Τα μαχαίρια είναι κάπως σαν τα παπούτσια: δεν ταιριάζουν όλα τα είδη σε όλους. Σας δίνουμε λοιπόν μερικές χρήσιμες συμβουλές για να αγοράσετε το μαχαίρι που ταιριάζει γάντι στις δικές σας ανάγκες.

1. Μέγεθος μαχαιριού. Γιατί είναι σημαντικό;
Το μήκος ενός μαχαιριού κουζίνας κυμαίνεται από 15εκ. έως 25εκ. Επιλέξτε, λοιπόν, ένα μεγάλο μαχαίρι αν θέλετε να κόβετε ευμεγέθη φρούτα και λαχανικά -όπως κολοκύθα ή πεπόνια- καθώς και μεγάλα κομμάτια κρέατος. Από την άλλη, επιλέξτε ένα μικρότερο μαχαίρι αν θέλετε να κόβετε μικρότερα σε μέγεθος προϊόντα ή αν απλώς δεν σας αρέσουν τα μεγάλα μαχαίρια και δυσκολεύεστε να δουλέψετε μαζί τους. Να ξέρετε πάντως πως με τα μικρά μαχαίρια θα δυσκολευτείτε να καθαρίσετε φρούτα και λαχανικά με χοντρή φλούδα.

maxairia1

2. Βάρος. Νιώθετε το μαχαίρι ελαφρύ ή βαρύ και πόσο σας αρέσει αυτή η αίσθηση;
Αν σας αρέσουν τα πιο βαριά μαχαίρια σκεφτείτε αν είναι απλή ή απαιτητική η προετοιμασία του φαγητού και πόση ώρα θα διαρκέσει. Μήπως μετά από κάποιο χρονικό διάστημα αρχίσετε να νιώθετε το μαχαίρι βαρύ στο χέρι σας και κουραστείτε;

3. Μέγεθος λαβής. Πόσο σας βολεύει;
Εξαρτάται από το μέγεθος της παλάμης σας. Κάποιες λαβές ταιριάζουν σε μεγαλύτερες παλάμες και κάποιες άλλες σε μικρότερα χέρια. Θα πρέπει να νιώθετε τη λαβή σαν προέκταση του χεριού σας για να το δουλεύετε με άνεση. Ένα test… knife, λοιπόν, επιβάλλεται στο κατάστημα αγορών σας πριν την τελική σας απόφαση.

maxairia

4. Το ακονίζειν εστί ασφάλεια
Ένα μαχαίρι είναι ασφαλές μόνο όταν είναι κοφτερό. Θα το αγοράσετε κοφτερό (μην το δοκιμάσετε στο δάχτυλό σας!) αλλά μετά από κάποια χρήση θα χρειαστεί ακόνισμα γιατί πιθανότατα θα στομώσει. Μη χρησιμοποιείτε στομωμένο μαχαίρι γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να κοπείτε. Στην αγορά θα βρείτε διάφορα εργαλεία για ακόνισμα, από πέτρες και λεπίδες, μέχρι ηλεκτρικούς ακονιστές ή σταθερά ακονιστήρια με βάση κ.λπ., για να επιλέξετε αυτό που σας βολεύει περισσότερο.