ntomatosoupa-Toscanys
clock icon
50'

Ντοματόσουπα της Τοσκάνης

Υλικά

  • 6-7 ντομάτες ώριμες, χοντροκομμένες (χωρίς τη φλούδα)
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών
  • 250γρ. φασόλια άσπρα, μικρά, μουλιασμένα αποβραδίς
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 100γρ. παρμεζάνα χοντροτριμμένη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Στην Τοσκάνη αγαπούν τις σούπες κάθε εποχή του χρόνου και μία από τις πιο κλασικές τους είναι η ντοματόσουπα με φασόλια. Θυμίζει κάπως τη δική μας φασολάδα, απλά με αρκετές ντομάτες. Ετοιμάστε την τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι ντομάτες είναι στα καλύτερα τους.

Σε ένα τηγάνι σοτάρετε το κρεμμύδι και το σέλερι με το ελαιόλαδο για 6-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνετε το σκόρδο, ανακατεύετε και προσθέτετε το ζωμό λαχανικών και τα φασόλια στραγγισμένα από το νερό.
Σιγοβράζετε για 20-25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν αρκετά τα φασόλια (αν δεν είναι νέας σοδειάς, ίσως χρειαστείτε παραπάνω χρόνο).
Ρίχνετε τις ντομάτες, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αφήνετε να σιγοβράσουν για άλλα 5 λεπτά. Πριν σερβίρετε, ρίχνετε στη σούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο, ανακατεύετε και γεμίζετε τέσσερα μπολ.
Πασπαλίζετε κάθε σούπα με τριμμένη παρμεζάνα και συνοδεύετε με φρεσκοψημένο σκορδάτο ψωμί.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα τηγάνι σοτάρετε το κρεμμύδι και το σέλερι με το ελαιόλαδο για 6-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνετε το σκόρδο, ανακατεύετε και προσθέτετε το ζωμό λαχανικών και τα φασόλια στραγγισμένα από το νερό.

Βήμα 2

Σιγοβράζετε για 20-25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν αρκετά τα φασόλια (αν δεν είναι νέας σοδειάς, ίσως χρειαστείτε παραπάνω χρόνο).

Βήμα 3

Ρίχνετε τις ντομάτες, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αφήνετε να σιγοβράσουν για άλλα 5 λεπτά. Πριν σερβίρετε, ρίχνετε στη σούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο, ανακατεύετε και γεμίζετε τέσσερα μπολ.

Βήμα 4

Πασπαλίζετε κάθε σούπα με τριμμένη παρμεζάνα και συνοδεύετε με φρεσκοψημένο σκορδάτο ψωμί.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - food styling: Tina Webb