Μας αρέσει ο μπακλαβάς και το κανταΐφι και δε λέμε ποτέ όχι σε ένα αφράτο ραβανί ή στο πληθωρικό κιουνεφέ. Τα πολίτικα γλυκά είναι λατρεία, πώς να το κάνουμε; Συγκεντρώσαμε τα 18 πιο κλασικά που δε λείπουν ποτέ από τα πολίτικα ζαχαροπλαστεία, συν τα αγαπημένα μας μέρη που τα σερβίρουν στην Αθήνα, αλλά και στην Πόλη.
1. Μπακλαβάς
Ίσως το πιο διάσημο σιροπιαστό γλυκό, με πολλές παραλλαγές και ασύγκριτη γεύση, που την καταγωγή του διεκδικούν πολλές χώρες. Φτιάχνεται παραδοσιακά με λεπτά φύλλα ζύμης (φύλλο κρούστας) που στρώνονται επιμελώς σε ταψί και γέμιση ξηρών καρπών, όπως αμύγδαλα, καρύδια και φιστίκι. Βέβαια, πλέον τον βρίσκουμε και με σοκολάτα που είναι επίσης πολύ νόστιμος. Ο καλός μπακλαβάς ξεχωρίζει για τη βουτυράτη γεύση του και για το σιρόπι που δεν ξεχειλίζει στο πιάτο, αλλά είναι τόσο όσο…
Σας έχουμε και 3 λαχταριστές συνταγές για μπακλαβά:
* Κλασικός μπακλαβάς
* Αλλιώτικος μπακλαβάς
* Ελληνικός νηστίσιμος μπακλαβάς με μέλι
2. Κανταΐφι
Δίπλα στον μπακλαβά και το επίσης διάσημο κανταΐφι, που γνωρίζει κι αυτό πολλές παραλλαγές, η μία καλύτερη από την άλλη. Φτιάχνεται με την περίφημη ινώδη ζύμη του (σαν μαλλιά μπλεγμένα μεταξύ τους), που απαραιτήτως τα “ξαίνετε” καλά με τα χέρια, δηλαδή προσπαθείτε να τα ξεχωρίσετε όσο καλύτερα γίνεται. Όσο για τη γέμιση, αποτελείται κυρίως από ξηρούς καρπούς, με φιστίκι να είναι ίσως το καλύτερο.
Δοκιμάστε σίγουρα κι αυτές τις κανταϊφένιες φωλιές με παγωτό καϊμάκι και σάλτσα φράουλας.
3. Σαραγλί
Ένα ακόμη νόστιμο σιροπιαστό γλύκισμα, που μοιάζει πολύ με μικρά μπακλαβαδάκια, με τη διαφορά ότι πρόκειται για ρολάκια. Συγκεκριμένα, για τον μπακλαβά τα φύλλα στρώνονται σε ταψί και πασπαλίζονται με τους ξηρούς καρπούς, για τα σαραγλί παίρνετε 1-2 φύλλα κάθε φορά, απλώνετε γέμιση σε μία άκρη -ξηροί καρποί με μπαχαρικά συνήθως- και στη συνέχεια τυλίγετε σε ρολό. Τέλος, πριν το ψήσετε το κόβετε σε φέτες, δημιουργώντας μικρότερα ρολά.
Σας έχουμε και μία νόστιμη παραλλαγή τους:
* Ρολά μπακλαβά με φιστίκι Αιγίνης και άρωμα τριαντάφυλλο
4, Κιουνεφέ
Ένα γλυκό για πραγματικούς μερακλήδες, καθώς πρόκειται για μία μεγάλη μερίδα από κανταΐφι που του δίνουν στρογγυλό σχήμα -χάρη στα ειδικά τηγανάκια που το φτιάχνουν- και το οποίο είναι γεμιστό με τυρί (στην Τουρκία χρησιμοποιούν το dil peyniri, που δύσκολα θα βρείτε στην Ελλάδα, γι αυτό και το αντικαθιστούμε με άλλο μαλακό τυρί που να λιώνει ή με κάποια κρέμα) και περιχυμένο με άφθονο βούτυρο. Στη συνέχεια το κιουνεφέ τηγανίζεται κι από τις 2 πλευρές και τέλος σιροπιάζεται. Το σερβίρουν ιδανικά με ψιλοκομμένο φιστίκι και συχνά με βουβαλίσιο καϊμάκι!
Φτιάξτε κι εσείς:
* Κονάφα, Κνάφε ή Κιουνεφέ
* Κιουνεφέ με κρέμα βουτύρου
5. Σάμαλι
Γλύκισμα αραβικής καταγωγής, που μας ήρθε από την Πόλη φυσικά και έχει καθιερωθεί ως μία από τις πιο αγαπημένες, παραδοσιακές γλυκές συνταγές. Το σάμαλι φτιάχνεται με σιμιγδάλι -όπως και το ραβανί, με το οποίο άλλωστε μοιάζουν-, με τη διαφορά όμως ότι το σάμαλι αρωματίζεται με μαστίχα και συνήθως περιέχει λίγα ή και καθόλου αβγά. Σερβίρεται ιδανικά με μία μπάλα παγωτό καϊμάκι. Το λαχταρίσατε; Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ.
6. Ραβανί
Το λέμε και ρεβανί και κερδίζει μόνο φίλους με την πλούσια γεύση του. Πέρα από τη νοστιμιά του, είναι διάσημο και για τη μεγάλη ποσότητα αβγών που περιέχει, που όμως δεν μπορεί να αποτρέψει κανέναν να απολαύσει ένα κομμάτι από αυτό το σιμιγδαλένιο, σιροπιαστό γλυκό. Στην Ελλάδα το πιο διάσημο ραβανί είναι της Βέροιας, ωστόσο και της Χίου δεν πάει πίσω. Δείτε λοιπόν τη συνταγή για χιώτικο ραβανί ΕΔΩ.
7. Εκμέκ
Εκμέκ στα τούρκικα σημαίνει ψωμί και πρόκειται για ένα τέλειο γλυκό από σιροπιασμένο ψωμάκι σαν τσουρέκι, που σερβίρεται ιδανικά με βουβαλίσιο καϊμάκι. Βέβαια, στην Ελλάδα είναι διάσημη η παραλλαγή του με κανταΐφι -εκμέκ κανταΐφι, δηλαδή-, με κρέμα ζαχαροπλαστικής και σαντιγί. Μετά από πολλές δοκιμές, έχουμε καταλήξει ότι και τα δύο μας αρέσουν εξίσου. Για εκμέκ κανταΐφι πάλι, σας έχουμε και τη συνταγή ΕΔΩ.
8. Ταούκ κιοκσού
Tavuk göğsü στα τούρκικα είναι το στήθος κοτόπουλου και για να ξέρετε, η διάσημη ανατολίτικη, γλυκιά κρέμα γίνεται όντως με βρασμένο στήθος κοτόπουλου! Αν δεν το έχετε δοκιμάσει ήδη, μη διστάσετε σκεπτόμενοι ότι το κοτόπουλο δεν έχει θέση στα γλυκά, άλλωστε το μαδάνε τόσο πολύ, ουσιαστικά το χωρίζουν σε πολύ λεπτές ίνες, που αποκλείεται να το καταλάβετε. Από γεύση δε, είναι πολύ γευστικό. Τυχαία νομίζετε ήταν το αγαπημένο γλύκισμα των Σουλτάνων του Τοπ Καπί;
9. Καζάντιπι
Ποιος θα το πίστευε ότι μία καμένη κρέμα μπορεί να γίνει διάσημο γλυκό; Κι όμως, το καζάν ντιπί (στα τούρκικα σημαίνει ο πάτος του καζανιού) είναι ακριβώς αυτό, μια καμένη κρέμα που προέκυψε από λάθος όταν ένας υπηρέτης του παλατιού ξεχάστηκε και έκαψε την κρέμα του Σουλτάνου. Για να μην τιμωρηθεί την έξυσε από το καζάνι, της έριξε ζάχαρη και τη σέρβιρε ως καινούργιο γλυκό! Φτιάχνεται παραδοσιακά όπως το ταούκ κιοκσού και αφήνουν την κρέμα να “πιάσει” στον πάτο του ταψιού, αποκτώντας έντονη γεύση.
10. Σεκέρ Παρέ
Σεκέρ παρέ στα τούρκικα θα πει κομμάτια ζάχαρης και δεν είναι άλλο από λαχταριστά μπισκοτάκια με αλεύρι και σιμιγδάλι, τα οποία μαντέψτε… είναι σιροπιαστά! Αν εξαιρέσετε το σιμιγδάλι, θυμίζουν λίγο κουραμπιέδες, από γεύση πάλι, είναι αδύνατον να φάτε μόνο ένα!
11. Ασουρέ
Τέλειο γλύκισμα για όποιον προσέχει τη γραμμή του, μιας και εκτός από νόστιμη γεύση, είναι και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, ενώ έχει και λίγες θερμίδες. Φτιάχνεται με σταρόζουμο (το ζουμί στο οποίο έχει βράσει το στάρι) και σερβίρετε με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς -σαν να τρώτε μία πιο πηχτή εκδοχή του χυλού από κόλλυβα. Οι μουσουλμάνοι το σερβίρουν τον πρώτο μήνα του Ισλαμικού ημερολογίου Μουχαρέμ, όταν γιορτάζεται η Ημέρα του Ασουρέ (Aşure Günü), ενώ στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θράκη έχουμε την ελληνική εκδοχή του, που ονομάζεται Βαρβάρα.
12. Καρυδόπιτα
Ένα από τα πιο κλασικά παραδοσιακά, σιροπιαστά γλυκίσματα, που φτιάχνουν συχνά και οι μαμάδες για τα οικογενειακά τραπέζια. Πέρα από την πολίτικη συνταγή, βέβαια, να ξέρετε ότι υπάρχει και η σμυρναίικη σοκολατένια καρυδόπιτα, με ιδιαίτερα μαστιχωτή υφή χάρη στο μπόλικο καρύδι που περιέχει.
2 πολύ νόστιμες καρυδόπιτες:
* Καρυδόπιτα αφράτη
* Σμυρναίικη σοκολατένια καρυδόπιτα
13. Μουχαλεμπί
Μια γλυκιά ανατολίτικη κρέμα, που μοιάζει λίγο με την ιταλική πανακότα και ξεχωρίζει για τη φίνα γεύση της και το άρωμα της, το οποίο οφείλει στο ανθόνερο ή ροδόνερο. Δείτε τη συνταγή για μουχαλεμπί με ροδόνερο ΕΔΩ.
14. Κεσκιούλ
Μία ακόμη πολύ αρωματική κρέμα, που συναντάμε στα πολίτικα ζαχαροπλαστεία και η κεσκιούλ, που αρωματίζεται με πικραμύγδαλο και ροδόνερο και σερβίρεται με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης και ινδοκάρυδο.
15. Κυδώνια ψητά φούρνου
Για το τέλος αφήσαμε το πιο φρουτένιο πολίτικο γλύκισμα, τα ψητά κυδώνια φούρνου, με το υπέροχο χρώμα και την ακόμη πιο τέλεια γεύση. Θα τα απολαύσετε γαρνιρισμένα με καρύδια και σερβιρισμένα με μία μπάλα παγωτό καϊμάκι.
Tip, πού θα δοκιμάσετε τα καλύτερα πολίτικα γλυκά:
Στην Αθήνα
* Μαλεμπί, Δ. Γούναρη 172, Γλυφάδα, τηλ. 216 7001922.
* Divan, Ναϊάδων 53, Παλαιό Φάληρο, τηλ. 210 9821927.
Στην Κωνσταντινούπολη
* Karakoy Gulluoglu, www.karakoygulluoglu.com/en
* Saray Muhallebicisi, www.saraymuhallebicisi.com