Μαρινάρουμε και καρυκεύουμε, ανάβουμε τα κάρβουνα ή τις ψησταριές και ψήνουμε στήθος, μπούτι και φτερούγες κοτόπουλου, όλα σπιτικά και ζουμερά. Μαζί τα συνοδευτικά και οι σάλτσες τους. Για όσους δεν ανάψουν φωτιά, γίνονται εξίσου νόστιμα στον φούρνο ή στο τηγάνι

1. Μπουτάκια με σάλτσα μπάρμπεκιου
Μαγείρεμα: 30 λεπτά + 1-4 ώρες αναμονή | Εύκολο | Για 6 άτομα

Υλικά
12 μπούτια κοτόπουλου (χωρίς τα κοπανάκια)

Για τη σάλτσα BBQ
50 ml λευκό ξηρό κρασί
50 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
50 γρ. χυμό ντομάτας
50 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 μικρή ρίζα τζίντζερ, τριμμένη
1 κουτ. σούπας μουστάρδα ντιζόν
2 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
3 σκελίδες σκόρδου
1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
λίγες σταγόνες Tabasco
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Για το σερβίρισμα
1 μικρό λάχανο, κομμένο
100 γρ. γιαούρτι
100 γρ. τυρί κρέμα
100 ml κρέμα γάλακτος
¼ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
100 γρ. φουντούκια, καβουρδισμένα, χοντροσπασμένα
λίγο ε.π. ελαιόλαδο

Διαδικασία
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα BBQ
Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε. Αδειάζουμε τα 2/3 της ποσότητας σε ένα μεγάλο μπολ και το υπόλοιπο το σερβίρουμε σε ένα μικρό μπολάκι. Ανακατεύουμε τα μπουτάκια σε ένα μπολ με τη σάλτσα. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1-4 ώρες. Αν θέλουμε, το προετοιμάζουμε αποβραδίς και το αφήνουμε στο ψυγείο για 12 ώρες. Βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο 1 ώρα πριν το ψήσιμο.

Για το ψήσιμο
Έχουμε έτοιμη τη φωτιά στη σχάρα ή προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C στις αντιστάσεις. Ψήνουμε τα μπούτια στη σχάρα για 10-15 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν καλά από όλες τις πλευρές. Εναλλακτικά, τα τοποθετούμε σε μια σχάρα μέσα στη λαμαρίνα του φούρνου. Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 10 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 40 λεπτά ακόμη. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος τα γυρίζουμε 1-2 φορές για να ροδίσουν παντού.

Για το σερβίρισμα
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι και το τυρί κρέμα. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το σκόρδο, τον άνηθο, τον χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε καλά και ραντίζουμε το λάχανο. Πασπαλίζουμε τα φουντούκια και σερβίρουμε μαζί με τα μπουτάκια και τη σάλτσα bbq που έχουμε κρατήσει.

2. Πιπεράτες φτερούγες κοτόπουλου
Μαγείρεμα: 20 λεπτά + 2 ώρες μαρινάρισμα | Εύκολο | Για 4 άτομα

Υλικά
1 κιλό φτερούγες κοτόπουλου

Για τη μαρινάδα
1 κουτ. σούπας κόκκους μαύρου πιπεριού
1 κουτ. γλυκού σπόρους κόλιανδρου
1 κουτ. σούπας μπούκοβο γλυκό
1 κουτ. γλυκού σπόρους μάραθου
1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
αλάτι θαλασσινό

Για το σερβίρισμα
200 γρ. γιαούρτι πρόβειο
2 κουτ. σούπας χυμό λάιμ
ξύσμα από 1 ακέρωτο λάιμ
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα
Βάζουμε σε ένα γουδί όλα τα μπαχαρικά και τα σπάμε με το γουδοχέρι. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, θαλασσινό αλάτι και τις φτερούγες του κοτόπουλου. Ανακατεύουμε με τα χέρια για να καλυφθούν καλά οι φτερούγες από
το μείγμα, καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και τις αφήνουμε στο ψυγείο από 2 έως 12 ώρες για να μαριναριστούν.

Έχουμε έτοιμη τη φωτιά στη σχάρα ή προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Μεταφέρουμε τις φτερούγες στη σχάρα και τις ψήνουμε και από τις δύο πλευρές για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν καλά. Εναλλακτικά, τις βάζουμε μαζί με τη μαρινάδα τους σε μια λαμαρίνα και καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο. Τις ψήνουμε για 1 ώρα στον φούρνο. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 20΄ επιπλέον μέχρι να ροδίσουν πολύ καλά.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, τον χυμό και το ξύσμα λάιμ, αλάτι και πιπέρι και σερβίρουμε μαζί με τις φτερούγες

3. Μπέργκερ με παναρισμένο στήθος κοτόπουλου
Μαγείρεμα: 40 λεπτά | Εύκολο | Για 4 άτομα

Υλικά
2 φιλέτα κοτόπουλου, χωρίς δέρμα
Λίγο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
½ φλιτζ. χυμό ντομάτας
1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
2 πιπερίτσες τσίλι, ψιλοκομμένες
100 γρ. φρέσκια μοτσαρέλα, σε φέτες
4 ψωμάκια για μπέργκερ
60 γρ. φυλλαράκια ρόκας

Για το πανάρισμα
80 γρ. ψίχουλα από μπαγιάτικο ψωμί
3 κουτ. σούπας κεφαλοτύρι, τριμμένο
1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο
3 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για τη σάλτσα
60 γρ. μαγιονέζα ανακατεμένη με 1 κουτ. σούπας μουστάρδα ντιζόν

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα ψίχουλα, το τυρί και το θυμάρι. Σε ένα δεύτερο χτυπάμε το αυγό και σε ένα τρίτο βάζουμε το αλεύρι.

Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τα 2 φιλέτα οριζόντια στη μέση και κατόπιν κάθετα. Έτσι δημιουργούνται 8 μικρά λεπτά φιλέτα. Τα αλατοπιπερώνουμε και τα πανάρουμε στο αλεύρι, στο αυγό και, τέλος, στο μείγμα με τα ψίχουλα. Ζεσταίνουμε καλά λίγο ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και βάζουμε τα φιλέτα σε μονή στρώση (ίσως τα βάλουμε σε 2 ή 3 δόσεις) και τα τηγανίζουμε για 3 με 4 λεπτά από κάθε πλευρά. Μεταφέρουμε τα φιλέτα σε ένα ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τον χυμό ντομάτας, την πάπρικα και τις πιπερίτσες. Μοιράζουμε τη μοτσαρέλα και το μείγμα ντομάτας πάνω από κάθε φιλέτο. Ψήνουμε στον φούρνο για 10 λεπτά να λιώσει η μοτσαρέλα.

Για το σερβίρισμα:
Κόβουμε τα 4 ψωμάκια στη μέση και τα αλείφουμε με τη σάλτσα μαγιονέζας. Μοιράζουμε τα φύλλα ρόκας και τοποθετούμε από 2 κομμάτια φιλέτο με μοτσαρέλα σε κάθε ψωμάκι. Καλύπτουμε με το δεύτερο κομμάτι ψωμιού και σερβίρουμε αμέσως

4. Κοτόπουλο μαρινάτο σε γιαούρτι με τορτίγια και πικάντικο ρύζι
Μαγείρεμα: 1 ώρα και 10 λεπτά + 30 λεπτά αναμονή | Εύκολο | Για 4 άτομα

Υλικά
Για το κοτόπουλο και τη μαρινάδα
800 γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλου, κομμένο σε κύβους
1 φλιτζ. γιαούρτι
1 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο ξερό
½ κουτ. γλυκού κουρκουμά, σε σκόνη
½ κουτ. γλυκού σπόρους κάρδαμου, κοπανισμένους
1 κουτ. σούπας τζίντζερ φρέσκο, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
1 κουτ. γλυκού τσίλι, σε σκόνη
αλάτι

Για το ρύζι
4 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 κουτ. γλυκού σπόρους κύμινου
1 ½ κουτ. γλυκού φρέσκο τζίντζερ, ψιλοκομμένο
2 κουτ. γλυκού κόλιανδρο ξερό
1 κουτ. γλυκού κουρκουμά, σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
300 γρ. ρύζι γλασέ
1 πρέζα ζάχαρη
850 ml ζωμό κοτόπουλου, φρέσκο ή ψυγείου
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Για τη σάλτσα και το σερβίρισμα
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 φλιτζ. κόλιανδρο φρέσκο, ψιλοκομμένο
χυμό από 1 λεμόνι
1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
6-7 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
4 τορτίγιες ολικής άλεσης, ζεσταμένες
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Ετοιμάζουμε το κοτόπουλο
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, το κύμινο, τον ξερό κόλιανδρο, τον κουρκουμά, το κάρδαμο, το τζίντζερ, το σκόρδο και το τσίλι. Αλατίζουμε και ρίχνουμε τους κύβους του κοτόπουλου. Ανακατεύουμε καλά, καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Έχουμε έτοιμη τη φωτιά στη σχάρα ή προθερμαίνουμε τον φούρνο στο γκριλ. Mοιράζουμε το κοτόπουλο σε 4 μεταλλικά σουβλιά, φροντίζοντας να υπάρχει κενό ανάμεσα στα κομμάτια, και τα ψήνουμε για 10-15 λεπτά από όλες τις πλευρές ή μέχρι να ψηθούν καλά. Εναλλακτικά, βάζουμε μια σχάρα σε μια λαμαρίνα και τοποθετούμε τα σουβλάκια. Ψήνουμε στο γκριλ για 5 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν.

Ετοιμάζουμε το ρύζι
Σε ένα μεγάλο γουόκ βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί. Ρίχνουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 2 με 3 λεπτά. Προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά, τον πελτέ και το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ανακατεύοντας για 2 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με τη
ζάχαρη και προσθέτουμε τον ζεστό ζωμό. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το ρύζι να βράσει για 10 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά, κλείνουμε το γουόκ με καπάκι και το αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, τον μισό κόλιανδρο και τον χυμό λεμονιού. Σερβίρουμε τις τορτίγιες σε πιάτα και μοιράζουμε το ρύζι. Βγάζουμε το κοτόπουλο από τα μεταλλικά σουβλάκια και το μοιράζουμε επάνω στο ρύζι. Ραντίζουμε με τη σάλτσα γιαουρτιού. Ανακατεύουμε το κρεμμύδι και τα ντοματίνια και τα σκορπίζουμε στις τορτίγιες. Πασπαλίζουμε με τον υπόλοιπο κόλιανδρο και σερβίρουμε.

5. Φιλέτο κοτόπουλο με κάρι και διάφορα πιπέρια
Μαγείρεμα: 40 λεπτά | Εύκολο | Για 4 άτομα

Για το κοτόπουλο
2 φιλέτα από στήθος κοτόπουλου, χωρίς δέρμα
1 κουτ. σούπας πιπέρια διάφορα, τριμμένα
2 κουτ. σούπας γλυκιά πάπρικα
2 κουτ. σούπας κάρι απαλό
60 ml κόκκινο ξηρό κρασί
60 ml πετιμέζι
θαλασσινό αλάτι

Για τη σαλάτα
7-8 φύλλα μαρουλιού, ψιλοκομμένα
1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
80 γρ. αμύγδαλα, καβουρδισμένα, χοντροσπασμένα
1 κόκκινη πιπεριά, σε μικρούς κύβους

Για τη βινεγκρέτ
60 ml έ.π. ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας ταχίνι
χυμό από ½ λεμόνι
1 κουτ. σούπας μέλι
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Ετοιμάζουμε το κοτόπουλο
Αν ψήσουμε στα κάρβουνα, σε ένα μεγάλο πιάτο ανακατεύουμε όλα τα υλικά να καλυφθεί καλά το κρέας. Αν ψήσουμε στο τηγάνι, σε ένα πιάτο ανακατεύουμε μόνο τα πιπέρια, την πάπρικα και το κάρι. Πανάρουμε τα φιλέτα πιέζοντάς τα στο μείγμα για να κολλήσουν καλά.
Έχουμε έτοιμη τη σχάρα και ψήνουμε τα φιλέτα για περίπου 20΄ και από τις δύο πλευρές ή μέχρι να ψηθούν καλά. Εναλλακτικά, βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Μόλις κάψει καλά βάζουμε τα φιλέτα και μόλις πάρουν χρώμα τα γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά, κλείνουμε το τηγάνι με το καπάκι και ψήνουμε τα φιλέτα για 20 λεπτά. Αφαιρούμε το καπάκι και προσθέτουμε το κρασί, το πετιμέζι και αλάτι. Ανακατεύουμε γυρίζοντας 1-2 φορές τα φιλέτα και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Ετοιμάζουμε τη σαλάτα, ανακατεύουμε όλα τα υλικά και τα μοιράζουμε στα πιάτα.

Ετοιμάζουμε τη βινεγκρέτ, ανακατεύοντας όλα τα υλικά και ραντίζουμε τη σαλάτα. Κόβουμε τα φιλέτα σε λεπτές φέτες και τα
σερβίρουμε επάνω στη σαλάτα.

6. Μαροκινά μπουτάκια κτόπουλου με μέλι
Μαγείρεμα: 20 λεπτά + 2 ώρες αναμονή | Εύκολο | Για 4 άτομα

Υλικά
8 μπουτάκια κοτόπουλου
2 κουτ. σούπας ρας ελ χανούτ (μείγμα μπαχαρικών)
3 κουτ. σούπας μέλι
1 κουτ. γλυκού μπούκοβο, γλυκό
2 κουτ. σούπας κέτσαπ
3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες
χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι, μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά, ανακατεύουμε και βυθίζουμε τα μπουτάκια ώστε να καλυφθούν καλά από όλες τις πλευρές. Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και τα αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστούν για 2 ώρες. Έχουμε έτοιμη τη φωτιά στη σχάρα ή προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Στεγνώνουμε ταμποναριστά το κρέας με χαρτί
κουζίνας και το ψήνουμε στη σχάρα για 10 με 15 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν και από τις δύο πλευρές.

Εναλλακτικά, βάζουμε τα μπουτάκια μαζί με τη μαρινάδα τους σε ένα ταψάκι, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 40 λεπτά.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και δυναμώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 220°C. Ψήνουμε για άλλα 5 με 10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές. Σερβίρονται ζεστά με σαλάτα στο πλάι

info
Το ρας ελ χανούτ είναι μαροκινό μείγμα μπαχαρικών που θα βρείτε στα μεγάλα και ενημερωμένα μπαχαράδικα.

Φωτογραφίες: Sean Kalitz, Mike English, Ant Duncan, Kris Kirkham

 

Δείτε επίσης:|
Πώς να οργανώσετε το τέλειο μπάρμπεκιου για παιδιά

BBQ: Ο έξυπνος τρόπος για να ανάψετε γρήγορα τα κάρβουνα

4 συνοδευτικά για bbq