Τα ιταλικά νιόκι, τα πιο διάσημα ζυμαρικά του κόσμου με βάση την πατάτα, σε μια συναρπαστική συνταγή με σάλτσα ντομάτας. Προέρχεται από τη Βερόνα και αξίζει να προσπαθήσετε να τα φτιάξετε μόνοι σας.
Υλικά
- 300 γρ. πατάτες, βρασμένες στον ατμό
- 80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- αλάτι
- 3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φέτες
- 20 ml ελαιόλαδο
- 1.000 γρ. ντομάτες, καθαρισμένες από τη φλούδα τους και ψιλοκομμένες
- 1 κουτ. σούπας τοματοπελτέ
- 5 φύλλα φρέσκο βασιλικό
- 1 κουτ. γλυκού φρέσκο θυμάρι
- 2 κουτ. σούπας παρμεζάνα, τριμμένη
- 20 γρ. βούτυρο
- φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- θαλασσινό αλάτι
- 50 γρ. φύλλα τρυφερής ρόκας
- τριμμένη παρμεζάνα
Για τα νιόκι
Επιπλέον, θα χρειαστούμε
Για τη σάλτσα ντομάτας
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Βήμα 1
Νιόκι: Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις περνάμε από μύλο ή τις τρίβουμε στον τρίφτη, στη λεπτή πλευρά. Αφήνουμε τις τριμμένες πατάτες να κρυώσουν. Προσθέτουμε στις πατάτες αλεύρι, αλάτι, ανακατεύουμε με τα δάχτυλά μας και προσθέτουμε 2 κουτ. σούπας από το χτυπημένο αυγό. Ζυμώνουμε με ελαφρές κινήσεις, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη αυγό ή αλεύρι. Αφήνουμε 10’ τη ζύμη στην άκρη, σκεπασμένη με πετσέτα και τη χωρίζουμε σε μικρότερα κομμάτια. Πασπαλίζουμε τον πάγκο με αλεύρι και πλάθουμε σε κορδόνια, τα οποία κόβουμε με μαχαίρι σε κομμάτια 1 εκ. και με την ανάποδη πλευρά του πιρουνιού πατάμε την επιφάνειά τους δίνοντας το χαρακτηριστικό σχέδιο στα νιόκι.Βήμα 2
Σάλτσα ντομάτας: Σε βαθύ τηγάνι σοτάρουμε το σκόρδο με το ελαιόλαδο, προσθέτουμε ντομάτες, τοματοπελτέ, βασιλικό, θυμάρι, αλάτι, πιπέρι. Μαγειρεύουμε τη σάλτσα μέχρι να δέσει, προσθέτουμε παρμεζάνα, βούτυρο.Βήμα 3
Βράσιμο νιόκι: Βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό, όταν ανέβουν στην επιφάνεια είναι έτοιμα. Τα ρίχνουμε στη σάλτσα μαζί με 2-3 κουτ. σούπας από το νερό που έβρασαν.Φωτογραφία: Funky Cook