Με λεπτή ζύμη, αφράτη, ιταλική. Με λίγα υλικά, πολλά συστατικά, χορτοφαγική ή μη. Οι επιλογές ως προς τη συνταγή για πίτσα που μπορούμε να ακολουθήσουμε είναι πολλές. Μπορεί στο παρελθόν όλα τα παραπάνω να αποτελούσαν τα βασικά κριτήρια προκειμένου να κατασταλάξουμε στο ποια πίτσα προτιμάμε να καταναλώσουμε, όμως, πλέον, κοιτάμε και το τυρί που περιέχει στη γέμιση της. Γιατί, κάθε της μπουκιά «κρύβει» και μία τυρένια έκπληξη. Αλήθεια, εσείς ποιο τυρί βάζετε στην πίτσα σας;

Μοτσαρέλα
Με καταγωγή από την Νάπολη της Ιταλίας, η μοτσαρέλα μπορεί να χαρακτηριστεί ως η «βασίλισσα» των τυριών που επιλέγονται στην παρασκευή μίας πίτσας. Η αρχική – και πιο νόστιμη σύμφωνα με αρκετούς γευσιγνώστες – εκδοχή της είχε το γάλα υδροβούβαλου ως συστατικό παραγωγής. Μαστιχωτή, υγρή και βουβαλίσια, η μοτσαρέλα της Νάπολης απελευθερώνει τη γεύση και τα αρώματα της από τα πρώτα λεπτά του ψησίματος στο φούρνο. Σήμερα, χρησιμοποιείται γάλα αγελαδινό, το οποίο είναι ευκολότερο να το δουλέψετε, συσκευάζεται με την υγρασία του και έχει μικρή διάρκεια ζωής. Για αυτό, και πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα από τη στιγμή που θα το προμηθευτούμε. Ο συνδυασμός του εν λόγω τυροκομικού με ντομάτα και βασιλικός είναι απλά ονειρικός. Πάρτε μία γεύση του εδώ.

Προβολόνε
Μετά τη μοτσαρέλα, σειρά έχει το προβολόνε. Το όνομα του οφείλεται στην – επίσης – ναπολιτάνικη λέξη, «prova» που σημαίνει «μπάλα». Οποιαδήποτε ομοιότητα του ονόματος με το σχήμα του τυροκομικού δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία. Χρυσαφί στο εξωτερικό, κρεμώδες στο εσωτερικό, το προβολόνε ανήκει στην ομάδα των λείων τυριών που ταιριάζουν υπέροχα με την πίτσα μας. Και αυτό, γιατί η καπνιστή του γεύση της δίνει αυτό το κάτι που όλοι θέλουμε. Η πικάντικη εσάνς του οφείλεται στην αργή ωρίμανση του. Όπως και η μοτσαρέλα, έτσι και το προβολόνε διαθέτει αρκετές ποικιλίες.

Γκοργκοντζόλα
Φτιαγμένο από πλήρες αγελαδινό γάλα, η γκοργκοντζόλα είναι ένα ιταλικό μπλε τυρί με «φλέβες», το οποίο παράγεται στην ομώνυμη περιοχή του Μιλάνου και ταιριάζει ονειρικά με τη συνοδεία φρέσκιας ρόκας. Ως τυροκομικό προϊόν, η γκοργκοντζόλα παλαιώνεται συνήθως στους τρεις με τέσσερις μήνες με τις χαρακτηριστικές της ράβδους να δημιουργούνται από τους μύκητες που προκύπτουν κατά την παραγωγή. Στην αγορά υπάρχουν δύο ποικιλίες γκοργκοντζόλα, η γλυκιά και η πικάντικη. Ο συνδυασμός της δεύτερης με άλλα μαλακά τυριά γεννά την πιο νόστιμη πίτσα τεσσάρων τυριών ή αλλιώς «Quattro Formaggi».

Τσένταρ
Αγαπημένο τυρί για πίτσα και όχι μόνο. Με καταγωγή από ένα μικρό χωριό της Αγγλίας, η ανακάλυψή του όπως και πολλών άλλων τυριών πριν και μετά από αυτό, υπήρξε ένα ευτυχές «ατύχημα», το οποίο μέχρι σήμερα έχει βρει τη δική του θέση στην πίτσα μας. Η γεύση του ποικίλει από απαλή μέχρι πιο έντονη, με ήπιο ή πικάντικο άρωμα. Αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που το χρησιμοποιούν ως βάση για την πίτσα τους, οι μεγαλύτεροι pizza experts προτείνουν να χρησιμοποιούμε το τσένταρ ως βασικό τυροκομικό σε ένα πλούσιο μείγμα τυριών. Πριν αποφασίσετε το πως θα το αξιοποιήσετε, αντλήστε έμπνευση από την ομολογουμένως ιδιαίτερη – μα τόσο γευστική – συνταγή.

Φέτα
Ιταλία και Αγγλία περνούν στο παρασκήνιο και η Ελλάδα έρχεται στο προσκήνιο. Με το ξακουστό τυρί ΠΟΠ, το οποίο, εκτός από τη σαλάτα, ταιριάζει αρμονικά και με την πίτσα μας. Της δίνει ελληνικό αποτύπωμα, ξεχωριστή σφραγίδα και λοκάλ αίσθηση, ειδικά στην περίπτωση που στη συνταγή συνυπάρχουν ελιές ή βασιλικός. Εσείς ακόμα να δοκιμάσετε να την φτιάξετε;