Η καπονάτα, είναι μια διάσημη Σιτσιλιάνικη, γλυκόξινη σάλτσα με μελιτζάνες, και μοναδικά χαρακτηριστικά. Απ’ τη μία απολαμβάνει κανείς τις αντιθετικότητες των μεσογειακών γεύσεων με ελιές, κάπαρη, μελιτζάνα, ξύδι, κουκουνάρι, σταφίδα, σέλερι και ντομάτα βγάζουν χαρακτήρα, υφές και εντάσεις. Απ’ την άλλη η καπονάτα έχει πολυχρηστικότητα, γιατί τρώγεται εξίσου ευχάριστα, κρύα ή ζεστή, με ζυμαρικά, με κοτόπουλο ή και σκέτη ως ορεκτικός μεζές.