Η ντούγια (’nduja) είναι ένα υπέροχο, σπάνιο και παραδοσιακό αλλαντικό με ιταλική καταγωγή – πιο συγκεκριμένα μας έρχεται από την Καλαβρία.
Το κόκκινο-πορτοκαλί χρώμα του και η πολύ μαλακή υφή του είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ενώ αφήνει έντονα καυτερή επίγευση. Φτιάχνεται από τα πιο φθηνά κομμάτια του χοίρου, π.χ. τα μάγουλα και το πάνω μέρος της κοιλιάς, που πολτοποιούνται μαζί με καυτερή πιπεριά πεπεροντσίνο και γεμίζουν τα έντερα του χοίρου, τα λεγόμενα τσέκι (ciechi). Ακολουθεί κάπνισμα και κρέμασμα σε δροσερό και ξηρό μέρος όπου στεγνώνει για 3-6 μήνες – ανάλογα μέγεθος και το βάρος της. Νοστιμίζει πίτσες, σάλτσες ντομάτας και ζυμαρικά, ενώ τρώγεται και απλωμένη σε φρυγανισμένο ψωμί.