Στο καθιερωμένο γκάλοπ της Τετάρτης στο Viber, σας ρωτήσαμε τι αγαπάτε να τρώτε περισσότερο. Πιάτα με ζυμαρικά ή ρύζι;

Από την αρχή της ψηφοφορίας, το αποτέλεσμα έγειρε υπέρ των αγαπημένων ζυμαρικών αφήνοντας πίσω το ρύζι και μάλιστα με μεγάλη διαφορά. Το ποσοστό των μακαρονιών έφτασε στο 75% και του ρυζιού στο 25%. Και τα δύο είδη, είναι εξαιρετικά δημοφιλή σε όλον τον κόσμο και λόγω της ευελιξίας τους, έχουμε μια μεγάλη ποικιλία συνταγών. Συνδυάζονται πολύ εύκολα με οποιαδήποτε άλλη πρώτη ύλη και δίνουν πιάτα από πολύ καθημερινά, μέχρι υψηλής μαγειρικής.

Τα μακαρόνια άρχισαν να γίνονται πολύ δημοφιλή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είχαν είχαν μήκος 50 εκατοστά, όμως σήμερα δεν ξεπερνούν τα 30 εκατοστά.

Τα μακαρόνια γίνονται από σιμιγδάλι, που είναι το αποτέλεσμα της άλεσης του σκληρού σιταριού. Όμως τα τελευταία χρόνια, που οι διατροφικές μας ανάγκες έχουν μεταβληθεί, βρίσκουμε μακαρόνια φτιαγμένα και από άλλες πρώτες ύλες αλλά και με προσμίξεις υλών. Έτσι, στο εμπόριο υπάρχουν ζυμαρικά από σπανάκι, ρεβίθι, αρακά, κινόα κ.λπ. που καλύπτουν τις ανάγκες ανθρώπων που χρειάζεται να κάνουν ειδική διατροφή.

Όπως τα μακαρόνια, έτσι και το ρύζι έχει πολλά είδη που το κάθε ένα ενδείκνυται για διαφορετικό τρόπο μαγειρέματος. Οι πιο γνωστές στην Ελλάδα τα: γλασέ, Καρολίνα, νυχάκι, καστανό, μπασμάτι, αρμπόριο, κ.α.

Έχουμε συγκεντρώσει 3 συνταγές για μακαρόνια και 3 για ρύζι:

Μακαρονάδα με κιμά
Το μυστικό της επιτυχίας είναι στον κιμά, που τον καβουρδίζουμε καλά και με υπομονή και θα τον αρωματίσουμε με διάφορα μπαχαρικά. Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε ένα τέτοιο πιάτο!

Γαριδομακαρονάδα
Η γαριδομακαρονάδα είναι ένα από τα πιο νόστιμα πιάτα με θαλασσινά και μπορούμε να τη φτιάξουμε εύκολα και γρήγορα.

Η κατσικομακαρονάδα
Ένα από τα νοστιμότερα πιάτα της ελληνικής παράδοσης!

Και τρεις συνταγές για ρύζι:

Αρνίσιο μπούτι με ρύζι από τον Λίβανο
Μια νόστιμη συνταγή από τον Λίβανο με βασικό υλικό το αρνάκι. Ιδανική για οικογενειακές μαζώξεις του Σαββατοκύριακου. Το ρύζι με κιμά που συνοδεύει το κρέας απογειώνει το πιάτο.

Κοτόπουλο με κάρι
Ένα γρήγορο ινδικό κοτόπουλο με κάρι που ξετρελαίνει με τα αρώματα. Κλασικά ρύζι μπασμάτι για συνοδευτικό.

Γλυκόξινες γαρίδες με ρύζι και λαχανικά
Ένα νόστιμο πιάτο με ανατολίτικα στοιχεία. Οι γλυκόξινες γαρίδες με το ρύζι είναι ένας εξαιρετικός γευστικός συνδυασμός.