Όλοι αγαπάμε τις μακαρονάδες και κάθε χωριό της Ελλάδας έχει τις δικές του συνταγές. Ακόμα και αν υπάρχουν κάποιες που η παράδοση θέλει να δίνουν χαρακτήρα στην περιοχή, όλες είναι ιδιαίτερα αγαπητές και πάντα παρηγορητικές, ακόμη και αν τα άλλα συστατικά ξεφεύγουν από τα γνωστά.

Ζητήσαμε από τους σεφ του Cantina Εύα Μονοχάρη γνωστή και ως Funky Cook, Φάνη Μαϊκαντή και Γρηγόρη Χέλμη να μας μαγειρέψουν τα παραδοσιακά ελληνικά ζυμαρικά, χειροποίητα και μη, σε κλασικές συνταγές με σύγχρονες πινελιές.

Οι μακαρονάδες από το χωριό

Γκόγκες με σάλτσα από μπαρδουνιώτικο κοτόπουλο

Οι αρβανίτικες γκόγκες ή γκόγκλιες είναι ένα απλό ζυμαρικό από αλεύρι και νερό. Είναι πανεύκολες στην παρασκευή τους, ακόμη και για αρχάριους Παρόλο που συνηθίζεται ιδιαίτερα στην Πελοπόννησο να μαγειρεύονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο, σας προτείνουμε να τις αναμείξετε με την περίφημη σάλτσα από το μπαρδουνιώτικο κοτόπουλο. Διαβάστε εδώ αναλυτικά τη συνταγή

Λιγκουίνι με πέστο από στραγάλια

Τα στραγάλια αποτελούν μια εξαιρετική εναλλακτική για τους ξηρούς καρπούς, αφού μπορούν να καταναλωθούν και από άτομα που έχουν αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς. Γευστικά τώρα δίνουν το ίδιο «γεμάτο» αποτέλεσμα στα διάφορα pesto, ή όπου αλλού χρησιμοποιούνται ξηροί καρποί για να δώσουν ένταση και βάθος. Στο pesto χρησιμοποπιούμε παρμεζάνα Reggiano ή Pecorino Romano (ή μίξη αυτών) ωστόσο εδώ χρησιμοποιούμε την οικονομικότερη grana padano. Διαβάστε εδώ αναλυτικά τη συνταγή

Μακαρόνια με «κιμά» από κόκκινες φακές

Οι φακές είναι από τα πιο δημοφιλή υλικά στην vegan διατροφή, όταν προσπαθούμε να φέρουμε ένα αποτέλεσμα σχετικά κοντά στο κρέας. Εδώ θα χρησιμοποιήσουμε κόκκινες φακές χωρίς φλούδι, οι οποίες βράζουν πιο γρήγορα, χυλώνουν καλύτερα και έχουν πιο ήπια γεύση οσπρίου, ξεγελώντας καλύτερα στην αντιγραφή του κιμά. Διαβάστε εδώ αναλυτικά τη συνταγή

Γιουβέτσι με ντομάτα, σαλάμι, ελιές και φέτα

Εύκολο ζυμαρικό το κριθαράκι, ταιριάζει με όλα τα υλικά, κρεατικά, λαχανικά και θαλασσινά. Ακόμα και αν η τιμητική του ανήκει στη γάστρα ή στην κατσαρόλα, η μεσογειακή του εκδοχή με σαλάμι, ελιές και φέτα είναι σίγουρα απολαυστική. Διαβάστε εδώ αναλυτικά τη συνταγή


Σκιουφιχτά με σάλτσα από ψητές ντομάτες

Τα παραδοσιακά σκιουφιχτά μαγειρεύονται εύκολα και συνδυάζονται υπέροχα με ψητές ντομάτες, κάππαρη και ελιές. Διαβάστε εδώ αναλυτικά τη συνταγή

Μαγγίρι σε ζωμό κοτόπουλου με γάλα & φρέσκο ανθότυρο

Το μαγγίρι είναι μια άγνωστη λέξη σε όσους δεν έχουν κρητικές ρίζες, όμως δεν παύει να είναι άξιο αναφοράς στην κατηγορία ελληνικά ζυμαρικά. Στην Κρήτη τα παλιά χρόνια είχε σπουδαία σημασία αφού έθρεψε γενιές και γενιές. Δοκιμάστε αυτή την ιδιαίτερη συνταγή εμπλουτισμένη με εξίσου κρητικά καθημερινά υλικά που την κάνουν ακόμη πιο λαχταριστή. Διαβάστε εδώ αναλυτικά τη συνταγή

Πιλμένι γεμιστά με μανιτάρια και σάλτσα γιαουρτιού με πάπρικα

Πιλμένι λέγονται τα ποντιακά  ζυμαρικά που μοιάζουν πολύ με τα ιταλικά τορτελίνια. Στη γέμισή τους υπάρχουν πολλές ιδέες και είναι όλες νόστιμες. Εδώ, γεμίζονται με μανιτάρια και σάλτσα από γιαούρτι και πάπρικα. Δείτε εδώ αναλυτικά τη συνταγή

Μανέστρα με μοσχάρι, πράσο και φρέσκια ματζουράνα

Ένα διαφορετικό γιουβέτσι με μοσχάρι. Ένα χορταστικό φαγητό που φωνάζει «σπιτικό», με τα αρώματα και τις γεύσεις του φθινοπώρου. Αντί για πράσο, μη δυστάσετε να δοκιμάσετε το φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο και δεμένο μαζί με τα υπόλοιπα συστατικά. Διαβάστε εδώ αναλυτικά τη συνταγή

Μηλέικα λαζάνια με χταπόδι ραγού

Τα ξακουστά μηλέικα λαζάνια θυμίζουν ταλιατέλες ζυμωμένες με αυγά ενώ μπορούν να φτιαχτούν επίσης με αλεύρι και νερό. Τα πρώτα είναι πλούσια σε γεύση και «μπερδεύονται» εκπληκτικά με το χταπόδι ραγού, το οποίο μαγειρεμένο λιτά ως ραγού αφήνει να αναδειχτεί η υπέροχη γεύση των ζυμαρικών. Διαβάστε εδώ αναλυτικά τη συνταγή

Styling—ΤΖΑΝΝΗΣ ΣΙΦΝΑΙΟΣ
Food styling—ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Φωτογραφίες—LAMBROS MENTZOS PHOTOGRAPHY

 

Διαβάστε επίσης

8 χωριάτικες μακαρονάδες με παραδοσιακά ελληνικά ζυμαρικά