Αυτή η αλμυρή τούρτα αποτελεί έναν συνδυασμό από: κλασική χωριάτικη σαλάτα, κρητικό ντάκο και cheesecake. Οι τρεις αυτές γευστικές εμπειρίες μπλέχτηκαν σε τέλειο «γάμο»!
Υλικά
- 2 φλιτζάνια παξιμάδια από κριθάρι και σίκαλη, τριμμένα καλά
- 1/3 φλιτζανιού βούτυρο λιωμένο
- ½ φλιτζάνι κασέρι τριμμένο
- 300γρ. ανθότυρο
- 250γρ. μαλακό κατσικίσιο τυρί
- 200γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 3 αβγά
- 1 κουτ. σούπας φύλλα λεμονοθύμαρου
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- 200γρ. ντοματίνια κομμένα στη μέση
- 1 μέτρια σκελίδα σκόρδο
- 1 κουτ. σούπας μικρά φύλλα βασιλικού φρέσκου
- ½ κουτ. γλυκού μπούκοβο (γλυκιά ή και λίγη καυτερή)
- 1 κουτ. γλυκού πετιμέζι ροδιού
- 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι λευκό
Για τη βάση
Για τη στρώση τυριού
Για το γλάσο
Διαδικασία
Βήμα 1
Ετοιμάζετε τη βάση. Ανακατεύετε τα υλικά της βάσης και στρώνετε το μίγμα ομοιόμορφα στο πάτο του ταψιού που έχετε αλείψει με λίγο λάδι. Το βάζετε στην κατάψυξη για 15-20 λεπτά περίπου μέχρι να παγώσει.Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη στρώση τυριού: Χτυπάτε όλα τα υλικά στο μίξερ καλά μέχρι να γίνει ένα λείο, κρεμώδες μίγμα.Βήμα 2
Βγάζετε τη βάση από την κατάψυξη και στρώνετε από πάνω το μίγμα τυριών. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170oC για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να πήξει καλά και να πάρει ελάχιστο χρώμα. Αφήνετε να κρυώσει καλά.Βήμα 3
Ετοιμάζετε το γλάσο: Ζεσταίνετε το λάδι σε τηγάνι και προσθέτετε το σκόρδο. Μόλις βγάλει το άρωμά του το αφαιρείτε. Αυξάνετε τη φωτιά και προσθέτετε τα ντοματίνια και τα σοτάρετε μέχρι να καλυφθούν με το λάδι και να αρχίσουν να βγάζουν τα υγρά τους.Βήμα 4
Προσθέτετε το μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε λίγο και προσθέτετε το πετιμέζι ροδιού. Μόλις ενσωματωθεί σβήνετε τη φωτιά. Αφήνετε να κρυώσει και το στρώνετε πάνω από τη στρώση τυριού. Τοποθετείτε την τούρτα στο ψυγείο και αφήνετε για 2-3 ώρες τουλάχιστον να κρυώσει και να δέσει.Βήμα 5
Για να σερβίρετε, ανοίγετε τη σούστα του ταψιού και τοποθετείτε την τούρτα σε πιατέλα. Σκορπάτε από πάνω τα φύλλα βασιλικού και κόβετε την τούρτα σε τρίγωνα κομμάτια.Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη - Food Styling: Αντωνία Κατή