Τα ελληνικά παραδοσιακά γλυκά ταψιού αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομικής μας παράδοσης, ξυπνώντας μνήμες από οικογενειακές συγκεντρώσεις και γιορτινά τραπέζια. Από το κλασικό γαλακτομπούρεκο μέχρι την αρωματική πορτοκαλόπιτα και την αφράτη καρυδόπιτα, κάθε συνταγή κρύβει μέσα της αρώματα και γεύσεις που μας ταξιδεύουν στο παρελθόν. Σε αυτό το άρθρο, συγκεντρώσαμε 25 μοναδικές συνταγές που θα γεμίσουν το σπίτι μας με το άρωμα της παράδοσης και θα μας θυμίσουν γιατί τα γλυκά ταψιού κατέχουν ξεχωριστή θέση στη γευστικές μας αναμνήσεις.

Ο μπακλαβάς της νηστείας
Ο αγαπημένος παραδοσιακός μπακλαβάς στη νηστίσιμη εκδοχή του. Απλά απολαυστικός.

Σαμόπιτα ή Σουσαμόπιτα
Μια σιροπιαστή, γλυκιά πίτα με μπόλικο σουσάμι και άρωμα κανέλας, που θυμίζει λίγο μπακλαβά με καρύδια. Θα σας αρέσει πολύ!

Γαλατόπιτα με μπισκοτένια βάση
Απολαυστική γαλατόπιτα με βάση που θυμίζει cheesecake. Είναι από τα καλύτερα επιδόρπια για τα ανοιξιάτικα τραπέζια.

Καρυδόπιτα με σάλτσα σοκολάτας
Αφράτη καρυδόπιτα, ωραία σιροπιασμένη και σερβιρισμένη με ζεστή σάλτσα σοκολάτας. Δεν υπάρχει καλύτερο επιδόρπιο για το κυριακάτικο τραπέζι!

Γαλακτομπούρεκο αρωματισμένο με λεμονόχορτο
Το αγαπημένο γλυκό ταψιού περιχύνεται με σιρόπι αρωματισμένο με λεμονόχορτο και το αποτέλεσμα είναι απλά υπέροχο!

Κυκλαδίτικη καρπουζόπιτα
Μια υπέροχη καλοκαιρινή πίτα που στα κυκλαδίτικα νησιά φτιάχνουν κατά κόρον.

Αμυγδαλόπιτα με πορτοκάλι
Αυτή η αμυγδαλόπιτα είναι ένα ζουμερό γλυκό, με έντονο το άρωμα του πορτοκαλιού, κατάλληλο για να συνοδεύσει καφέ ή τσάι, αλλά και για να γίνει επιδόρπιο μετά από ένα γιορτινό γεύμα, αν το χρησιμοποιήσετε σαν βάση για παγωτό.

«Παντεσπάνι» σιροπιαστό
Μια γλυκιά πίτα με πολλά αβγά που σερβίρεται σκέτη ή γίνεται βάση και για άλλα επιδόρπια.

Κοπεγχάγη
Αγαπημένο παραδοσιακό, σιροπιαστό γλυκό που μας κερδίζει με τη φίνα γεύση του και το υπέροχο άρωμα του.

Κλασικό γαλακτομπούρεκο
Παρά τις αμαρτωλές θερμίδες του, επιμένουμε να αγαπάμε αυτό το κλασικό ελληνικό γλυκό και να το απολαμβάνουμε όλο το χρόνο. Όταν μάλιστα τρώγεται χλιαρό είναι το ευ της γεύσης!

Σάμαλι
Ένα γλυκό με αραβική καταγωγή που απέκτησε φανατικούς οπαδούς και στη χώρα μας. Στην Ελλάδα μας ήρθε από την Πόλη, απ’ όπου και η συνταγή. Ο ιδανικός συνοδός για ένα ζουμερό σάμαλι είναι μια μπάλα από παγωτό καϊμάκι (ντοντουρμά).

Σοκολατόπιτα με καρύδια και επικάλυψη σάλτσας σοκολάτας
Ζουμερή και απίστευτα λαχταριστή σοκολατόπιτα με καρύδια, που σερβίρετε με σάλτσα σοκολάτας και αν θέλετε με μία μπάλα παγωτό.

Ορφανό κανταΐφι
Το κανταΐφι σε μια διαφορετική εκδοχή. Απολαύστε το με ένα φλιτζάνι ελληνικό καφέ, μετά το φαγητό.

Μελόπιτα
Μία γλυκιά πίτα με καταγωγή από τη Σίφνο, που φτιάχνετε με ελάχιστα υλικά και κερδίζει τις εντυπώσεις με την πλούσια γεύση της.

Πορτοκαλόπιτα
Ζουμερή, χρυσαφένια και μοσχοβολιστή, αυτή η πορτοκαλόπιτα είναι ο ιδανικός τρόπος να ολοκληρώσετε ένα όμορφο γεύμα.

Μπουγάτσα γλυκιά με κρέμα και τυρί
Κλασική και αγαπημένη πίτα που λατρεύουν φανατικά μικροί και μεγάλοι. Τρώγεται ιδανικά χλιαρή προς ζεστή, πασπαλισμένη φυσικά με άφθονη άχνη ζάχαρη και κανέλα.

Γαλατόπιτα από την Πελοπόννησο
Μπορεί γενικά μια γαλατόπιτα να θέλει λίγο παραπάνω χρόνο για να γίνει, όμως η συγκεκριμένη είναι πανεύκολη γιατί δεν έχει καθόλου φύλλο, οπότε δεν έχετε παρά να τη δοκιμάσετε με την πρώτη ευκαιρία.

Κιουνεφέ με κρέμα ανθότυρου
Αυτό το «κανταΐφι» με ρίζες από τη Μέση Ανατολή είναι μια εξαιρετική ιδέα για ένα πραγματικά ελαφρύ αλλά και πολύ νόστιμο γλυκό που τρώγεται όλες τις ώρες.

Ραβανί αμμουλιανιώτικο
Η συνταγή του ραβανί είναι της Κας Γιώτας από την ταβέρνα «Μεγάλη Άμμος» στην Αμμουλιανή, το μικρό νησί στη Χαλκιδική απέναντι από την Ουρανούπολη.

Χλουρόπιτα με σουσαμόμελο
Πανεύκολη πίτα από τη Θεσσαλία που έφτιαχναν με χλωρό τυρί που κρατούσαν πριν το βάλουν στην τσαντίλα να στραγγίξει.

Γαλακτομπούρεκο σοκολάτα – πορτοκάλι
Το «αμαρτωλό» γαλακτομπούρεκο σε μια… κολασμένη παραλλαγή, με το αχτύπητο δίδυμο σοκολάτα πορτοκάλι να του δίνει νέα διάσταση.

Μαχαλεπί (μαλεμπί) με αιγινήτικα φιστίκια
Ένα πολύ cozy γλυκό, με τα χρώματα του χειμώνα και γεύση ανατολής. Ιδανικό για κέρασμα γιορτής, αλλά και τα γιορτινά ή επίσημα τραπέζια.

Μπακλαβάς με πορτοκάλι, καρύδια και τζίντζερ
Ο κλασικός και αγαπημένος μπακλαβάς σε μια συνταγή λίγο πειραγμένη. Το άρωμα τζίντζερ ταιριάζει πολύ με την κανέλα, το γαρίφαλο και το σιρόπι. Ιδανικό επιδόρπιο για τα κυριακάτικα και τα γιορτινά τραπέζια που θα τους ενθουσιάσει όλους!

Γιαουρτόπιτα με άρωμα πορτοκαλιού
Η πιο αφράτη, αρωματική, σιροπιασμένη γιαουρτόπιτα. Μαμαδίστικη απόλαυση από αυτές που κρατάς σαν ανάμνηση μια ζωή.

Γαλακτομπούρεκο με σοκολατένιο φύλλο κρούστας
Τι είναι καλύτερο από ένα γαλακτομπούρεκο; Ένα γαλακτομπούρεκο σοκολάτας! Αυτό το σιροπιαστό γλυκάκι θα σάς ενθουσιάσει με το τραγανό του φύλλο και την πλούσια «αμαρτωλή» του γέμιση.