Ακολουθούμε τις συμβουλές επαγγελματιών σεφ για τη σωστή αποθήκευση των καλών μας μαχαιριών, για να τα έχουμε προς χρήση για πολύ καιρό και να αποφύγουμε τυχόν φθορές, αλλά και τραυματισμούς.

Γιατί να αποφεύγουμε τις ξύλινες ειδικές θήκες
Κατ’ αρχήν, τα μαχαίρια που πωλούνται μαζί με αυτές τις θήκες είναι συνήθως ακριβά και κακής ποιότητας. Επίσης, κάθε φορά που βγαίνει και μπαίνει το μαχαίρι από τη θήκη χτυπιέται πάνω της. Με τι, όμως, να αντικαταστήσει κανείς αυτές τις θήκες;

Μαγνητική λωρίδα μαχαιριών
Πολλοί επαγγελματίες σεφ χρησιμοποιούν μια μαγνητική λωρίδα, που τοποθετούν στον τοίχο για να φυλάσσουν τα εργαλεία τους. Αυτό είναι μια πολύ καλή λύση και για μικρές κουζίνες, αφού ελευθερώνει χώρο, ενώ τα μαχαίρια δεν τραυματίζονται με το να βρίσκονται μέσα στο συρτάρι, με τα υπόλοιπα εργαλεία. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο είναι εύκολα προσβάσιμα.

Θήκες μαχαιριών
Πολλοί σεφ επιμένουν να φυλάσσουν τα μαχαίρια τους σε ειδικές θήκες για να προστατεύουν τις λάμες, όσο δεν χρησιμοποιούνται. Έτσι, μέσα στις θήκες μπορούν να φυλαχτούν σε συρτάρια, χωρίς κίνδυνο τραυματισμού. Πολλές φορές αυτές οι θήκες αγοράζονται μαζί με το μαχαίρι.

Πώς ελαχιστοποιούμε τη φθορά τους
Η φροντίδα των μαχαιριών είναι εξίσου σημαντική. Τα μαχαίρια δεν θα πρέπει να μπαίνουν στο πλυντήριο πιάτων και θα πρέπει να αποθηκεύονται πάντα στεγνά. Επίσης, σημασία έχει το υλικό της επιφάνειας κοπής που χρησιμοποιείτε. Για παράδειγμα, το μπαμπού είναι πολύ σκληρότερο από το ξύλο, οπότε είναι και πιο σκληρό για τα μαχαίρια σας.