Ένα αιγαιοπελαγίτικο πιάτο, με αρώματα από το μπαχαρικό που αγαπάμε, με τη γλύκα του μελιού και την ένταση του κρασιού. Το χοιρινό σερβίρεται εδώ σε μια απολαυστική εκδοχή του.
Υλικά
- ½ φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
- 1-1 ½ κιλό χοιρινό (λαιμό ή σπάλα), σε κομμάτια των 100 γρ.
- 2 μέτρια κρεμμύδια, λιωμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 1 κουτ. σούπας μαραθόσπορο
- 300 ml λευκό ξηρό κρασί
- 1 κουτ. σούπας μέλι
- 2 κουτ. γλυκού σιναπόσπορο, σπασμένο σε γουδί
- αλάτι, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Tips
- Γαρνίρουμε το χοιρινό με τηγανητές πατάτες ή πουρέ. Επίσης, μπορούμε να το συνοδεύσουμε με λευκό πιλάφι ή μια σαλάτα εποχής.
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια του χοιρινού να θωρακιστούν από όλες τις πλευρές και να πάρουν χρώμα. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε σε μια γάστρα.
Βήμα 2
Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τον μαραθόσπορο και σοτάρουμε για 2΄-3΄. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 1΄ να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε το μέλι, τον σιναπόσπορο, αλάτι και πιπέρι. Περιχύνουμε το κρέας και ανακινούμε τη γάστρα να πάει παντού.
Βήμα 3
Ψήνουμε για 30΄, χαμηλώνουμε στους 160°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 ώρα ακόμα, μέχρι να μαλακώσει το κρέας, να εξατμιστούν τα υγρά και να μείνει το φαγητό με το λάδι του. Σερβίρουμε ζεστό.
Αν δεν έχουμε γάστρα, μπορούμε να ψήσουμε το χοιρινό σε ταψί σκεπάζοντάς το με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο, ώστε να πετύχουμε το ίδιο περίπου αποτέλεσμα. Το τελευταίο μισάωρο του ψησίματος το ξεσκεπάζουμε ώστε να ροδίσει το κρέας.