Την αγκινάρα, τη ξέρουμε κυρίως α λα πολίτα ή μαγειρεμένη με φρέσκα κουκιά. Όμως η αγκινάρα πάει με όλα, γίνεται λευκή αλλά και κοκκινιστή, σουφλέ, πίτα, μουσακάς, πουρές, ομελέτα, σούπα, κροκέτα, μαγειρεύεται με όλα τα κρέατα αλλά έχει μια προτίμηση στο αρνάκι ή το κατσικάκι, στο μπριάμ, με σπανάκι, με συκωτάκια πουλιών και κόκορα, αγαπά όλα τα θαλασσινά όπως το χταπόδι, τις σουπιές, τις γαρίδες, τον παστό μπακαλιάρο και το ψάρι, γίνεται ακόμη και γλυκό του κουταλιού αλλά και χωνευτικό λικέρ.
Μαγειρεμένη την ξέρουμε, αλλά δοκιμάστε την και ωμή, όπως οι Κρητικοί, ψιλοκομμένη, με λεμόνι, χοντρό αλάτι και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
10 υπέροχες συνταγές με αγκινάρα για να διαλέξετε ποια ταιριάζει στο ανοιξιάτικο τραπέζι
Αγκινάρες με αρακά και φρέσκο μάραθο
Ένα πολύ νόστιμο λαδερό, με φρέσκα λαχανικά της άνοιξης, που ταιριάζει πολύ στο καθημερινό και σαρακοστιανό τραπέζι.
Μουσακάς με αγκινάρες και εύκολη μπεσαμέλ γιαουρτιού
Μια ακόμα νόστιμη εκδοχή του αγαπημένου μουσακά, στη οποία αντικαθιστούμε τις μελιτζάνες με αγκινάρες και την κλασική μπεσαμέλ με γιαούρτι.
Χοιρινό με αγκινάρες και αμύγδαλα
Ένα μαγειρευτό κατσαρόλας με χοιρινό και αγκινάρες που κερδίζει τις εντυπώσεις με την πλούσια γεύση του.
Πράσινη σαλάτα με αγκινάρες και παναρισμένο ανθότυρο
Όσο οι αγκινάρες είναι στην εποχή τους τις απολαμβάνουμε και σε νόστιμες σαλάτες. Μια συνταγή του Ηλία Μαμαλάκη.
Κοτόπουλο φρικασέ με αγκινάρες
Ένα ανοιξιάτικο φρικασέ με κοτόπουλο και αγκινάρες, που θα σας κερδίσει με τη γεύση του.
Αγκινάρες αλά πολίτα
Εκμεταλλευόμαστε το απόλυτο ανοιξιάτικο λαχανικό και φτιάχνουμε αγκινάρες αλά πολίτα, ένα φαγητό που αγαπούν χορτοφάγοι και μη.
Τάρτα με αγκινάρες και μπέικον
Μία ξεχωριστή ανοιξιάτικη τάρτα με αγκινάρες. Την εμπλουτίζετε με μπέικον και γίνεται ακόμη πιο λαχταριστή.
Κατσικάκι με αγκινάρες και κουκιά
Ένα ωραίο, ανοιξιάτικο φαγητό για το κυριακάτικο τραπέζι.
Ανοιξιάτικο πιλάφι με αρακά και αγκινάρες
Ένα πολύ νόστιμο πιλάφι με φρέσκα ανοιξιάτικα λαχανικά που θα απολαύσετε ως κυρίως πιάτο, αλλά και ως συνοδευτικό για ψητό κρέας, πουλερικά ή ψάρι στο κυριακάτικο τραπέζι.
Φριτάτα με αγκινάρες και φέτα
Φριτάτα στα ιταλικά, τορτίγια στα ισπανικά, ομελέτα στα ελληνικά. Όπως και να την πεις τη λατρεύουν όλοι οι λαοί της Μεσογείου και γίνεται πανεύκολα ακόμη κι αν δεν έχεις ταλέντο στη μαγειρική. Εδώ τη συνδυάζουμε με ελληνικά αρώματα και γεύσεις για απίστευτη νοστιμιά.