HyperFocal: 0
clock icon
15'

Cacio e pepe rosso (Κάτσιο ε πέπε με ροζ πιπέρι)

Υλικά

  • 200 γρ. σπαγγέτι
  • 2 κουτ.σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κύβο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κουτ. γλυκού κόκκους πιπεριού ροζ (ή μαύρου), σπασμένους σε γουδί
  • 25 γρ. παρμεζάνα, ψιλοτριμμένη
  • 25 γρ. πεκορίνο, ψιλοτριμμένο

«Δεν είναι θέμα συνταγής, είναι θέμα αίσθησης! Το μυστικό εδώ είναι ότι το τυρί γίνεται σάλτσα με έναν συγκεκριμένο τρόπο», έλεγε ο αείμνηστος Φαμπρίτσιο Μπουλιάνι.

Βράζουμε τα ζυμαρικά σε μπόλικο αλατισμένο νερό ίσα να μαλακώσουν. Κρατάμε 1 φλιτζάνι από το νερό τους.
Σε ένα φαρδύ και ρηχό τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και το βούτυρο μέχρι ίσα να λιώσει το βούτυρο χωρίς να κάψει. Ανακατεύουμε για λίγο και προσθέτουμε όλο το τυρί και 2 κουτ. σούπας από το νερό του σπαγγέτι που κρατήσαμε. Δουλεύουμε τα υλικά μέχρι να πάρουμε μια λεία σάλτσα.
Ρίχνουμε μέσα το βρασμένο σπαγγέτι και άλλες 2 κουτ. σούπας από το νερό των ζυμαρικών και ανακατεύουμε ξανά. Το νερό, το τυρί και το βούτυρο πρέπει να έχουν δημιουργήσει μια ωραία κρεμώδη σάλτσα που να αγκαλιάζει τα ζυμαρικά – προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα αν πήξει η σάλτσα.
Σερβίρουμε σε πιάτα πασπαλίζοντας με πιπέρι.

Διαδικασία

Βήμα 1

Βράζουμε τα ζυμαρικά σε μπόλικο αλατισμένο νερό ίσα να μαλακώσουν. Κρατάμε 1 φλιτζάνι από το νερό τους.

Βήμα 2

Σε ένα φαρδύ και ρηχό τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και το βούτυρο μέχρι ίσα να λιώσει το βούτυρο χωρίς να κάψει. Ανακατεύουμε για λίγο και προσθέτουμε όλο το τυρί και 2 κουτ. σούπας από το νερό του σπαγγέτι που κρατήσαμε. Δουλεύουμε τα υλικά μέχρι να πάρουμε μια λεία σάλτσα.

Βήμα 3

Ρίχνουμε μέσα το βρασμένο σπαγγέτι και άλλες 2 κουτ. σούπας από το νερό των ζυμαρικών και ανακατεύουμε ξανά. Το νερό, το τυρί και το βούτυρο πρέπει να έχουν δημιουργήσει μια ωραία κρεμώδη σάλτσα που να αγκαλιάζει τα ζυμαρικά – προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα αν πήξει η σάλτσα.

Βήμα 4

Σερβίρουμε σε πιάτα πασπαλίζοντας με πιπέρι.