Η Καθαρή Δευτέρα είναι μια εξαιρετική αφορμή να απολαύσουμε μερακλίδικους μεζέδες της γης και της θάλασσας, μαζί με τα αγαπημένα μας ούζα και τσίπουρα, και φυσικά με την ανάλογη παρέα. Ευτυχώς όλα αυτά δεν συνεπάγονται απαραίτητα ψώνια, προετοιμασίες και σπιτικά μαγειρέματα ούτε όμως και ισοδυναμούν με μια έξοδο που θα στοιχήσει αρκετά. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο σας προτείνουμε στέκια σε όλη την πόλη που μας χορταίνουν με τον πιο νόστιμο και οικονομικό τρόπο.

Το τριαντάφυλλο της νοστιμιάς
Όποιος δουλεύει γύρω γύρω ή περνάει από το σημείο συχνά δεν υπάρχει περίπτωση να μην το ξέρει αφού κάνει τη Λέκκα να μυρίζει θάλασσα καθημερινά. Κάποτε ήταν «μυστικό» αλλά τώρα φιγουράρει ακόμα σε διεθνείς ταξιδιωτικούς οδηγούς χωρίς ωστόσο να έχει χάσει ούτε στιγμή την αυθεντικότητά και την ποιότητά του. Οι ολόφρεσκες σαρδέλες που φιλετάρωνται, ψήνονται στη σχάρα και σερβίρονται με μπόλικα φρέσκα μυρωδικά είναι άχαστες. Το ίδιο και τα αχνιστά μύδια, οι γαρίδες σαγανάκι και τα τηγανητά μπαρμπουνάκια. Σχεδόν κάθε τραπέζι συμπληρώνουν βελούδινη φάβα και νόστιμα μαυρομάτικα, πληθωρική χωριάτικη, χόρτα και κολοκυθάκια υποδειγματικά βρασμένα αλλά και εξαιρετικές επιλογές για όσους προτιμούν το κρέας όπως π.χ. αφράτα κεφτεδάκια με χρυσαφένιες τηγανητές πατάτες. Ζ.Π.
Λεκκα 22, Σύνταγμα, τηλ.: 210 3227 298

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη – Food styling: Αντωνία Κατή

Λέσβιον
Στο ήσυχο κομμάτι του Γαλατσίου, δίπλα στα νταμάρια, αυτό το ουζερί φτιάχνει μεζέδες και σερβίρει ούζα και τσίπουρα που είναι από το νησί. Το ελαφρύ τηγάνι είναι ο πρωταγωνιστής: πεντανόστιμες πατάτες τηγανητές, τραγανά μαριδάκια και ψιλό γαυράκι, καλαμάρια αφρός και ζουμερά κουτσομουράκια. Και η ψησταριά όμως δεν πάει πίσω αφού από τα κάρβουνα περνάνε χταπόδια και θράψαλα και γίνονται όνειρο. Ακόμα, αυτά που αξίζουν οπωσδήποτε δοκιμής είναι τα παστά που έρχονται κατευθείαν από Λέσβο, ειδικά οι σαρδέλες και η λακέρδα, και φυσικά τα μαγειρευτά, από σουπιές που μαγειρεύονται στο μελάνι τους μαζί με μελιτζάνες μέχρι κλασσικούς γίγαντες. Ζ.Π.
Βαρδουσίων 3, Γαλάτσι, τηλ.: 210 2923 689

Λαγουδέρα
Στο Πέραμα δεν πάει κανείς εύκολα εκτός αν θέλει να πάρει το φέρι για να περάσει στη Σαλαμίνα ή να απολαύσει νόστιμους θαλασσινούς μεζέδες στη Λαγουδέρα. Η ατμόσφαιρα της άκρως νησιώτικη, σε άσπρο μπλε μοτίβο. Εδώ οι λαχανοντολμάδες φτιάχνονται με μπακαλιάρο, τα όστρακα σερβίρονται είτε ωμά με λεμόνι είτε αχνιστά, το χταπόδι ψήνεται σωστά και τα καλαμαράκια τηγανίζονται ελαφριά χωρίς πολλά λάδια. Καιρού επιτρέποντος, καθίστε έξω και απολαύστε τα ουζάκια σας χαζεύοντας τα πλοία που πάνε και έρχονται από το νησί. Β.Δ.
Λεωφ. Δημοκρατίας 33, Πέραμα, τηλ. 210 4414 154

Η Κασταλία
Λειτουργεί από το 1974, σταθερά, στο ίδιο σημείο, ακριβώς πάνω στην πλατεία Κασταλίας, στο Μαρούσι. Όσοι κυκλοφορούν στη γύρω περιοχή το γνωρίζουν και σίγουρα μία φορά στη ζωή τους έχουν κάνει στάση για ένα ουζάκι με μεζεδάκι. Στις γιορτές βγάζει ψησταριά, πάνω στον πεζόδρομο και τσικνίζει το σύμπαν, ενώ συχνά, πυκνά, παίζει μπουζουκάκι μπροστά στους περαστικούς. Για ημέρες όπως είναι η Καθαρή Δευτέρα πρέπει οπωσδήποτε να κλείσετε τραπέζι από νωρίς, γιατί έχει μεγάλη ουρά και λίστα αναμονής. Γ.Μπ.
Μητροπόλεως 5, Μαρούσι, τηλ.: 210 8021 215

Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη – Food styling: Αντωνία Κατή

Τα Σαρδελάκια
Μπορεί η σωστή, η ορθόδοξη κοινώς, ουζοκατάνυξη να απαιτεί αύρα θαλασσινή και αποδράσεις εκτός των τειχών, όμως και το Αθηναϊκό Κέντρο έχει τον τρόπο του να μας μυεί, που και που, σε πελαγίσια μυστικά και μάλιστα χωρίς καν να νιώθουμε το κύμα να σκάει στα πόδια μας. Σε μία τέτοια γωνιά της Αθήνας, στα Σαρδελάκια, καταφεύγω και εγώ κάθε φορά που θέλω γαύρο μαρινάτο, θράψαλο στη σχάρα, μύδια αχνιστά και ζουμερές γαρίδες σαγανάκι, δίπλα στη μερακλίδικη ταραμοσαλάτα και στις φρεσκοτηγανισμένες πατατούλες. Εννοείται, ότι τα καραφάκια με τα ούζα δε σταματούν να πηγαίνουν και να έρχονται, όση ώρα ατενίζουμε με την παρέα, τους πολύχρωμους χαρταετούς που χορεύουν ρυθμικά, ψηλά στον ουρανό. Λ.Χρ.
Παπαδιαμαντοπούλου 126, Πλατεία Αγίου Θωμά, Ζωγράφου, τηλ.: 210 7778 005

Ζαρκαδούλας
Σε αυτό το καλτ μαγαζί της Νίκαιας έρχεστε για δύο κύριους λόγους: για τα βραστά με λαδολέμονο καβουράκια και για τις jumbo γαρίδες. Και αν αναρωτιέστε αν αξίζει τον κόπο να διασχίσετε όλη την Αθήνα για να πάτε, θα σας πω ναι. Στα συν βάλτε τις πληθωρικές σαλάτες του καθώς και το ωραία τηγανητά ψάρια, από γαύρο και κουτσομούρες μέχρι μπακαλιαράκια. Τα τελευταία βέβαια μπορεί να μην είναι για την ήμερα, αλλά κρατήστε το σαν σημείωση. Β.Δ.
Βιθυνίας 32, Νίκαια, τηλ. 210 4252 770

Το Ουζερί του Λάκη
Αυτό το κρυμμένο διαμαντάκι είναι ιδανικό για όσους ξεμείνουν στο κέντρο της Αθήνας και θέλουν να πάρουν λίγη γεύση θάλασσας. Ιδανικό μέρος για φρέσκο ψάρι, καλαμαράκια τηγανιτά, σουπιές με το μελάνι τους, τσιροσαλάτα, ταραμοσαλάτα, όστρακα και γαρίδες ψημένες στη σχάρα. Βρίσκεται κρυμμένο στην πλατεία Βικτωρίας, πνιγμένο μεν στις πολυκατοικίες, αλλά προστατευμένο και ήσυχο από τους γύρω πολύβουους δρόμους. Έχει τόσο μεγάλη ποικιλία σε ούζο και τσίπουρο που είναι αδύνατον να μη βρείτε αυτό που πραγματικά σας ταιριάζει. Γ.Μπ.
Ελπίδος 16, Πεζόδρομος Πλατείας Βικτωρίας, τηλ.: 210 8213 776

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος, Food Styling: Tina & Olivia Webb

Μοντέρνοι Καιροί
Το προσπερνάς άνετα αυτό το μικρό ουζερί, που βρίσκεται κρυμμένο πίσω από την πλατεία Βέμπο, στην ευρύτερη περιοχή του Γηροκομείου Αθηνών, η οποία έχει αναπλαστεί με όμορφα φυτά και λουλούδια. Κι όμως τα λίγα του τραπέζια (μέσα και έξω) γεμίζουν καθημερινές και Σαββατοκύριακο, γι΄ αυτό καλό είναι να κάνεις κράτηση πριν το επισκεφθείς. Εδώ σερβίρουν από ψαράκια μικρά ή μεγαλύτερα και φρέσκα θαλασσινά, ανάλογα με το τι θα τους προμηθεύσουν, που μπορεί να συνοδεύσει κανείς με δικές τους αλοιφές όπως ταραμοσαλάτα και βέβαια με ποικιλία από καραφάκια ούζο και τσίπουρο. Ε.Σ.
Νικ. Γεννηματά 19, Αθήνα, τηλ.: 210 6913 293

Τα κείμενα υπογράφουν: Βασίλης Δημαράς, Γιάννα Μπαλαφούτη, Ζωή Παπαφωτίου, Εύη Σκλατινιώτη, Λουκία Χρυσοβιτσάνου

Κεντρική φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη – Food styling: Αντωνία Κατή