Στις 25 Μαρτίου που γιορτάζουμε την εθνική επέτειο και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, απολαμβάνουμε και τον απόλυτο πρωταγωνιστή του ελληνικού τραπεζιού. Ο μπακαλιάρος, με ή χωρίς σκορδαλιά μαγειρεύεται σε κάθε ελληνικό σπίτι, από τα αστικά διαμερίσματα μέχρι τα πιο απομακρυσμένα χωριά.

Γιατί ο μπακαλιάρος μαγειρεύεται την 25η Μαρτίου;

Η ημερομηνία είναι διπλή γιορτή, θρησκευτική και εθνική. Παρόλο που η περίοδος της Σαρακοστής είναι νηστίσιμη, η Εκκλησία δίνει κατ’ εξαίρεση την άδεια για ψάρι. Όμως στην Ελλάδα, ειδικά στις ηπειρωτικές περιοχές όπου το φρέσκο ψάρι ήταν δύσκολο να φτάσει, οι νοικοκυρές βρήκαν λύση με τον παστό μπακαλιάρο, που μπορούσε να συντηρηθεί εύκολα και να μαγειρευτεί τραγανός και χρυσαφένιος. Έτσι γεννήθηκε μια από τις πιο αγαπημένες ελληνικές συνήθειες. Ο τηγανητός μπακαλιάρος που συνοδεύεται με σκορδαλιά ισορροπεί υπέροχα ανάμεσα στην αλμύρα του ψαριού και την καυτερή, πικάντικη δύναμη του σκόρδου.

Λίγο, πολύ, οι περισσότεροι έχουμε μια εικόνα από την ώρα που το τηγάνισμα του μπακαλιάρου «σκάει» στο λάδι της γιαγιάς και η σκορδαλιά χτυπιέται στο γουδί (ας το λέμε multi πια) με τη μυρωδιά να γεμίζει το σπίτι. Είναι ένα φαγητό που μυρίζει γιορτή, έχει τον θόρυβο της παρέας και το φως της άνοιξης που αρχίζει να μπαίνει από τα παράθυρα. Είναι ένα από τα λίγα πιάτα που ταυτίζεται τόσο απόλυτα με την ημέρα που το τρως, που ακόμα και να θες να το απολαύσεις άλλη στιγμή, κάτι θα λείπει.

Η παράδοση που τηγανίζεται κάθε χρόνο

Μπορεί να αλλάζουν οι συνταγές, να προσαρμόζονται οι τεχνικές, να μπαίνει ο μπακαλιάρος και στον φούρνο ή να γίνεται tempura. Όμως η ουσία παραμένει ίδια. Είναι τελετουργία, γιορτή, μνήμη και συναισθηματικός δεσμός με την οικογένεια και τις ρίζες μας. Και γι’ αυτό, κάθε 25η Μαρτίου, πριν βγούμε στους δρόμους για παρελάσεις και γιορτές, ξέρουμε τι μας περιμένει στο τραπέζι. Ένα χρυσό κομμάτι μπακαλιάρου και μια γενναία δόση σκορδαλιάς, τόσο απλά, τόσο ελληνικά.

Δείτε παρακάτω τις επιλογές μας:

Μπακαλιάρος μπιάνκο
Αυτός ο μπακαλιάρος μαγειρεύεται στην κατσαρόλα με πατάτες, λευκό κρασί και χυμό λεμόνι και γίνεται νοστιμότατος και πολύ χορταστικός!

Μπακαλιάρος με πατάτες
Μια συνταγή για μπακαλιάρο στην κατσαρόλα μελωμένο με πατάτες και φρέσκα μυρωδικά.

 

 

Μπακαλιάρος με κουρκούτι μπίρας, πατάτες τηγανητές και πουρέ αρακά
Ο μπακαλιάρος μαγειρεύεται εξαιρετικά και με διάφορους τρόπους όχι μόνο στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου, αλλά όλο το χρόνο. Ο πουρές αρακά του ταιριάζει εξαιρετικά.

Μπακαλιάρος σε κουρκούτι μπίρας με σκορδαλιά
Ένα τόσο λιτό αλλά μοναδικό φαγητό! Για να πετύχει όμως θέλει μεράκι και ένα καλό κουρκούτι. Δοκιμάστε το κουρκούτι μπίρας για χρυσαφένια και τραγανή κρούστα και σίγουρη επιτυχία!

Κροκέτες μπακαλιάρου με μπαγιάτικο ψωμί
Οι πιο αφράτοι και τραγανοί ψαροκεφτέδες, που μας βοηθούν να εκμεταλλευτούμε και το ψωμί που περίσσεψε από την προηγουμένη.

Μπακαλιάρος με πέστο, ρύζι και ντοματίνια
Μια δροσερή συνταγή, με μπακαλιάρο και ρύζι. Τα ντοματίνια και το πέστο τής δίνουν τη φρεσκάδα που χρειάζεστε.

Μπακαλιάρος με λαχανικά στη γάστρα
Ο μπακαλιάρος με λαχανικά στη γάστρα αποτελεί ένα γευστικό, θρεπτικό και εύκολο στην προετοιμασία του γεύμα.

Μπακαλιάρος πρασοσέλινο
Αγαπημένο ψάρι ο μπακαλιάρος, και από τους βασικούς πρωταγωνιστές σε αχνιστά, ζουμερά και νόστιμα πιάτα κατσαρόλας.

Mπακαλιάρος μπουρδέτο από την Κέρκυρα
Το κερκυραϊκό μπουρδέτο το χαρακτηρίζει η πάπρικα. Η συνταγή αυτή είναι μια πεντανόστιμη επιλογή για μπακαλιάρο του Ευαγγελισμού ή ένα χορτοφαγικό πιάτο, αν αφαιρεθεί το ψάρι, κάτι που συνηθίζουν οι Κερκυραίοι.

Κεφτεδάκια μπακαλιάρου μπουρδέτο
Ένα «εξευγενισμένο» μπουρδέτο σε μικρές μπουκιές, με τη χαρακτηριστική αψάδα του πιπεριού, αλλά και με ντομάτα για να δροσίσει και για να δέσει το τελικό αποτέλεσμα. Η διαμάχη για την ντομάτα και το μπουρδέτο καλά κρατεί, με τους παραδοσιακούς να υποστηρίζουν ότι το κόκκινο χρώμα του μπουρδέτου προέρχεται αποκλειστικά από το κόκκινο καυτερό πιπέρι.

Κεφαλλονίτικη μπακαλιαρόπιτα
Μια υπέροχη πίτα που τη φτιάχνουν στην Κεφαλλονιά και τη συνοδεύουν σχεδόν πάντα με σκορδαλιά.

Μπραντάδα Σαντορίνης
Ο μπακαλιάρος μαγειρεμένος με έναν ιδιαίτερο τρόπο αλλά με γνώριμα υλικά, μια συνταγή από τη Σαντορίνη που γνώρισα μέσα από το αγαπημένο μου βιβλίο γαστρονομίας «Του ανέμου και της αρμύρας».

Μπακαλιάρος λεμονάτος από την Κάλυμνο
Μία από τις καλύτερες συνταγές για λεμονάτο μπακαλιάρο στην κατσαρόλα. Δοκιμάστε την και θα ενθουσιαστείτε από την απαράμιλλη νοστιμιά του μπακαλιάρου.

Fish and chips
Φτιάχνουμε το αγαπημένο και πιο δημοφιλές street food της Μεγάλης Βρετανίας στο σπίτι και το συνοδεύουμε με μια μοναδική μαγιονέζα ταρτάρ.

Μπακαλιάρος στην κατσαρόλα με λαχανικά
Αυτό το πεντανόστιμο πορτογαλικό πιάτο για μπακαλιάρο αποτελεί το καλύτερο κυρίως για το οικογενειακό τραπέζι και είναι σίγουρο ότι θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους.

Ψητός μπακαλιάρος με κρούστα ψωμιού και κρεμμύδια (Bacalhau com Broa)
Αν ψάχνετε μια διαφορετική και συναρπαστική γεύση δοκιμάστε οπωσδήποτε αυτήν τη συνταγή. Οι Πορτογάλοι είναι οι μαέστροι του μπακαλιάρου και με αυτό το πιάτο το αποδεικνύουν.

Burger μπακαλιάρου
Ψαροφαγικό burger, εμπνευσμένο από το κλασικό πιάτο του μπακαλιάρου με σκορδαλιά, είναι ιδανικό για μας που αγαπάμε τα burgers αλλά δεν μας πολυαρέσει το κρέας.

Ψητός μπακαλιάρος σε πίτα για σουβλάκι
Ο σεφ Γρηγόρης Χέλμης ετοιμάζει πίτες για σουβλάκι διαφορετικές. Μαρινάρει φιλέτο μπακαλιάρου με bbq sauce και soy sauce, το ψήνει στο φούρνο και το σερβίρει σε πίτες για σουβλάκι με ντομάτα, αγγούρι και μυρωδικά. Ο μπακαλιάρος όπως δεν τον έχετε ξαναγευτεί.

Μπακαλιαρόπιτα με πέτουρο
Ο υγράλατος μπακαλιάρος δεν είναι νόστιμος μόνο τηγανιτός αλλά γίνεται και φοβερή πίτα, με μια ξεχωριστή βάση από πέτουρο.

Γιουβαρλάκια μπακαλιάρου σούπα
Τα κλασικά γιουβαρλάκια είναι από τα πιο αγαπημένα φαγητά όλων! Δοκιμάσετε την παραλλαγή με μπακαλιάρο και λαχανικά. Θα ξετρελαθούν μικροί και μεγάλοι!

Μπακαλιάρος στιφάδο στο φούρνο
Το στιφάδο πιο απολαυστικό από ποτέ ,στον φούρνο με μπακαλιάρο και δαμάσκηνα. Ενα φαγητό που θα «κλέψει» την παράσταση στο τραπέζι!

Μπακαλιάρος με χόρτα, σταφίδες και σαμιώτικο κρασί
Ο μπακαλιάρος δεν είναι νόστιμος μόνο τηγανητός, αλλά και ψητός στο φούρνο, ειδικά αν τον συνδυάσετε με χόρτα και σαμιώτικο κρασί.

Σούπα με μπακαλιάρο και κυδώνια
Μία σούπα με πραγματικά ξεχωριστή νοστιμιά!

Φρέσκος μπακαλιάρος αλά βερακρουζάνα με τσακιστές ελιές και κρίταμο
Ο μπακαλιάρος, το «ψάρι του βουνού», σιγοψήνεται σε σάλτσα τομάτας και πιπεριάς και μας μεταφέρει από το μεξικάνικο λιμάνι της Βερακρούζ στην Κρήτη, με τις τσακιστές ελιές και τα κρίταμα.