν δεν είναι νέας σοδειάς, ίσως χρειαστείτε παραπάνω χρόνο).Βήμα 3
Ρίχνετε τις ντομάτες, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αφήνετε να σιγοβράσουν για άλλα 5 λεπτά. Πριν σερβίρετε, ρίχνετε στη σούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο, ανακατεύετε και γεμίζετε τέσσερα μπολ.Βήμα 4
Πασπαλίζετε κάθε σούπα με τριμμένη παρμεζάνα και συνοδεύετε με φρεσκοψημένο σκορδάτο ψωμί.Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - food styling: Tina Webb