Συνδεδεμένη με το DNA των Ελλήνων, η Φέτα αποτελεί το βαρύ πυροβολικό της τυροκομίας μας, είναι το προϊόν ΠΟΠ με τις μεγαλύτερες εξαγωγές, συνώνυμη με το ελληνικό καλοκαίρι για τους ξένους επισκέπτες. Κι όμως, αυτό το ΠΟΠ προϊόν, που θεωρητικά βάσει νόμου έχει κοινό τρόπο παραγωγής σε όλες τις περιοχές όπου τυροκομείται, στην πραγματικότητα έχει τόσα πρόσωπα όσα και τα τυροκομεία που ασχολούνται μαζί της, ακόμη και σε μέρη που δεν δικαιούνται να χρησιμοποιούν το όνομά της.
Βρίσκουμε από βουτυράτες, σχεδόν αλοιφώδεις εκδοχές μέχρι σκληρές και συμπαγείς, με έντονη οξύτητα και πιπεράτη γεύση. Πώς θα ήταν λοιπόν δυνατόν να δοκιμάσουμε και να επιλέξουμε την «καλύτερη» φέτα και με ποια κριτήρια; Πόσο αντικειμενική θα μπορούσε να είναι η επιλογή μας;

Τρόπος επιλογής
Επιλέξαμε να συγκρίνουμε όσο το δυνατόν πιο κοντινές στη λογική παραγωγής εκδοχές. Έτσι, αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε Φέτες ΠΟΠ ευρείας κατανάλωσης που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ, συσκευασμένες σε πλαστικό δοχείο με άλμη, βάρους 400 γρ. Σε αυτές δεν συμμετείχαν private labels.

Κριτήρια
Αυτά τα καθορίζει το ίδιο το προϊόν και οι προδιαγραφές του, που ακριβώς επειδή πρόκειται για προϊόν ΠΟΠ είναι συγκεκριμένες:
Η Φέτα είναι λευκό, μαλακό τυρί άλμης, που παράγεται από πλήρες παστεριωμένο πρόβειο γάλα, στο οποίο μπορεί να προστεθεί έως 30% κατσικίσιο γάλα.
Η Φέτα έρχεται στο εμπόριο σε κομμάτια με σχήμα σφηνοειδές ή ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο. Το χρώμα της είναι λευκό, δεν έχει επιδερμίδα και η μάζα της είναι συμπαγής, μαλακή, με λίγες ή καθόλου οπές, με λίγες μηχανικές σχισμές.
Η μέγιστη υγρασία δεν επιτρέπεται να ξεπερνά το 56% κατά βάρος, η ελάχιστη λιποπεριεκτικότητα βρίσκεται στο 43% επί ξηρού (πρακτικά γύρω στο 23% στο τυρί ως έχει) και το αλάτι κυμαίνεται γύρω στο 2,5% αν και υπάρχουν και λίγο πιο αλμυρές εκδοχές.
Έχει γεύση λιπόλυσης, ευχάριστη και ελαφρά όξινη, με πλούσιο άρωμα.

Ποιες δοκιμάστηκαν
Η επιλογή έγινε με τη δυνατότητα πρόσβασης του καταναλωτή στα συγκεκριμένα προϊόντα, που αναφέρονται με αλφαβητική σειρά: Αμφιλοχίας γη, Δωδώνη, Ήπειρος, Μεβγάλ, Χωριό. Αγοράστηκαν σε καταστήματα μεγάλων αλυσίδων Σούπερ Μάρκετ.

Τι περιμέναμε
Σε όλα τα προϊόντα ευρείας κυκλοφορίας, εκείνα δηλαδή που βρίσκουμε πολύ εύκολα σε όλα τα σούπερ μάρκετ και τα παντοπωλεία, η γεύση προσαρμόζεται στη γευστική παλέτα της πλειοψηφίας των καταναλωτών, ώστε να καλύπτει τις προτιμήσεις μιας όσο το δυνατόν μεγαλύτερης γκάμας αγοραστών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση λοιπόν, μιλώντας για τη Φέτα ΠΟΠ, περιμέναμε μια ήπια εκδοχή της, με φρέσκα αρώματα πρόβειου γάλακτος, μέτριας σκληρότητας, κατάλευκη, ήπιας οξύτητας, με ευχάριστη βουτυρένια επίγευση.
Αυτό σημαίνει ότι δεν περιμέναμε να βρούμε στις υπό δοκιμή φέτες μεγάλες αυξομοιώσεις σε οξύτητα, αλατότητα, πικάντικη αίσθηση ή έντονα αρώματα, που συνήθως βρίσκουμε σε φέτες μικρότερων παραγωγών και που διαφοροποιούν υπολογίσιμα το τελικό προϊόν.

Τα αποτελέσματα
Οι Φέτες ΠΟΠ αξιολογήθηκαν με τη μέθοδο της τυφλής δοκιμής αριθμημένων δειγμάτων και με βάση συγκεκριμένα χαρακτηριστικά:

  • Εμφάνιση και χρώμα
  • Υφή και δομή
  • Οσμή, γεύση και αρώματα

Πιο ειδικά, στο θέμα της υφής – δομής, ως πολύ σκληρή, μέτρια σκληρή ή μαλακή και στο θέμα της γεύσμης – οσμής ως ευχάριστη, πικάντικη, όξινη, αλμυρή, πικρή, ταγγισμένη.
Στην ομάδα συμμετείχαν: Νανά Δαρειώτη, δ/ντρια του Olive και του Olivemagazine.gr, η Νάντια Λιαργκόβα, αρχισυντάκτρια του Olivemagazine.gr, οι Χριστίνα Δρούζα, Ιωάννα Ζέρβα και Δέσποινα Λάνου, συντάκτριες του Olivemagazine.gr.
Η βαθμολογία δόθηκε στην κλίμακα του 10, και σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα με εκκίνηση τη μεγαλύτερη βαθμολογία και κάποια επεξηγηματικά σχόλια για το κάθε δείγμα.

Φέτα ΠΟΠ Δωδώνη
8,5/10
Καλή εκκίνηση με καθαρό λευκό χρώμα και ωραία υφή στο κόψιμο, μέτριας σκληρότητας, με μικρές διάσπαρτες τρύπες. Πέρασε πρώτη στο θέμα αρωμάτων και γεύσης, χάρη στα ευδιάκριτα, πολύ ευχάριστα αρώματα πρόβειου γάλακτος, τη γεμάτη γεύση με την ικανοποιητική οξύτητα, μια ιδέα πικάντικη, με βουτυράτη επίγευση που διαρκεί.

Φέτα ΠΟΠ Ήπειρος
8/10
Κατάλευκη, με μικρές διάσπαρτες τρύπες, γεύση ευχάριστη, ελαφρά πικάντικη, με ωραία οξύτητα, μέτρια αλατότητα, μαλακή προς μέτρια σε σκληρότητα, χαρακτηριστικά γαλατένια αρώματα και ανάλαφρη βουτυρένια επίγευση.

Φέτα ΠΟΠ Χωριό
7/10
Με ωραίο λευκό χρώμα και λίγες διάσπαρτες σχισμές, διαθέτει φρέσκια γεύση, ήπια πικάντικη, με αναγνωρίσιμη οξύτητα, αισθητή παρουσία αλατιού, είναι μέτρια σε σκληρότητα, με μαλακά αρώματα πρόβειου γάλακτος και ευχάριστη επίγευση.

Φέτα ΠΟΠ Αμφιλοχίας Γη
6,5/10
Λευκή, με καλή δομή, αρκετά ευχάριστη γεύση, πικάντικη, χωρίς ιδιαίτερη οξύτητα, σχετικά αλμυρή, διαθέτει τα αναμενόμενα αρώματα γάλακτος, όμως στο τελείωμα αφήνει μια ελαφρά πικρή επίγευση.

Φέτα ΠΟΠ Μεβγάλ
5,5/10
Κατάλευκη με ωραία συμπαγή δομή, χαρακτηρίστηκε ως ιδιαίτερα αλμυρή σε σχέση με τις υπόλοιπες, με την αλατότητα να υπερκαλύπτει την υπάρχουσα οξύτητα και την πικάντικη αίσθηση. Μέτρια σε σκληρότητα, διαθέτει ουδέτερα αρώματα και κοντή επίγευση.

Σημείωση
Τα αποτελέσματα αφορούν σε συγκεκριμένα δείγματα, που αγοράστηκαν και καταναλώθηκαν την ίδια ημέρα της αγοράς τους.