Το χωριό Αματρίτσε που ισοπεδώθηκε από τον πρόσφατο σεισμό στην Ιταλία είναι γενέτειρα της διάσημης μακαρονάδας αματριτσιάνα. Τα εστιατόρια της Ιταλίας, λοιπόν, αποφάσισαν να στηρίξουν όσους επλήγησαν από το σεισμό μέσω του διάσημου αυτού πιάτου.

Συγκεκριμένα, περισσότερα από 600 εστιατόρια σε όλη την Ιταλία συμφώνησαν να δωρίσουν σε όσους ζημιώθηκαν από το σεισμό από 2 ευρώ για κάθε πιάτο αματριτσιάνα που θα σερβίρουν!

Σημειώνεται ότι το Αματρίτσε επρόκειτο να πραγματοποιήσει αυτές τις μέρες και το 50ο φεστιβάλ του για τον εορτασμό της μακαρονάδας αματριτσιάνα, μιας από τις διασημότερες της ιταλικής κουζίνας.

amatritsiana

Και λίγη ιστορία
Η αματριτσιάνα με καταγωγή από το Αματρίτσε, δημιουργήθηκε αιώνες πριν από τους κτηνοτρόφους της περιοχής. H γαστριμαργική παράδοση της περιοχής θέλει τη γνήσια συνταγή να ξεπερνά τα χίλια χρόνια, ενώ τα υλικά από τα οποία αποτελείται μέχρι σήμερα χωρίς να επιδέχεται καμία απολύτως παραλλαγή είναι: γκουαντσιάλε (χοιρινό κρέας από μάγουλα, παρόμοιο με το μπέικον, αλλά πιο λιπαρό), τυρί πεκορίνο, λευκό κρασί, ντομάτες από το Σαν Μαρτσάνο, πιπέρι και τσίλι. Όσον αφορά μάλιστα το κομμάτι των παραλλαγών της ο δήμαρχος της περιοχής δηλώνει χαρακτηριστικά: «Το να χρησιμοποιήσει κανείς ένα υλικό έναντι ενός άλλου δεν αλλάζει μόνο τη γεύση ενός πιάτου, αλλά και την ιστορία του».