Για μια σύντομη χρονική περίοδο, από τέλη Απριλίου μέχρι αρχές Ιουνίου κάνουν την εμφάνισή τους τα αμπελόφυλλα στην αγορά, στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο είτε φρέσκα, είτε συσκευασμένα σε βαζάκια με άλμη. Οπότε τώρα είναι η περίοδος που πρέπει να εκμεταλλευτούμε για να τα προμηθευτούμε και γιατί όχι να τα καταψύξουμε για να τα έχουμε έτοιμα προς χρήση και μέσα στο καλοκαίρι. Ταιριάζουν πολύ όχι μόνο με κιμά, αλλά και με ψάρια, όπως οι σαρδέλες, αλλά και τα μπαρμπούνια, ενώ μπορούν να γίνουν η βάση για ένα σωρό ορεκτικά μεζεδάκια.
Αμπελόφυλλα τυλιχτά με τυρί και βασιλικό στο γκριλ
Ένα ξεχωριστό, εύκολο, πικάντικο και νόστιμο μεζεδάκι για τα πρώτα ουζάκια του καλοκαιριού.
Σαρδέλες γεμιστές ψημένες σε αμπελόφυλλα
Οι γεμιστές σαρδέλες εδώ γίνονται ο τέλειος μεζές για το ούζο και όχι μόνο.
Γεμιστές σαρδέλες στα αμπελόφυλλα
Πρώτης τάξεως μεζές για ούζο και τσίπουρο, οι σαρδέλες εδώ τυλίγονται σε αμπελόφυλλα με μια ωραία γέμιση.
Σαρδέλες γεμιστές και τυλιγμένες με αμπελόφυλλα
Φτιάχνουμε σαρδελίτσες κάπως αλλιώς… Με μια πολύ ωραία γέμιση από μαϊντανό, ξύσμα λεμονιού, μπούκοβο, σκόρδο, κάπαρη και ντομάτα και τις τυλίγουμε με τρυφερά αμπελόφυλλα.
Γαρίδες σε αμπελόφυλλα
Θαλασσινά “ντολμαδάκια” ή αλλιώς αρωματικές γαρίδες ψητές στο γκριλ και τυλιγμένες σε αμπελόφυλλα. Ένας υπέροχος μεζές για ούζο και τσίπουρο.
Ντολμάδες με κιμά και λιαστές ντομάτες, αυγολέμονο
Μία διαφορετική συνταγή για ντολμαδάκια με κιμά και λιαστές ντομάτες. Τα σερβίρετε με αυγολέμονο που τους πάνε πολύ.
Ντολμαδάκια με κιμά και πλιγούρι
Το πλιγούρι αντικαθιστά επάξια το ρύζι τόσο στα γεμιστά όσο και στα αγαπημένα μας ντολμαδάκια, στην “πλούσια” εκδοχή τους με κιμά. Συνοδεύετε ιδανικά με αρωματική σάλτσα γιαουρτιού.
Ντολμαδάκια κασιώτικα
Το κυριότερο χαρακτηριστικό σε αυτά τα ντολμαδάκια είναι το μέγεθός τους. Μικρά σε μέγεθος αφού το κάθε αμπελόφυλλο κόβεται στα 2 ή τα 3 και μετά γεμίζεται, ενώ στη γέμιση τους έχουν πάντα κιμά.
Ντολμάδες με κολοκύθα, δυόσμο και γαρίδες Κοιλάδας
Ένα αγαπημένο και οικογενειακό κυριακάτικο φαγητό, τα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο, σε μια συνταγή από τη νόστιμη κουζίνα της Καλύμνου.
Αμπελόφυλλα γεμιστά με αρωματικό ρύζι και μπακαλιάρο
Αμπελόφυλλα που θα φέρουν στο σπίτι σας θαλασσινό αέρα.
Ψάρι φέτα με μυρωδικά σε αμπελόφυλλα
Το ψάρι μαρινάρεται και ψήνεται σε αμπελόφυλλα που το διατηρούν τρυφερό και ζουμερό.
Ψητά μπαρμπούνια σε αμπελόφυλλα με σάλτσα μάραθου
Το ψάρι στη σχάρα είναι από μόνο του μια πολύ νόστιμη πρόταση, αν το τυλίξετε όμως σε αμπελόφυλλα εκτός από ακόμη πιο ξεχωριστό θα γίνει και πολύ μαλακό, καθώς τα φύλλα το προστατεύουν από την άμεση επαφή με την καυτή σχάρα.
Φιλέτα ψαριού τυλιχτά σε αμπελόφυλλα με αρωματικά και σάλτσα λεμονιού
Ντολμάδες ψαριού ή αλλιώς ένας ξεχωριστός τρόπος να ψήσετε φιλέτα ψαριού τυλίγοντας τα σε αμπελόφυλλα. Τα αρωματικά που προσθέτετε δίνουν άρωμα και υπέροχη γεύση στο ψάρι.
Λαβράκι σε πακέτο από αμπελόφυλλα
Ένα πρωτότυπο και γευστικό πιάτο, που ακούγεται πολύπλοκο, είναι όμως πανεύκολο να το ετοιμάσετε. Και το κυριότερο, δεν θα πάρει κανένας μυρωδιά ότι μαγειρεύετε ψάρι.
Ντολμαδάκια με κουκουνάρι και σταφίδες
Το αγαπημένο φαγητό της γιαγιάς, με μικρές έξτρα πινελιές που εμπλουτίζουν την αξεπέραστη νοστιμιά του.
Γιαουρτόπιτα με αμπελόφυλλα
Μια σπάνια παραδοσιακή πίτα της Δράμας, που συνοδεύει μοναδικά ψητό κρέας. Μπορείτε να φτιάξετε τη γιαουρτόπιτα και σε ατομικά πυρίμαχα φορμάκια.
Χοιρινό σε αμπελόφυλλα
Μια παραλλαγή του γνωστού πιάτου «του αμπελουργού», που παραδοσιακά γίνεται με αρνί. Εδώ κυριαρχούν τα αρώματα και οι γεύσεις του καλοκαιριού.
Κοτόπουλο με αμπελόφυλλα φρικασέ
Το κοτόπουλο “παντρεύεται” με αμπελόφυλλα και το αποτέλεσμα είναι ένα πεντανόστιμο λεμονάτο κατσαρόλας.