Μια από τις μεγαλύτερες παρανοήσεις σχετικά με τη χορτοφαγική μαγειρική είναι ότι οι επιλογές είναι περιορισμένες, ωστόσο υπάρχει πληθώρα λαχανικών, φρούτων, ξηρών καρπών, σπόρων, οσπρίων και τυριών για να διαλέξουμε αυτά που μας ταιριάζουν, ακόμα και αν δεν είμαστε χορτοφάγοι αλλά απλά αναζητάμε συνταγές χωρίς κρέας για μια πιο υγιεινή διατροφή.
Τα λαχανικά, απίστευτα γευστικά έτσι κι αλλιώς, μας δίνουν μια ευρεία γκάμα πιάτων, από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σύνθετα, από τα πιο ταπεινά μέχρι τα πιο fine dinning. Συνδυάζονται απόλυτα με κρέας, πουλερικά, ψάρι, θαλασσινά, όσπρια και ζυμαρικά, δηλαδή με όλα τα είδη.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, βρίσκουμε σε αφθονία πολλά είδη φρούτων και λαχανικών και στην Ελλάδα που τα αγαπάμε πολύ, οι καρποί των μποστανιών έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην μαγειρική μας. Μελιτζάνες, ντομάτες, πιπεριές και πολλά ακόμα γεμίζουν κατσαρόλες και ταψιά αναδύοντας έντονες γεύσεις και πληθωρικά αρώματα.
Εκτός από τα πολύ δημοφιλή, μαμαδίστικα γεμιστά, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτήν την πληθώρα λαχανικών και να δοκιμάσουμε να τα γεμίσουμε με υλικά πέρα από αυτά που έχουμε συνηθίσει.
Ας δούμε ποια λαχανικά μπορούμε να γεμίσουμε και μερικές ιδιαίτερες συνταγές:
Κολοκυθάκια
Από τις πιο καλοκαιρινές συνταγές είναι τα τηγανιτά κολοκύθια και οι κολοκυθοκεφτέδες, όμως αν σκεφτούμε καλά, θα διαπιστώσουμε ότι τα κολοκυθάκια είναι ένα λαχανικό με πολλά πρόσωπα. Δίνουν πολλά διαφορετικά πιάτα και ήρθε η ώρα να τα δοκιμάσουμε και γεμιστά. Τέλειο σχήμα, ιδανική υφή, ουδέτερη γεύση που ταιριάζει με όλες τις γεμίσεις.
Κολοκύθια γεμιστά με κιμά κοτόπουλου και ρύζι
Γεμίζουμε στρογγυλά κολοκυθάκια με κιμά κοτόπουλο και ρύζι και τα ψήνουμε στο φούρνο για να γίνουν νόστιμα και απολαυστικά.
Κολοκυθάκια γεμιστά με ρύζι και μανιτάρια
Ένα υπέροχο πιάτο που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει γευστικά από το αντίστοιχο με κρέας.
Κολοκύθια γεμιστά στο φούρνο
Τα στρογγυλά κολοκυθάκια είναι ό,τι πρέπει για γεμιστά στον φούρνο. Τα φτιάχνουμε με κιμά και πλιγούρι αντί για ρύζι και τα ψήνουμε μέσα σε αρωματική σάλτσα ντομάτας.
Κολοκυθοανθοί
Πολύ συχνά, όταν αγοράζουμε ολόφρεσκα κολοκυθάκια, πετάμε το άνθος που έχουν στην κορυφή. Όμως τα λουλούδια των κολοκυθιών μπορούν να μαγειρευτούν με διάφορους τρόπους και ένας από αυτούς είναι γεμιστά. Ιδανικά, τα άνθη πρέπει να μαγειρευτούν την ημέρα που τα αγοράζουμε, ώστε να είναι φρέσκα και να μην προλάβουν να μαραθούν γιατί είναι πολύ ευαίσθητα.
Γεμιστοί κολοκυθοανθοί με ρύζι και μυρωδικά
Τα πιο ιδιαίτερα γεμιστά που μπορείτε να φτιάξετε το καλοκαίρι! Οι κολοκυθοανθοί χρειάζονται λίγη περισσότερη προσοχή κατά τη συλλογή και την προετοιμασία, αλλά η νοστιμιά τους αξίζει κάθε κόπο.
Κολοκυθολούλουδα γεμιστά με σος γιαουρτιού
Νόστιμοι και τρυφεροί, αυτοί οι κολοκυθανθοί γεμιστοί με ρύζι, κουκουνάρι, σταφίδες και μυρωδικά θα γίνουν από τους αγαπημένους ουζομεζέδες.
Κολοκυθοανθοί γεμιστοί με 3 είδη τυριών
Τυρένια γέμιση για τα ολόφρεσκα λουλούδια των κολοκυθιών.
Πιπεριές
Ποιος δεν αγαπά τις πιπεριές; Ακόμα ένα είδος που μπαίνει τα καλοκαιρινά τραπέζια τηγανιτό, δίπλα στα κολοκυθάκια, συνοδεία τυροκαυτερής… Πανεύκολες να τις καθαρίσουμε και να τις γεμίσουμε, τις βρίσκουμε σε πολλές ποικιλίες που η κάθε μία έχει και μια ιδιαιτερότητα σε γεύση.
Πιπεριές κέρατο γεμιστές με φρέσκια ντομάτα και καπνιστό τυρί
Αγαπημένος μεζές οι πιπεριές, σε αυτή τη συνταγή γεμίζονται με ντομάτα και τυριά και γίνονται πολύ νόστιμες.
Πολύχρωμες πιπεριές γεμισμένες με μυρωδάτο ταμπουλέ
Μια δροσερή χορταστική σαλάτα, που συνοδεύει άνετα ένα ελαφρύ κυρίως πιάτο.
Πιπεριές κέρατα γεμιστές με κιμά και πλιγούρι
Τα γεμιστά λαχανικά είναι από τα πιάτα που αγαπά πολύ και το ελληνικό τραπέζι. Γεμίζουμε τις πιπεριές με πλιγούρι και κιμά και τις ψήνουμε στο φούρνο.
Μελιτζάνες
Οι μελιτζάνες έχουν φανατικούς φίλους και φανατικούς εχθρούς και συμπληρώνει την τριλογία με τα τηγανιτά κολοκυθάκια και τις τηγανιτές πιπεριές. Είναι ακόμα ένα λαχανικό με πολλές δυνατότητες, αφού μας δίνει πολλά διαφορετικά πιάτα. Έχει ιδανικό σχήμα για γέμιση και η χαρακτηριστική αψάδα στη γεύση της μελιτζάνας δίνει υπέροχο αποτέλεσμα.
Μελιτζάνες στον φούρνο με ντομάτα, κρεμμύδι και φέτα
Ένα πιάτο όλο νοστιμιά. Οι μελιτζάνες, ζουμερές με τη σάλτσα τους, μπαίνουν στον φούρνο χωρίς να τις περάσουμε από το τηγάνι, για ένα πιο ελαφρύ αποτέλεσμα.
Γεμιστές μελιτζάνες με λαχανικά και πουρέ πατάτας
Μοιάζουν με παπουτσάκια αλλά δεν είναι. Αντί για κιμά θα χρησιμοποιήσουμε μίγμα λαχανικών και αντί για μπεσαμέλ, πουρέ πατάτας. Οι χορτοφάγοι θα το εκτιμήσουν ακόμα περισσότερο αυτό το πιάτο.
Παπουτσάκια με ντοματίνια, μοτσαρέλα και βασιλικό
Οι γνωστές μας μελιτζάνες παπουτσάκια στην ελαφριά εκδοχή τους, χωρίς κιμά και μπεσαμέλ.
Αγκινάρες
Οι αγκινάρες είναι λίγο παρεξηγημένες και οι περισσότεροι θεωρούμε ότι είναι ελάχιστοι οι τρόποι που μπορούμε να τις μαγειρέψουμε. Έτσι, δύσκολα φανταζόμαστε ότι μπορούμε να τις γεμίσουμε με διάφορα υλικά. Το καθάρισμά τους φαίνεται δύσκολο, όμως χρειάζεται μόνο λίγη εξοικείωση και εν τέλει το τέλειο σχήμα τους, ιδανικό για να συγκρατεί τα υλικά στο εσωτερικό, θα μας αποζημιώσει για τον κόπο.
Αγκινάρες γεμιστές με λαχανικά
Οι αγκινάρες κάνουν υπέροχα φαγητά κατσαρόλας. Τις γεμίζουμε με λαχανικά και συνοδεύουμε ιδανικά με ένα ποτήρι καλό λευκό κρασί.
Αγκινάρες παπουτσάκια
Τα παπουτσάκια είναι από τα αγαπημένα μας καλοκαιρινά φαγητά. Σε αυτή τη συνταγή οι μελιτζάνες αντικαθίστανται από τρυφερές καρδιές αγκινάρας.
Αγκινάρες με ανθότυρο στο φούρνο
Γεμίζουμε τις αγκινάρες με ανθότυρο για να απολαύσουμε ένα δροσερό ορεκτικό.
Ντομάτες
Και ποιος δεν έχει δοκιμάσει γεμιστές ντομάτες! Αν είναι εξαιρετικά μαλακές, το περίβλημά τους έχει το κατάλληλο σχήμα για γέμιση και τη συγκρατεί χωρίς προβλήματα. Οι χυμοί της ντομάτας κάνουν τα υλικά που προσθέτουμε στο εσωτερικό πιο ζουμερά και αφήνουν τη γλύκα της ντομάτας.
Γεμιστές ντομάτες με κιμά, πλιγούρι και σάλτσα φέτας βασιλικού
Το απόλυτο ελληνικό φαγητό του καλοκαιριού, τα γεμιστά. σε μια διαφορετική συνταγή με πλιγούρι. Συνοδεύονται από δροσερή αρωματική σάλτσα φέτας.
Ντομάτα γεμιστή με λιβανέζικο ταμπουλέ
Οι φρέσκες, ζουμερές ντομάτες γεμίζουν με υλικά του καλοκαιριού και γίνονται ελαφριά, χορταστικά πιάτα.
Nτομάτες γεμιστές με κουσκούς, φέτα και βασιλικό
Μία διαφορετική συνταγή για γεμιστές ντομάτες, με κουσκούς αντί για ρύζι, που μπορείτε να σερβίρετε και ως ορεκτικό σε γιορτινό τραπέζι.
Πατάτες
Οι γεμιστές πατάτες είναι πολύ δημοφιλείς, καθώς μπορούν να συνδυαστούν με πληθώρα υλικών και καρυκευμάτων. Γενικά, μπορούμε εύκολα να πειραματιστούμε με τις γεύσεις και δύσκολα θα αποτύχουμε.
Ψητές πατάτες με τρία διαφορετικά είδη γέμισης
Οι γεμιστές πατάτες είναι από τα πιο αγαπημένα ορεκτικά σε φιλικά ή επίσημα τραπεζώματα. Σάς προτείνουμε λοιπόν ούτε μία ούτε δύο αλλά τρεις πεντανόστιμες προτάσεις για να επιλέξετε αυτή που σάς ταιριάζει.
Πατάτες γεμιστές με μανιτάρια και τυρί
Λαχταριστό ορεκτικό που ξεχειλίζει νόστιμο τυράκι!
Ψητές πατάτες στον φούρνο με σύγκλινο, αυγό μελάτο και μαϊντανό
Ετοιμάζουμε ολόκληρες ψητές πατάτες φούρνου και τις γεμίζουμε με σύγκλινο Μάνης, γραβιέρα Αργολίδας και ένα αυγό. Η πατάτα σε μια από τις πιο πιο νόστιμες εκδοχές της.
Μανιτάρια
Φυσικά, τα μανιτάρια δεν θα μπορούσαν να λείπουν από την κατηγορία των γεμιστών λαχανικών. Η κοιλότητά τους συγκρατεί τα υλικά που δίνουν έναν υπέροχο συνδυασμό με τη γεύση των μανιταριών.
Μανιτάρια γεμιστά με πολύχρωμες πιπεριές και τυρί κρέμα
Τα γεμιστά μανιτάρια είναι ένα νόστιμο και εντυπωσιακό μεζεδάκι για να απολαύσουμε τη μπίρα ή το κρασί μας, αλλά και για να τα παρουσιάσουμε σαν ορεκτικό σε επίσημα τραπέζια.
Μανιτάρια γεμιστά με ανθότυρο και κεφαλογραβιέρα
Ένα νόστιμο και χορτοφαγικό ορεκτικό ορεκτικό για το τραπέζι μας.
Παπουτσάκια με μανιτάρια πορτο μπέλο
Τα μεγάλα μανιτάρια, όπως τα πορτο μπέλο, γίνονται εξαιρετικά γεμιστά. Δοκιμάστε τα με τη συνταγή για «παπουτσάκια» και θα ενθουσιαστείτε!
Κρεμμύδια
Δοκιμάζουμε τα κρεμμύδια αλλιώς! Τυλίγουμε τη γέμιση που προτιμάμε περισσότερο ή πειραματιζόμαστε με τα υλικά μας. Καραμελώνουν και αφήνουν μια υπέροχη γλυκιά γεύση στο στόμα.
Κρεμμύδια γεμιστά με αρωματικό κιμά, κουκουνάρι και σταφίδες
Τα γεμιστά κρεμμύδια είναι ένα εξαιρετικό πιάτο, ένας εκρηκτικός συνδυασμός όλο γλύκα και αρώματα μπαχαρικών. Διαλέξτε κρεμμύδια γερά, όμοια σε όγκο και μέτρια σε μέγεθος, υπολογίζοντας πως θα σερβίρετε από δύο στη μερίδα.
Κρεμμύδια γεμιστά
Ένα νόστιμο και ευπαρουσίαστο πιάτο με γεμιστά κρεμμύδια, που συνδυάζει πλούσια αρώματα μπαχαρικών με απλά συστατικά της σαρακοστιανής κουζίνας.
Κρεμμυδοντολμάδες
Γλυκοπικάντικοι και πολύ διαφορετικοί, αλλά γεμάτοι από γεύση… Δείτε τοκρεμμύδι, αλλιώς!
Αβοκάντο
Τεχνικά, τα αβοκάντο είναι φρούτα, αλλά οι περισσότεροι τα προτιμάμε να τα απολαμβάνουμε σε αλμυρές παρασκευές. Μπορούμε να τα γεμίσουμε και να τα απολαύσουμε ωμά, ή να τα ψήσουμε απευθείας με τη φλούδα τους. Για να έχουμε το σωστό αποτέλεσμα επιλέγουμε ώριμα αβοκάντο.
Κοκτέιλ με αβοκάντο και γαρίδες
Ένα υπέροχο ορεκτικό, δροσερό, με εξωτικό χαρακτήρα και άκρως καλοκαιρινό.